We Are – ett knivskarpt album från Beastö Blancö

Det amerikanska bandet Beastö Blancö släpper sitt tredje studioalbum “We Are” den 24 maj. Det här är den efterlängtade uppföljaren till det framgångsrika självbetitlade albumet från 2016. Det förra albumet tog sig direkt in på den amerikanska Billboardlistan och bidrog till att många nya fans upptäckte bandet, vars musik kännetecknas av ett många tunga riff, ett starkt basdriv och melodiska refränger. Med “We Are” tar det färgstarka bandet ännu ett kliv framåt i sin karriär. Att de är här för att stanna råder det inga som helst tvivel om!

Annons 

 

 

Beastö Blancö bildades i USA år 2012 av Alice Coopers karismatiske basist Chuck Garric och Chucks gode vän gitarristen Chris Latham, som är mer känd för fansen under namnet Brother Latham. Chuck sjunger och spelar gitarr och Latham är bandets sologitarrist. Basisten heter Jan LeGrow och bandets trummis heter Sean Sellers. Chuck har sedan starten stått för huvuddelen av sången, men bandets kvinnliga sångare har med tiden fått allt större utrymme. Det är kanske inte så konstigt, för sångerskan ifråga är ingen mindre än Alice Coopers uttrycksfulla dotter Calico Cooper. Från början ville Chuck ha med henne i bandet för att kunna få till en eldig och teatralisk liveshow, men från och med det andra albumet har Calico också fått allt större utrymme att sjunga själv. På det nya albumet We Are är det väldigt tydligt att det här numera är ett band med sångare i plural. Idag har bandet alltså två fullvärdiga sångare och frontfigurer.

Man skulle kanske kunna tro att om Alice Coopers basist och Alice Coopers dotter frontar ett band tillsammans så kommer musiken att låta som Alice Cooper, men Beastö Blancö är definitivt ett annat väsen! De har ett tyngre sound med en råare attityd, men deras basdrivna musik är samtidigt melodisk med en klassisk rock’n’roll-känsla i botten.  Inflytandet från Alice lyser främst igenom i bandets teatraliska scenshow där Calico, ofta utrustad med spikklubba eller andra farliga leksaker, får utlopp för sin inre galning och sitt inre vilddjur!

 

Inspirationskällorna är från början band som Motörhead och White Zombie, vilket hörs särskilt tydligt om man lyssnar på debutalbumet Live Fast Die Loud från 2012. Debutalbumet har det råaste soundet av de tre studioalbumen. Album nummer två, det självbetitlade albumet från 2016 har ett renare och mer nyanserat sound, och med detta album hittade bandet som sagt många nya fans. Hur är det då med album nummer tre, We Are? Jo, man hör direkt att det är Beastö Blancö, men det är nu ett mognare Beastö Blancö! Soundet är ännu mer utvecklat och ännu mer finslipat än på förra skivan. De ursprungliga influenserna kan dock fortfarande anas under ytan. Chuck och Calico har hittat ett utmärkt sätt att matcha varandra när de turas om att sjunga i låtarna, och ibland sjunger de helt enkelt samtidigt. Deras växelvisa sång bidrar både till djup och dramatik, och i bakgrunden finns också de andra skickliga musikerna som lyckas ta musiken till nya höjder. Sologitarristen Latham förtjänar ett särskilt omnämnande eftersom han besitter en imponerande talang. Enligt min mening kan han mäta sig med många av de de stora namnen!

We Are, som släpps via Rat Pak Records den 24 maj 2019 har producerats av Ryan Greene. Låtarna har skrivits av Chuck Garric och Brother Latham, och till sin hjälp har de haft Lindsay Garric som bidragit med låttexter. När det gäller låtskrivandet har Chuck berättat att bandet med We Are ville göra sin egen skiva – inte nödvändigtvis det som är populärt nu eller vad de tror att andra kommer att gilla. De ville göra en skiva för sig själva och för sina fans. Bandet är för övrigt känt för att uttrycka stor uppskattning för sina fans, som de kallar sina Loyal Beasts.

Låttiteln får sin förklaring i det som Calico har berättat om skivan, nämligen att skivans budskap är från alla de människor som vi alla ser runt omkring oss varje dag. Vanliga människor, hårt arbetande människor.  Skivans budskap är: “Vi är starka. Vi är oförstörbara. Vi är här. Vi är! (We Are!)”

