Jinjer och While She Sleeps körde över TesseracT

Dagen innan midsommarafton förärades vi med ett besök av Jinjer, While She Sleeps och TesseracT på Pustervik i Göteborg. Jinjer och While She Sleeps satte ribban högt den kvällen med sina energiska leveranser så pass att luften nästan gick ur publiken inför TesseracT. Trots att även TesseracT gav oss en potent och visuellt givande show, kom de inte upp i samma energi som de två banden innan. 

De Ukrainska progressiva dödsmetallarna Jinjer fick äran att öppna kvällen. De har verkligen arbetat sig upp på metal-scenen under de senaste åren och de blir bara bättre och bättre både på skiva och live. Trots att de var första förbandet som startade endast 30 minuter efter det att insläppet hade öppnats var Pustervik fullt till bredden med hungriga och förväntansfulla konsertbesökare. Med deras karismatiska sångerska Tatiana Shmailyuk i spetsen äntrade de scenen och kastade oss direkt in i Words Of Wisdom. Vi fick se ett Jinjer som var mer uttrycksfulla och mer rörliga än sist jag såg dem på Trädgårn februari 2018 som förband till Arch Enemy. Till och med gitarristen, Roman Ibramkhalilov, rörde sig mer och basisten, Eugene Abdiukhanov, headbangade vilt med sin moppfrisyr. Tatiana kastade sig obesvärat mellan growlande och en magisk, skarp och briljant skönsång samtidigt som hon ena stunden rörde sig stilfullt på scenen till att nästa stund explodera med sparkar och headbangande. Ändå var det inte förrän mitt i konserten som det blossade upp en moshpit under deras mästerliga Teacher, Teacher! från senaste EPn Micro. Dock höll moshpiten i sig mestadels hela konserten ut med inslag av wall of death. Mitt i konserten när publiken ropar Jinjer, Jinjer! unisont gestikulerade hon ett hjärta samtidigt som hon viskar “I love you”. Och så var det, Jinjer älskade publiken och publiken älskade Jinjer. Vilken början på kvällen – detta var en riktig urladdning av ren hård metal-glädje, det fanns bokstavligen blod, svett och tårar i publiken.

While She Sleeps från Sheffield i England har med sitt senaste album SO WHAT? skapat en ännu mer dynamisk samling låtar, men ändå behållit sitt metalcore-sound. Enligt dem själva ska de ha skapat en ännu mer fri kreativ miljö när de beslöt att släppa albumet under eget bolag, Sleeps Brothers. När de så intog scenen med titelspåret You Are We var det som om publiken direkt var med på rond två och gick igång och hoppade. Redan under breaket i första låten gestikulerade sångaren Lawrence “Loz” Taylor med att peka med båda pekfingrarna och dra isär dem sakta 10 cm och publiken svarade direkt med att göra klart för en wall of death på lilla Pustervik. Shit, vilket drag, Jinjer fick bra fart på publiken men While She Sleeps gick all in med sin energiske sångare Loz och basist Aaran McKenzie och eldade på publiken ännu mer. Helt hysteriskt kul och framför allt bra drag. Att dessutom basisten hoppade ner i publiken med bas och allt och startade en egen moshpit så strängarna flög tog ju dessutom publikinteraktionen till en ny nivå. Under vissa låtar var dessutom hela bandet i luften vilt hoppandes trots mitt i solospelande, vilket bara gjorde publiken ännu vildare. Nya materialet satt som en skön käftsmäll och allsången under Four Walls satt som en smäck. Under avslutningsnumret Hurricane gav de all energi de hade kvar och en av högtalarlådorna på scenen vältes och fick tjäna som extra scenpodium för både basisten och gitarristen Mat Welsh. Att dessutom Loz kom ut efter konserten och snackade med fans och signerade merch kändes också äkta och ödmjukt.

TesseracT från Milton Keynes i England spelar någon sorts ambient progressive metal med inslag av metalcore och de har även nämnt att de inspirerats av Meshuggahs djent till stor del vilket går igen i en stor del av deras material om än lite mer sparsamt på senare släpp. Trots att bandet har beslutat att sluta med growling på allt kommande material sedan deras andra fullängdare Altered State öppnade de med 3 spår från första skivan One som nästan uteslutande består av growlande sång. Bra start! Bandet består av idel kompetenta musiker och deras sångare Daniel Tompkins är verkligen gudabenådad med sina rena höga toner och nära perfektionerad sångteknik, men det känns som om något saknas när man precis har blivit manglad av Jinjer och While She Sleeps. Trots att de har en bra musikkatalog och att showen kryddades av en bättre ljusshow med deras snurrande stämningsfulla bakgrundsbelysning, kändes det lite avslaget och lite väl ambient. Visst blixtrade det till ibland när de antingen tryckte på ordentligt eller när de drog ner tempot i de mest finstämda låtarna. Det kom en handfull folk enbart i tid för TesseracT till konserten som bevisligen bara var intresserade av deras musik och de verkade mer än nöjda. Dock var det flera som verkade tycka att TesseracT:s musik divergerade för mycket jämfört med de två öppnarna och valde att lämna allt eftersom, och jag håller med – detta var mer Jinjers och While She Sleeps kväll och man var nästan utmattad när de kom på scen. Detta till trots så arbetade sig TesseracT målmedvetet i mål och konserten avslutades med att stora delar av publiken tackade bandet med att skandera bandets namn.

 

JINJER
RB-Betyg-8_10

WHILE SHE SLEEPS

TesseracT
ROCKBLADET.se 5 out of 10

SKRIBENT/FOTOGRAF: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
KONSERT: Jinjer / While She Sleeps / TesseracT
ARENA: Pustervik / Göteborg
DATUM: 2019-06-20
BÄSTA LÅTEN: Jinjer: Teacher, Teacher! While She Sleeps: You Are We, TesseracT: Of Mind – Nocturne
BÄSTA MINNET: While She Sleeps sångare och basists energi! Moshpiten under Jinjer!
SÄMST: Efter Jinjer och While She Sleeps lyckas inte TesseracT lyfta stämningen

LÅTLISTA – JINJER- PUSTERVIK

Words of Wisdom
Ape
I Speak Astronomy
Teacher, Teacher
Who is Gonna Be the One
Pisces
Perennial
Sit Stay Roll Over

LÅTLISTA – WHILE SHE SLEEPS- PUSTERVIK

You Are We
Anti-Social
Civil Isolation
The Guilty Party
Haunt Me
Four Walls
Silence Speaks
Hurricane

LÅTLISTA – TESSERACT- PUSTERVIK

Concealing Fate, Part 1: Acceptance
Concealing Fate, Part 2: Deception
Concealing Fate, Part 3: The Impossible
Luminary
Of Mind – Nocturne
Survival
Dystopia
Hexes
Phoenix
Smile
Of Matter – Proxy
Of Matter – Retrospect
King
Juno

Relaterade artiklar