Wacken Open Air 30 års jubileum

En gång om året i början av augusti, samlas merparten av jordens alla hårt passionerade metalfanatiker. Detta för att fira världens största och mest betydelsefulla metalhögtid nämligen Wacken Open Air. Festivalen firar i år hela 30 år som festival och det sparas givetvis inte på krutet.

 

Världens i särklass mest betydelsefulla metalfestival tyska Wacken Open Air firar i år hela 30 år som festival. Festivalens 75 000 biljetter såldes slut på några få veckor under hösten 2018. Vid detta tillfälle var häpnadsväckande få band presenterade till årets festival. Diehard metalfans från hela världen vallfärdar varje år till detta metamusikens Mekka, beläget i den lilla nordtyska lantbrukarbyn Wacken.

I år sparas det inte på krutet. Festivalen har bokat flertalet av de största affischnamnen som finns tillgängligt i metalvärlden 2019. Vad sägs om bl.a Slayer, Anthrax, Sabaton, Saxon, Prophets of Rage, Within Temptation, Hammerfall, Testament, Airbourne, Monster Magnet, D-A-D, Uriah Heep, Avatar, UFO, Black Stone Cherry, Krokus, Girlschool, Night Flight Orchestra, Evergrey, Eclipse, Sweet, Crazy Lixx, Bai Bang, The New Roses, The Wild, Bullet For My Vallentine, Crobot, Jared James Nichols, Meshuggah, Queensryche, Rose Tattoo, The Quireboys, The Sisters of Mercy. Ca 150 akter ska uppträda under fyra festivaldagar. Wacken Open Air satsar i år på ett starkt och brett mittfält och det är så helrätt och på pappret given succé.

Festivalens grundare Tomas Jensen och Holger Hubner fick detta året stolt mottaga Live Entertainment Award på musikmässan i Frankfurt för deras dedikerade livstidsprestation med Wacken Open Air. Vid utmärkelseceremonin passade Holger och Tomas på att tacka alla myndigheter, organisationer, frivilliga, brandmän, sjukvårdare och självklart alla tiotusentals fans och musiker som varit en vital del av framgången med Wacken Open Air. Detta var givetvis en stor bekräftelse för 30 års hårt och passionerat hästjobb.

Wacken Open Air har numera blivit ett världsomspännande nätverk för hårdrocks och metal fanatiker världen över. Festivalen etablerades redan under 1990, men då som en renodlad extrem metalfestival. Den har med åren blivit betydligt bredare.

Idag spänner festivalen i allt från folkmusik, bluesrock, glamrock, rock, show, hårdrock men kärnan i det hela är givetvis metal i alla dess former. Festivalen är idag extremt välorganiserad och som besökare är det alltid en underbar fröjd att uppleva Wacken Open Air på plats.

Man kan skriva mycket om det totalt 240 hektar stora festivalområdet. Men det största och viktigaste är Infieldområdet med de 3 huvudscenerna Faster, Harder och Louder som håller de största konserterna.

Som enda festival i världen installerade Wacken Open Air under 2017 ett nedgrävt pipelinesystem för öltransport till de törstande festivalbesökarna. Undertecknad kan även intyga att den ädla pipelinedrycken smakar ljuvligt gott.

Wacker Village är ett enormt medeltidsinspirerat temaområde. På den scenen spelar mestadels folkmusikband och paganmetalband. Wasteland området är ett post-apocalypse temaområde. På den scenen underhålls publiken med shower och allehanda entertainment.

Wacken Plaza hittar vi Welcome to the jungle tältet som är platsen för bl.a. spokenword shower och annan icke musikbaserad underhållning. Inne i det enorma Bullhead City Cirkustältet finns de två övriga huvudscenerna W.E.T stage och Headbangers stage. Detta tältet kan många gånger vara fyllt till bristningsgränsen. Stämningen inne i tältet, kan även den bitvis, vara lika hög som den starka ljudvolymen i tältet.

Biergarten med den tillhörande traditionella underhållningen, är även den givetvis obligatorisk på Wacken Open Air. Sist men inte minst har vi den underbara publiken, som kommer tillbaka år efter år för att fira årets mest underbara dagar.

Wacken Open Air 2019..rain or shine..ses i början av augusti! 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)

Kolla in vår bevakning för WOA 2018.

Relaterade artiklar