Albumet inleds med The Seeker, den första singeln som släpptes från skivan. Den låten är en riktig guldklimp där växelspelet mellan Chucks oslipade råa röst och Calicos väna, mjuka röst bidrar till dramatiken i en låt som i övrigt kännetecknas av snygga riff och välgjorda tempoväxlingar. Ett bra val av första singel, och en utmärkt albumöppnare! Det finns också en video till The Seeker som har skrivits, regisserats och producerats av Calico själv. I videon ser vi bland annat de två skådespelarna Jerrell Lee och Aleksandar Popavic samt den kända horrorpunk-musikern Wednesday 13.

Andra spåret, Solitary Rave är en låt som enligt Calico handlar om henne själv, och i så fall ska man nog akta sig för att reta upp henne! Här står Calico för det mesta av sången, och det här är ännu en låt med snygga tempoväxlingar, snygg basgång och välsjungande gitarrer. Den följs av Ready To Go som är en medryckande och energisk låt. Fjärde spåret är den kraftfulla och dramatiska Down, en lite långsammare låt som inleds med akustisk gitarr. Här kommer Chucks röst verkligen till sin rätt, och den här låten hör till mina absoluta favoriter! Nu följer Perception Of Me, ännu en låt med Calico bakom micken och en till storfavorit för min del! Låten liksom stampar bestämt i marken samtidigt som den innehåller många klassiskt snygga riff och har en melodi som fastnar direkt. Försök lyssna på den låten och samtidigt hålla er stilla om ni kan! Let’s Rip inleds till tonerna av ett tjutande larm men övergår snart i en klassisk rock’n’rolldänga av bästa sort. Half Life är en riktigt grym låt som tuffar på med snygg basgång i botten. I låten We Got This smattrar trummorna glatt på i högsta tempo från början till slut. Nionde låten Follow The Bleed passar Chucks röst väldigt väl och fångar mig direkt med sina inledande riff. Det här är en låt där Brother Latham verkligen får briljera med sin skicklighet bakom strängarna medan trummorna och basen driver låten bestämt framåt. Follow The Bleed gick spikrakt in i hjärtat på mig redan vid första lyssningen! Tionde spåret I See You In It är en ganska klassisk rocklåt med snygga riff. Bonusspåret Halcyon är ett av de snabbare spåren på plattan, kryddat med ett underbart gitarrsolo.

Sammanfattningsvis är det här en skiva som markerar ett steg i en ny riktning. Man har utvecklat sitt tidigare sound och polerat det på ytan. Råheten finns fortfarande där, men inte lika framträdande som tidigare. Ljudbilden håller väldigt hög kvalitet rakt igenom och det nya albumet har både skärpa och sting. Vi får höra mer av Calico än vad vi har fått göra på de tidigare albumen, och växelspelet mellan Chuck och Calico har utvecklats på den här skivan. We Are är ett album som är både intressant och lättlyssnat på samma gång, och som inte bara innehåller ett utan mängder av guldkorn! Oavsett om du har lyssnat på Beastö Blancö tidigare eller om du precis har blivit lite nyfiken så rekommenderar jag dig att lyssna på det nya albumet!

 

 

Låtlista – We Are:

 1. The Seeker
 2. Solitary Rave
 3. Ready To Go
 4. Down
 5. Perception Of Me
 6. Let’s Rip
 7. Half Life
 8. We Got This
 9. Follow The Bleed
 10. I See You In It
 11. Halcyon (Bonus track)

 

 


SKRIBENT: Tamara Chastain (tamara.chastain@rockbladet.se)
BAND: Beastö Blancö
ALBUM: We Are
RELEASEDATUM: 2019-05-24
SKIVBOLAG: Rat Pak Records
BÄSTA LÅT: Jag har många storfavoriter men det får bli Follow The Bleed för att jag föll så hårt för den vid första lyssningen.

BANDFAKTA – BEASTÖ BLANCÖ

MEDLEMMAR

Chuck Garric – Sång, gitarr
Calico Cooper – Sång
Brother Latham – Gitarr
Jan LeGrow – Bas
Sean Sellers – Trummor

Hemsida: https://www.beastoblanco.com/
Facebook: https://www.facebook.com/BeastoBlanco/
Svensk fansida: https://www.facebook.com/beastoblancosweden/
Instagram: https://www.instagram.com/beastoblanco/
Beastö Blancö på Spotify:  https://open.spotify.com/artist/6dUfyKl1GqqUluG0NLUfYo

Här kan du se videon till The Seeker:

 

 

 

 

Relaterade artiklar