Gathering Of Kings – en kungligt enastående livedebut!

Den svenska allstar-supergruppen Gathering Of Kings ställde sig på en scen första gången Onsdag 5:e Juni kl 19:45 på 4Sound Stage på Swedenrock Festival. Premiär- och inspelningsnerver visade sig inte störa någon av kungarna utan de levererade en i särklass grym konsert.

Efter en något stressad soundcheck då det var så pass många som behövde få komma till då det är 14 personer som Gathering Of Kings hade med sig i bandet för premiäruppträdandet, äntrade humorkaraktären Kantorn in som deras personliga presentatör och kickade igång publiken innan introt The Gathering ljöd ut för den enormt stora publik som samlats framför 4 Sound Stage. Från att Björn Speed Strid äntrade scenen och rev av första singeln med bandet, Forever And A Day, byttes sångarna av en efter en där kvaliteten i leveransen på intet sätt sänktes. Det var idel skönsång och det kändes som om det snarare var deras 100:ade gig än premiären. Att materialet satt så pass tight i denna live-sättning ligger förmodligen både i medlemmarnas erfarenhet som tillsammans kan räknas till minst 200 år samt att man förberett sig med ett (!) ordentligt rep veckan innan.

Vi fick se och höra huvudsakliga låtskrivaren för bandets låtskatt, Victor Olsson, riva av det ena solot bättre än det andra – äntligen levandes på scen, Tobias Jansson leverera ett tungt, inspirerat och ärligt framförande av Endless Paradise, Rick Altzi känslofyllt trycka ut kraftfulla tonerna i Love Will Stay Alive, Apollo Papathanasio rädda oss med sin vackra tunga leverans av Saviour, Alexander Frisborg smeka oss hela vägen hem till tårar med sin sköra klara röst i Long Way From Home, och kraftpaketet Jens Westin ge oss Lonely Road med en sådan stämma och feeling att man baxnar. När Björn Strid tar Carolas The Runaway till nya höjder och Tobias Janson avslutar med dängan Out of My Life som tveklöst är det bästa spåret på First Mission, är det med gåshud och rysningar som pågått redan sedan Björn Strid äntrade scenen i början på konserten. Man var helt utmattad och urlakad efter konsertens slut, men glad och lycklig med ett leende som inte ville ge med sig.

Det fanns en familjär bandkänsla som smittade av sig till publiken också. När sångare hade gjort sitt gled de ofta in i ledet och hjälpte till med körsången. Det var härligt att se. Man kanske kan sakna lite mer dialog med publiken, men i sammanhanget är detta bara något som marginellt retades lite. Man vill närmast bara ha mer musik hela tiden och bara få vara med och sjunga i materialet på debutalbumet First Mission, som trots att den endast har drygt 5 månader på nacken måste få betecknas som en nutida klassiker. För det sjungs med ordentligt i alla låtar, publiken är helt underbar som sjunger så vackert i minst varje refräng! 

Det är synd att konserten känns lite för kort, men det är ju lite svårt att spela mer för att förutom extraspåret Battle CryThe Mission spelas faktiskt all hittills släppt musik. Nästan lite synd att den inte luftas lite också, då de har alla på plats. Hela konserten filmades och spelades inför ett framtida släpp på CD, vinyl och DVD (och kanske t o m Bluray). Det var en ynnest att få vara med om denna live-premiär och vi får hoppas att de kan få ihop kalendrarna även i framtiden så vi får chansen att se denna konstellation fler gånger, för det här vill man verkligen ha mer av. För de som vill se mer redan i sommar så spelar Gathering of Kings närmast på Skogsröjet lördagen den 3:e Augusti.

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Gathering Of Kings
ARENA: 4Sound Stage, Swedenrock Festival / Norje
DATUM: 2019-06-05
BÄSTA LÅTEN: Out Of My Life
BÄSTA MINNET: Den konstanta glädjekänslan och gåshuden!

LÅTLISTA – GATHERING OF KINGS – SWEDENROCK FESTIVAL

The Gathering
Forever and a Day (Björn Strid på sång)
Endless Paradise (Tobias Jansson på sång)
Saviour (Apollo Papathanasio på sång)
Love Will Stay Alive (Rick Altzi på sång)
Long Way from Home (Alexander Frisborg på sång)
Lonely Road (Jens Westin på sång)
Angels (Apollo på sång)
Heaven on the Run (Rick på sång)
Passing Rain (Rick på sång)
The Runaway (Björn på sång)
Out of My Life (Alexander, Apollo, Björn, Jens, Rick och Tobias på sång)

Relaterade artiklar