Rainbow – det fanns endast lite guld vid slutet av regnbågen denna gång!

Just det – Ritchie Blackmore är alltid Ritchie Blackmore! Det var en ära att få se honom spela, om än något ofokuserat mestadels. Materialet man valde ut var bra men det tog på tok för länge innan de blev varma i kläderna. Kanske man hade vunnit på att värma upp som ett band likt hur Metallica gör i en liten provisorisk replokal i c:a 30 minuter innan de går upp på scenen.

En något loj Ritchie Blackmore äntrade scenen på lördagskvällen kl 21:00 på Swedenrocks Festival Stage. Eller åtminstone kändes han lite tillbakalutad iallafall. När tonerna ljöd ur gitarren är det fortfarande påminnande av den färg och ton som vi är vana vid, dock är det något lite mindre skarpt än vanligt. Man letar verkligen efter den där skärpan som man är van med i Deep Purples och Rainbows låtskatt, men det är sällan den dyker upp. Istället är det sångaren Ronnie Romero som ger liv till konserten och får dra en stor del av arbetsbördan på scenen. Han sjunger verkligen bra, det är nästan så man kan förnimma Ronnie James Dio i det klassiska Rainbow-materialet och Ian Gillan med ett stänk av David Coverdale bitvis.

Men, bara att fått se Ritchie Blackmore fortfarande smekande den gamla stratocastern är ju en dream come true. Äntligen fick vi se honom i sitt sanna element. Det fanns en del spelfel här och där redan i början på konserten. Det var nästan som det gick på autopilot, lite som om han funderade på om han glömt spisen på samtidigt som han skyndar sig igenom de 4 första låtarna på setlistan. I och med Man On the Silver Mountain verkade Ritchie komma underfund med att han trots allt hade kommit ihåg att stänga av spisen och började få upp glöden så sakteliga.

Tyvärr är det inte förrän efter en version av Difficult To Cure, som känns som den aldrig tar slut fast det är en av Rainbows Bethoven-inspirerade instrumentala verk från skivan m samma namn som brukar underhålla, i All Night Long som han fick upp värmen i alla fall något snäpp. Det var verkligen en version där det svängde till ordentligt. Att de sen radar upp klassikerna Stargazer, Long live Rock’n roll och Burn på nära samma maner är ju bara underbart. Som extranummer spelar de den låt som de alla tror alla vill höra, Smoke on the Water – och det är inte helt osant – den funkar faktiskt så här på kvällen men sitter inte lika helt gjutet som de 4 låtarna körts innan.

Trots en hel del varierande leverans av materialet, blev det en ok konsert, men jag hade gärna sett att de värmt upp innan konserten så de hade haft möjlighet att leverera samma driv och kanske skärpa hela konserten igenom.

 

ROCKBLADET.se 5 out of 10

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelilus (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Ritchie Blackmore’s Rainbow
ARENA: Swedenrock Festival Stage / Norje
DATUM: 2019-06-08
BÄSTA LÅTEN: Man on the Silver Mountain, All Night Long, Stargazer, Long Live Rock ‘n’ Roll 
BÄSTA MINNET: “Det är ju för fan Ritchie Blackmore” och Ronnie Romeros sång
SÄMST: Skärpan i gitarrspelet är oftast inte i närheten av det som ljöd ur gitarren på glansdagarna. 

LÅTLISTA – RITCHIE BLACKMORE’S RAINBOW- SWEDENROCK FESTIVAL STAGE

Spotlight Kid
I Surrender
Mistreated
Since You’ve Been Gone
Man on the Silver Mountain
Perfect Strangers
Black Night
Difficult to Cure
All Night Long
Stargazer
Long Live Rock ’n’ roll
Burn
Smoke on the Water

Relaterade artiklar