Def Leppard är själva definitionen av kompetent

Det behöver ju inte sägas två gånger att Def Leppard är årets stora ”Rock av gamla skolan aka säkert kort” bokning. Varje år har Sweden Rock en sådan bokning och den absoluta majoriteten av biljettinnehavarna är på plats. Ja, den sortens bokningar är väl på många sett ett nödvändigt ont.

De stora skyltnamnen behövs för att festivalen ska fortsätta vara relevant och även om det är uppenbart att tronskiften väntar så kommer det alltid vara bekvämt och tryggt att boka ett band som Def Leppard med en 40-års karriär av hitkavalkad bakom sig innan man helt släpper fram millennieskiftets ikoner som Ghost och Amon Amarth som headlines.

Ingen skam ska dock falla över Def Leppards insats ikväll. Tvärtom, de antar headlinestämpeln med den äran och visar att de faktiskt hör hemma på den där stora scenen och inte bara lever på gamla meriter, vilket exempelvis en av fjolårets headlines, Ozzy Osbourne, gjorde. Joe Elliot visar prov på dynamik i sitt sätt att sjunga där han med sammetslen röst smeker dig längst kinden i finstämda ”Two Steps Behind” och ger samma kind en brännande örfil i ”Rock Of Ages” och ”Pour Some Sugar On Me”.

Kvällens spelning är bandets första sedan december och turnépremiär. Möjligtvis är bandet lite ringrostiga till en början men överlag är Leppards spelning själva definitionen av kompetent. Det bjuds kanske inte på några rikta explosioner men det är absolut ingenting är dåligt. Istället står man och njuter av att Joe Elliot fortfarande sjunger som en Gud, att basisten Rick Savage fortfarande är en karismatisk scenpersonlighet som bländar publiken med både sina riff och sin urringning och trummisen Rick Allen kommer förbli världens bästa enarmade trummis och med all rätt alltid vara en förebild för yngre trummisar. Det är helt enkelt rakt igenom kompetent, allsångsvänligt, stabilt och proffsigt. Mer kan man faktiskt inte begära.

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)
KONSERT: Def Leppard
ARENA: Sweden Rock Festival/ Norje
DATUM: 2019-06-06
BÄST: “Pour Some Sugar On Me” slår aldrig fel. 
SÄMST: “Rocket” flyger inte. 

 

Relaterade artiklar