Saxon: Vi är fortfarande ett band att räkna med

Under Sweden Rock Festival 2019 fick Rockbladet.se chansen att träffa Saxons basist Nibbs Carter backstage. Det blev ett samtal om kreativt arbete och låtskriveri.

Med vinden i håret och alla tidigare års festivalaffischer på en vägg framför Saxons loge backstage, precis intill Festival Stage, tas jag emot Nibbs Carter, Saxons basist, som leder oss till ett litet avskilt tält längre bort, där vi slår oss ner i varsin soffa. Nibbs hälsar artigt och börjar genast prata om sin lycka över att regnet har upphört.

– Vi spelade i Köpenhamn igår kväll och tog oss till Ronneby inatt. Runt frukosten klockan 10 så såg vi genom fönstren hur det verkligen forsade ner. Regn och regn, det fanns ingen hejd på det. Där och då tänkte vi att festivalen kan få lite bekymmer men sen när det slutade var vi på gott humör igen!

Det är verkligen ingen vila för Saxon. 2015 släppte de albumet ”Battering Ram” och följde upp den direkt med ”Thunderbolt” 2018. Nibbs Carter avslöjar under vårt samtal att det redan nu dessutom är ytterligare nytt material på gång och att Saxon direkt efter Sweden Rock ska åka hem och jobba i Biffs studio, där flera idéer redan ligger på bordet.

–  Vi har fått bra respons på våra senaste album och jag tror det är viktigt att hålla sitt momentum vid liv. Vi har varit ett etablerat band sedan 1979 men det finns ingen anledning för att inte skriva nytt material när vi kan. Visa att vi fortfarande är ett band att räkna med. Jag tror våra fans uppskattar det, säger Nibbs.

Fans är knappast en bristvara för Saxon, som ständigt spelar ute i världen och bland annat gjorde 40 konserter tillsammans med Judas Priest, endast i Nordamerika förra året. Under dessa konserter hade Saxon oftast 5 låtar ifrån senaste albumet, ”Thunderbolt”, vilket enligt Nibbs själv fick mycket bra gehör från publiken och därmed också fungerade som ett kvitto på att Saxons låtskrivande än idag håller måttet. Nibbs är dock öppen med att det alltid finns utmaningar med låtskrivandet, även vid tillfällen då bandet överlag befinner sig i ett flow.

–  Man tänker alltid ”Det här kan bli bättre, det här kan bli bättre”, men någonstans måste man fatta beslut om att släppa taget och ta nästa steg i processen. Det är ett svårt beslut att ta. Du kan ha ett album med 10 bra låtar framför dig men ändå känna att det är något som saknas.

Vad är det som skulle kunna saknas?

–  Exempelvis en riktigt snabb låt eller en dynamisk långsammare låt. Ett album måste inte ha det, men det är alltid tacksamt. Ett heavy-metal fan vill ha något grundläggande, ungefär som vid en måltid. Man vill ha köttet, nudlarna eller vad det än är du önskar men i vissa fall kanske man bara har grönsaker och sås hemma. Det går också att äta men man saknar ändå det där lilla extra, säger Nibbs och flinar.

Nibbs är tydlig med att Saxon arbetar för fullt med det som kommer bli deras 23:e album, ett arbete som innefattar allt från skrivstugor och jammande i studion. Han ger också en hint om att det förmodligen släpps runt årsskiftet 2020/2021.

–  Sverige, tack för att ni alltid står bakom Saxon. Heavy-metal har haft sina ups and downs under årens lopp men i Sverige har vi alltid haft några av våra bästa konserter så tack tack, avslutar Nibbs. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Nibbs Carter, Saxon


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Relaterade artiklar