Amon Amarth kör över publiken

Med färska albumet “Berserker” i ryggen så intar Amon Amarth Festival Stage under torsdagen på Sweden Rock, med ett starkt självförtroende och en ännu starkare spelglädje. Resultatet? De fullständigt kör över publiken. 

Det är just i dessa festivalsammanhang som Amon Amarth, med sitt nischade koncept och en publik som faller in i ramen för vad vi kan beteckna som “rätt” målgrupp, gör sig som allra bäst. Med stora vikingahorn som tornar upp sig på scenen, eldflammor som skjuter upp mot skyn ifrån golvet och vikingaklädda skådisar som till publikens förtjusning slåss mot varandra som ett komplement till musiken. Ja, vad fan, till och med Johan Heggs långa skägg kan ses som en rekvisita. För att inte tala om att innan konserten avslutats så har hela bandet höjt sina vikingaliknande drinkinghorns, i symbios med publikens jubel. 

Med Death-metal i sin råaste och sexigaste förpackning med rekvisita som får pupillerna att vidgas så fullständigt kör Amon Amarth över publiken denna kväll. Egentligen skulle inte all rekvisita behövas i och med att Amon Amarths setlist är tillräckligt mäktig för att stå på egna ben, men samtidigt blir denna recensent som ett barn på julafton när han får se krigare på scenen samt Johan Hegg åkalla Djävulen själv när han, förstärkt av Jocke Wallgrens öronbedövande baskagge, golvar till oss allihopa med Tors Hammare. 

Trots detta brutala yttre så lyser de svenska vikingarnas tacksamhet och glädje igenom. Johan Hegg riktigt lyser med hela ansiktet när han med sin dova basröst tackar publiken för all kärlek och bredvid honom står Olavi Mikkonen, vars ansiktsuttryck ser ut att bevittna Valhalla. Det känns genuint fint att se ett band, på god väg att bli ett av dem allra största, utlysa en sådan oförställd tacksamhet till sina fans. 

Kanske är det just detta som leder till bandets sprittande energi och deras helt fantastiska leverans. Johan Söderberg, Olavi Mikkonen och Jocke Wallgren spelar synkat med varandra och enheten av imponerande gitarrspel och maffiga trumslag ringar ännu gott i öronen, Ted Lundströms bas omfamnar hela festivalområdet med den äran och Heggs mäktiga röst bär upp hela skeppet. I nya låten “Crack The Sky” så hoppar publiken i takt med musiken och snudd på framkallar en jordbävning, i “First Kill” slår basen lock för öronen, “Ravens Flight” är ett knytnävsslag rätt i magen och favoriten “The Pursuit of Vikings” är det bästa jag hört på Sweden Rock sedan Iron Maiden frälste mig för exakt ett år sedan. 

I slutet av spelningen så avslöjar bildskärmarna ett gäng nya Sverigespelningar för Amon Amarth under vintern. Det ser vi fram emot! 

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet)
BAND: Amon Amarth
PLATS: Sweden Rock Festival, Norje
DATUM: 2019-06-06
BÄST: “The Pursuit Of Vikings” och “Crack The Sky”.
SÄMST: Lite knackigt ljud emellanåt. 

 


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar