Smashing Pumpkins – Finstämd cynism och melankoli

Chicagosonen Billy Corgans band The Smashing Pumpkins har funnits i 31 år. Att ha funnits så länge som rockband på världscenen är få förunnat och förtjänar en eloge i sig, men att ha överlevt ett uppbrott och en försoning (exklusive originalbasisten D’arcy Wretzky) kanske är det verkliga testet.

Annons 

 

Just nu är bandet på en Europaturné, och liksom många band som varit med länge är många fans där för nostalgins skull. Bandet har många superba gamla låtar, men lyckas troligen inte värva många nya fans på sitt färskare material. Balansgången att låta som en kareoke-version av sitt fornstora jag är svårt och något många långkörande band brottas med. Billy Corgan och gänget undgår till stor del denna fälla och ingjuter något sparsmakad energi, men stor genuinitet i samtliga låtar. 

Låtlistan är till mesta del crowd pleasing med hits som ”Ava adore”, ”Bullet with butterfly wings” och ”Superchrist”. Det finns ett stort ögonbryn att rynka på gällande överflödet av covers (Friday, I’m In Love av The Cure, passande nog på en fredag) som känns som en missed opportunity där bandet istället skulle kunna spela några av sina egna låtar. 

När The Smashing Pumpkins spelar inför cirka 12 000 fans för första gången på Gröna Lunds stora scen märks det att många fans fortfarande håller bandet kärt. Svenska publiker brukar vara trötta och passiva, men denna är ovanligt kärleksfull, till frontmannens stora förvåning efter en lång historia av dåliga och otacksamma publiksiffror och bemötanden här i Svedala. Men bandet tänder aldrig till, och likaså gör aldrig publiken riktigt det. 

Jag uppfyller och checkar av en barndomsdröm att se ett av mina favoritband, och i bästa fall kan detta vara en nytändning för vad som brukade vara ett av 90-talets bästa band. 

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: The Smashing Pumpkins
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2019-05-31
BÄSTA LÅTEN: “Superchrist”
BÄSTA MINNET: Publikhavet och nostalgin
SÄMST: Den svajande energin och alla covers

 

LÅTLISTA – THE SMASHING PUMPKINS – STOCKHOLM

1. Zero

2. Solara

3. Rhinoceros

4. Today

5. Knights of Malta

6. Street fighting man (cover)

7. Tonight, tonight

8. Eye

9. Ava adore

10. Bullet with butterfly wings

11. Tiberius

12. G.L.O.W.

13. Disarm

14. Friday I’m in love (cover)

15. Superchrist

16. The everlasting gaze

17. To Sheila

18. Wish you were here (cover)

19. 1979

20. Cherub rock 

Extranummer: 

20. Siva

Relaterade artiklar