Diamond Heads Brian Tatler: “Kanske kan den här skivan nå en större publik”

Den 24 maj släppte Metallica-inspiratörerna Diamond Head sitt åttonde album, “The Coffin Train”. Rockbladet.se mötte upp bandets gitarrist och skapare Brian Tatler. 

1976 grundade Brian Tatler Diamond Head tillsammans med Duncan Scott. 1979 släppte de sin första singel, under 80-talet ökade deras popularitet och Diamond Head blev bland annat en inspiration för det som skulle bli giganterna Metallica. Trots att de kommersiella framgångarna för Diamond Head själva aldrig riktigt varit uppe på samma nivåer så är därmed respekten för Tatler och hans älskade band stor. Många medlemmar har kommit och gått under decennierna men Brian Tatler själv står fast och han har heller inga planer på att sluta. 

–  Jag vet inte om bandet skulle leva vidare utan mig, förmodligen inte. I grund och botten är det mitt band så om mina kära unga bandkollegor skulle vilja fortsätta även efter det att jag inte finns kvar så skulle det förmodligen bli under annat namn. Jag är äldre och blir mer och mer trött för varje resa och varje turné vi gör, men jag älskar att spela. Det är det jag kan. Jag fortsätter med detta så länge jag bara kan trots att gubbkroppen protesterar. Antar att jag är galen, säger Tatler med ett skratt. 

Diamond Head har som Tatler själv beskriver det, “Aldrig varit ett stort band, men de har alltid funnits där”. Självfallet går det inte att nämna Diamond Head utan att nämna det faktum att några herrar vid namn James Hetfield och Lars Ulrich inspirerades av Diamond Head i början av 80-talet och utifrån denna inspiration bildade Metallica. När vi skriver drygt 30 år senare så vet alla vilka Metallica är medans endast några få känner till Diamond Head. Detta är dock ingenting som bekommer Brian Tatler själv. 

–  Nej, det finns ingen avundsjuka. Metallica är ett mycket bra band och att mitt band varit en inspirationskälla för dem är bara något jag är stolt över. Det är heller inte så att Diamond Head gått helt förbi på grund av Metallicas storhet, tvärtom. De har gjort flera Diamond Heads-covers och min primära inkomst kommer från just Metallica. Hur ska jag kunna klaga på det? 

Tatler talar varmt om Metallica och om de vänskapsband som han och bandmedlemmarna har knutit. Med lugn harmonisk röst och ett litet leende berättar han om deras senaste möte, för ungefär två år sedan. 

– Ibland känns det fortfarande som de förvandlas till imponerade 17-åriga fans när de står framför mig och det är ju egentligen helt absurt, men väldigt roligt. Det är ett gäng mycket trevliga killar, säger Tatler och skrattar. 

 

Diamond Head själva är dock allt annat än klara med musiken. Sedan 2014 är danskfödde Rasmus Andersen sångare i Diamond Head och under hans tid har bandet börjat utveckla ett tyngre sound och trampa upp nya stigar. Nu är alltså Diamond Head aktuella med albumet “The Coffin Train”.

– Rasmus är en oerhört musikalisk kille. Han är ung och har en omättlig aptit för musiken och tack vare honom har Diamond Head blivit ett band att räkna med igen. Han har skrivit alla låttexter och producerat hela albumet medans jag själv har stått för musiken. Jag är imponerad av allt det Rasmus gjort och det som vi skapat tillsammans, säger Brian Tatler. 

På frågan om hur Tatler skulle beskriva det nya albumet så lyfter han fram att soundet är tyngre och modernare men samtidigt behållit den melodiska kärnan som han anser varit kännetecknande för Diamond Head. 

– Diamond Head-fansen kommer  känna igen sig samtidigt som vi tack vare Rasmus fått till lite tyngd och explosivitet, något som vi tror kan locka den något yngre publiken. Vem vet? Kanske är det just den här skivan som får oss att nå en större publik, nå nya fans. Jag hoppas verkligen på det, säger Tatler. 

I oktober och november spelar Diamond Head i Stockholm, Göteborg och Malmö tillsammans med The Black Star Riders.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Brian Tatler, Diamond Head
AKTUELL: 
Med albumet “The Coffin Train” 

 

Relaterade artiklar