Disturbed förmedlar med trovärdighet sitt budskap

Chicago-bördiga Disturbed håller inte igen utan tar tillfället i akt att med inlevelse verkligen sända ut ett budskap till festivalpubliken, vilket nästan lockar fram en liten tår i ögonvrån. 

Disturbed släppte enligt mig 2018:års bästa album, “Evolution” och jag blir lite besviken över att inte fler låtar därifrån spelas. Likväl är det helt underbart att se bandet inta scenen till tonerna av “Are You Ready“och redan från första stund få med sig publiken. David Draimans röst går inte av för hackor och Dan Donegan och John Moyer är lekfulla och utnyttjar scenutrymmet till fullo samtidigt som de låter instrumenten smälta in i deras kroppar som omfamnar publiken med värme. 

Det fortsätter låta bra och övertygande även under “The Vengeful One” och “The Animal” men sedan når konserten helt andra nivåer under mellansnacket. Med handen på hjärtat så håller Draiman ett riktigt brandtal som sätter fingret på allt som musik i grunden handlar om. Med sann inlevelse så konstaterar Draiman att det i denna stund inte spelar någon vem du är, hur mycket pengar du har på banken, vilken politisk ståndpunkt du har, var du kommer ifrån och vilken sexuell läggning du har eftersom “Ingen bryr sig om den sortens skit”. Det enda viktiga som sammankopplar oss alla är kärleken till den enda riktiga religionen, nämligen rockmusiken. Under talets gång kan jag inte sluta le och applåden håller i sig riktigt länge och som ett riktigt klimax på detta ställningstagande kör bandet sedan en intensiv och stark version “Stupify” som får det att riktigt sprätta i benen. 

Något som verkar vara en “common opinion” angående Disturbed är att deras covers är starkare än deras egna låtmaterial. Även om jag inte delar den bilden till fullo så går det inte att värja sig emot vare sig “Land Of Confusion” eller “Sound Of Silence” som sitter som en smäck, för att använda ett riktigt gammalt uttryck. Lika fint är det att följa bandets karriär i bilder på storbildsskärmarna under “Hold On To Memories“, även det ett viktigt budskap om att ta tillvara på den tid vi har i livet. 

Emellan alla dessa höjdpunkter så blir dock spelningen lite alldaglig och det är varannan topp och varannan dal som gäller, lite som en gammal berg och dalbana. “Inside The Fire” puttrar på utan riktigt lyft, likaså “A Reason To Fight” och tyvärr också “Down With The Sickness” som blir spelningens största besvikelse, då bandets engagemang tycks brista i och med att åskådarna vid det här laget börjat vallfärda mot Festival Stage där Kiss ska spela strax efter Disturbed. Förståeligt men tråkig avslutning. Disturbeds budskap lever dock vidare, även om spelningen i sig slutligen dalade. 

 

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Disturbed
ARENA: Sweden Rock Festival / Norje
DATUM: 2019-06-07
BÄST: “Stupify”.
SÄMST: “Down With The Sickness”.

 

Relaterade artiklar