Rene Shades solodebuterar: En skräckblandad förtjusning!

Den 14 juni släppte Rene Shades, som vi känner igen som basist i Pretty Maids, sitt debutalbum ”Teenage Heart Attacks & Rock N Roll Heaven”. Rockbladet.se pratade för en tid sedan med Shades om just denna solodebut.

Rene Shades är på ett strålande humör när vi ringer upp. När samtalet äger rum så befinner han sig i studion och jobbar för fullt med att färdigställa ”Teenage Heart Attacks & Rock N Roll Heaven”.

–  Det är väldigt mycket att göra just nu, både med mitt album och också en del nytt med Pretty Maids. Jag ska dock inte klaga, det är svårt att leva som musiker så att jag har jobb ska jag bara vara tacksam för!

Hur känns det inför att gå solo och släppa något under eget namn?

–  Det är en skräckblandad förtjusning. Jag vill självklart att så många som möjligt ska lyssna och tycka om det jag gjort, men i grund och botten är det viktigaste att jag själv är nöjd. Det har varit lite av en dröm att få släppa något eget, även om jag älskar att spela i band också, där man hela tiden jobbar som ett team och knyter vänskapsband.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att spela i band och att köra solo?

– Det är en stor skillnad! Som jag sa jobbar du i ett team när du är med i ett band. Vi i Pretty Maids har ganska mycket folk runtom oss som vi kan bolla idéer med och det finns fler valmöjligheter. Sen säger det sig självt att det blir annorlunda att göra låtar ihop med andra mot att göra det själv. Inför den här skivan har jag skrivit för mig själv, framställt låtar som betyder något för mig och bär på budskap jag vill berätta. Det blir ganska naket.

Hur skulle du beskriva ”Teenage Heart Attack & Rock N Roll Heaven”? Hur låter det?

–  Det är definitivt rock, men kanske inte hårdrock. Jag älskar verkligen 70 och 80-tals musik och jag vill tro att låtarna kommer påminna om den tiden. Det låter lite country-inspirerat med tydliga melodier och en gnutta inspiration från artister som Gary Moore, Beatles och Rod Stewart. Melodierna är verkligen det viktiga för mig så det är framförallt där jag lagt mitt fokus.

När du nu har skivan klar framför dig, vad skulle du ha sagt till dig själv i början av projektet?

–  Dont let anything let you down, haha! Det var en vän till mig som kom på den här idéen efter att han hört vad jag drömde om och fått en inblick i det material jag jobbade med utanför Pretty Maids. Han har hjälpt mig ta steget och också stöttat mig genom allt PR-jobb. Det har varit krävande men samtidigt är detta min stora passion.

Vad ser du mest fram emot nu?

–  Att få komma ut och spela! Jag har en liten turné på gång där både Tyskland, Sverige och Danmark ingår. Det ska bli en kraftfull stor show där jag möter publiken. Jag hoppas vi ses där ute på vägarna, svenskar är alltid inne i musiken och har koll på mycket mer än bara hitsen. Bästa publiken man kan få!

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Rene Shades

Relaterade artiklar