Lamb Of God och Behemoth hänförde oss på Partille Arena

Äntligen fick vi se Behemoth på svensk mark igen. Med den uteblivna konserten på Sweden Rock Festival färskt i minne på grund av flygstrul var det med glädje vi fick se dem fylla Partille Arena med härlig ondska. Tillsammans med Lamb Of God som höjde atmosfären i lokalen till nära max gjorde dessa giganter spelningar som inte kan ha gjort någon besviken.

Annons 

 

 

Batushka, eller vad vi nu ska kalla denna inkarnation av bandet då det enligt Batushkas grundare Krzysztof Drabikowski är en ren stöld av bandnamnet och framförandena under detsamma det handlar om som nu turnérar Europa med Bartłomiej Krysiuk som bandledare. Dock har Polska rätten beslutat 7:e Juni att Bart får använda bandnamnet medan ärendet behandlas och därigenom ändrat sitt tidigare beslut från tidigare i år som förbjöd honom att göra just detta. Saken behandlas för närvarande i domstol i Polen och väntas få sin upplösning till hösten. Batushka spelade för en halvfylld arena där de var mer eller mindre uppklädda likt ett nyuppstartat Ghost fast med något större budget. Musikerna och kören stod mestadels stilla under framförandet som kändes nästan lite lojt och oengagerat trots den teatraliska och katedraliska inramningen. Musiken var lite väl enkelspårig med vissa passager som drog upp tempot. Tempohöjningarna märktes varken bland bandet eller publiken, de bibehöll samma lunk på båda sidor oavsett. Det kändes också som att scenen var för stor för bandet och att de hade vunnit på att spela i en mindre lokal. Man förstår idén bakom Batushka, men den här inkarnationen kom inte närmelsevis hela vägen fram till Krzysztofs ursprungsvision varken med framförande eller sin strama teatraliska inramning som dessutom behöver filas en hel del på för att få till rörelserna och publikkontakten så det känns mer äkta och engagerat.

Lamb of God! Herregud vilken leverans de bjöd på. Efter det för konserter tillfilade introtalet till Omerta står bandet där och röjer från första stund. En moshpit drogs med ens igång med ett sjuhelsikes drag. Det märktes att Lamb Of God var tända för kvällen och de satte standarden högt redan från början med att ge allt på scenen. Det tände till ordentligt med allsång och energi på scen under Walk With Me In Hell och Randy Blythe ägde hela scenen där han sprang omkring, hoppade och klättrade upp till trummisen samtidigt som han growlade och skriksjöng. Ljudet var markant bättre än det bleka förbandet och man kände verkligen att det var mer en co-headline med Behemoth än en två-förbands-konstellation det var frågan om. Det var starkt och skönt att få se ett så potent band som unisont spred energi till publiken. De är verkligen ett tight svetsat spjutspetskompetens-team inom området metal som levererade exakt vad de var där för och lite till. När Randy dessutom dedikerade 512 till Göteborgsbandet “In Flames om det är nån som vet vilka det är…” samt fick publiken skrika “Saaaaatan!” i falsett som uppvärmning till Behemoth var det kul och med glimten i ögat. Det märktes verkligen att de hade roligt på scenen och man såg dem dra på mungiporna flera gånger under spelningen. Vi fick dessutom ett par grymt stämningsfulla, fast ösiga och tunga framföranden av Descending och Now You’ve Got Something To Die For som nog till och med tog luften ur de som befann sig i moshpiten, de var helt galet bra. Under avslutande Redneck, hänrycks både publik och band med ytterligare och toppar den magiska atmosfär som byggts upp snabbt och infunnit sig under giget. Det var en riktig perfekt avslutnings-smocka som satt så härligt, så härligt. En riktigt höjdarspelning!

Behemoth startade med att Solve ljöd i PA:t och ett uppochnervänt kors projicerades på det genomskinliga skynket som täckte scenen. Snart dök även siluetten av svenska kartan bakom korset och publiken jublade samtidigt som en och en av bandmedlemmarna uppenbarade sig som siluetter mot skynket signalerade att strax var det dags. När skynket fallit kastades in i en energisk Wolves of Siberia där vi bjöds på ett Behemoth som direkt gick loss på scenen med en energi och auktoritet som fyllde hela lokalen. Adam Nergal Darski rörde sig fort fram och tillbaka från höger till vänster mellan sina sånginsatser vid sin mikrofon mitt på scenen samtidigt som han uppehöll en nära publikkontakt. Han är verkligen en mästare i sitt rätta element som rör sig med en pondus som är självklar. Scenshowen bjöd både på rökpelare som bildade uppochnervända kors till höger och vänster på scenen, stilfulla eldkastare och en skimrande ljussättning ofta förstärkt med scenrök som återspeglade och förstärkte varje ton som kom från bandet. De två skärmar som återfanns på båda sidorna om trummisen Zbigniew Inferno Promiński visade ockult-inspirerade bilder som ökade på den upplevda härliga ondska och mystik som omgav oss denna kväll. Bitvs hamnade tyvärr dock Nergals sång lågt i mixen, speciellt de mörkare partierna, speciellt långt fram vid scenen. Det var en mindre detalj som likväl inte störde helhetsupplevelsen nämnvärt och som blev något bättre ju längre in i setet de kom. När vi efter två låtar kastades in i Ora Pro Nobis Lucifer, Bartzabel samt Ov Fire And The Void på rad hamnade stämningen på scenen och i publiken på topp. Man kände sig lyckligt ondskefull omgiven av galna men sköna likasinnade människor i publiken ackompanjerat av ett litet leende och samtidigt ilsket uttryck på sitt ansikte. Trumpeterna i Blow Your Trumpets Gabriel ljöd starkt även denna kväll och det är alltid lika skoningslöst njutbart att få höra den live. I slutet märktes ändå att energin var något lägre än i början på showen, men inget som påverkade slutklämmen på de avslutande låtarna i stort. Konserten avslutades med att Coagula från senaste albumet pumpades ut i PA:t samtidigt som bandet kom in trummandes på varsin trumma på magen iförd svarta masker. När låten tonade ut gick de långsamt av scenen och vi lämnades kvar något snopet för att det redan var slut, fast med våra härliga minnen från konserten färskt i minne. Hur gick tiden så fort?

Tack igen Behemoth för den grymma, onda och härliga upplevelsen!

Batushka

Lamb Of God

Behemoth

 

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
KONSERT: Batushka / Lamb Of God / Behemoth
ARENA: Partille Arena / Partille
DATUM: 2019-06-27
BÄSTA LÅTEN: Lamb Of God: Redneck , Behemoth: Ora Pro Nobis Lucifer, Bartzabel ,Ov Fire And The Void
BÄSTA MINNET: När Randy Blythe från Lamb Of God får oss att skrika Saaaaatan! i falsett. Härliga stämningen under Lamb Of God och Behemoth.
SÄMST: Batushka funkade inte alls som förband

LÅTLISTA – LAMB OF GOD – PARTILLE ARENA

Omerta
Ruin
As the Palaces Burn
Walk With Me in Hell
Now You’ve Got Something to Die For
512
Engage the Fear Machine
Descending
Blacken the Cursed Sun
Still Echoes
Hourglass
Laid to Rest
Redneck

LÅTLISTA – BEHEMOTH – PARTILLE ARENA 

Solve
Wolves ov Siberia
Daimonos
Ora Pro Nobis Lucifer
Bartzabel
Ov Fire and the Void
God = Dog
Conquer All
Sabbath Mater
Decade of Therion
Blow Your Trumpets Gabriel
Chant for Eschaton 2000
Lucifer
We Are the Next 1000 Years
Coagvla

 

Relaterade artiklar