Sweden Rock Festival 2019 – Fortfarande en folkfest?

Nu har det gått snart en vecka sedan vi befann oss där nere i Norje i Sölvesborg och njöt av Sveriges största och bästa hårdrocksfestival. Det tål dock att reflektera över frågan. Är Sweden Rock fortfarande den folkfest som vi önskar? 

Vi kan börja med det negativa, som inte går att komma undan. Behemoth som ställde in sin spelning under lördagskvällen. Behemoth var enligt mig ett av årets stora affischnamn, ett av banden man helt enkelt inte fick missa. Även om det var Blackmore med sitt Rainbow som stängde Festival Stage och betraktades som lördagens headliner så var det BehemothRock Stage direkt efter som alla tycktes vänta på. Inofficiellt var det Behemoth som sågs som festivalens avslutning. På grund av flygproblematik fastnade dock flera av bandmedlemmarna i Frankfurt och till slut fanns dessvärre inget annat alternativ kvar. Behemoth tvingades ställa in och det tål att sägas att en stor del av festivalen avslutades med besvikna miner. 

Tunisiska Myrath var det band som fick ersätta Behemoth och de gjorde därmed sin andra spelning för dagen, bara några timmar efter att ha stått på scen inne i Rockklassiker-tältet. Det var inte tänkt att sluta på det sättet och en stor del av feststämningen dog. Myrath har dock inte fått något annat än idel lovord för sitt framträdande och någonstans lyckades de trots allt att sticka hål på den grövsta begravningsstämningen och det kan konstateras att vi faktiskt fick bevittna ett genombrott för detta intressanta och spännande band. Efter regn kommer solsken. 

Apropå regn och solsken så var det i första hand det senare vi fick mest av, vilket såklart var önskvärt och tacksamt. Jag har till exempel svårt att se att det hysteriska bandet Green Jelly, med sin närmast groteska humoristiska show, hade gått hem lika väl hos en dyngsur publik. Matutbudet är lika bra som alltid och akustiken på de olika scenerna är i vanlig ordning mycket bättre än på många andra spelställen. 

Personligen är jag alltid glad och tacksam över att få uppleva Sweden Rock. Det är dagar fyllda med musik, skratt och gemenskap, definitivt inget jag vill vara utan. Det är på denna plats vi får ta farväl av storheter som Kiss, upptäcka nya akter som Scarlet och Myrath och skratta åt stolligheter som Green Jelly och Tenacious D (även om det i ärlighetens namn inte var ett särskilt roligt Tenacious vi såg i år). 

Trots det är det någonting som i år skaver lite grann och det är efterspelet. Om vi bortser från incidenten med Behemoth, som festivalledningen trots allt löste på bästa möjliga sätt, så känns det som att det i år fattades något. Även om stämningen fortfarande var god så var den möjligen inte riktigt lika varm och kärleksfull som det brukar vara. Hör man sig för i fansens kretsar snackas det framförallt om att det i år är för många på plats och att den trängsel och den köbildning som uppstår hämmar helhetsupplevelsen. Kanske det ligger något i detta. 

“Ju fler desto bättre” lyder ju ett gammalt uttryck men samtidigt befinner vi oss på svensk mark och i Sverige gillar ju den breda allmänheten “Lagom”. Något färre besökare och lite mer personal som bistår vid entrén skulle möjligen inte skada inför nästkommande år. Men hallå, i grund och botten är detta trots allt ett lyxproblem. Att så många som möjligt vill betala och besöka Sveriges bästa festival är ju knappast något negativt. Folkfest? Javisst!

Även nästa år är jag säker på att vi står där igen med sprittande energi i benen. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se) Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se) och Fredrik Olofsson (fredrik.olofsson@rockbladet.se)

UTDRAG FRÅN INSTAGRAM #RBSRF2019

Alissa White-gluz of Arch Enemy at Sweden Rock Festival 2019. Shoot for rockbladet as always! .
alissawhitegluz archenemyofficial #alissawhitegluz #archenemy #theeaglefliesalone #nikon #nikond750 #nikoneurope #swedenrockfestival #swedenrock2019 #rbsrf2019 #srf19 #photographer #sonelius #metal #concertphoto #rockphotography #audioloveofficial #htbarp #bestmusicphoto #bestmusicshots #livemusiccollective #concertcollectors #music #musicphoto
...

234 0

Välkommen till vårt dubbelavsnitt från Sweden Rock Festival 2019.
I år skulle jag köra ihop tillsammans med Per Soläng från Corroded, men han fick en skada på knät precis dagen innan av festivalen, så han hade för svårt att röra sig.
Men jag fick tag på en reserv, en av mina kollegor från Rockbladet.se, Fredrik Brolin. Förutom jobbet som reporter på Rockbladet.se, driver han en egen podd tillsammans med barndomsvännen och kollegan Fredrik Blid som heter Patchtrollen. En riktigt nördig podd inom hårdrock.
Det blir mycket spännande snack oss emellan då detta var Fredriks debut på Sweden Rock.
Förutom vårt snack så bjuder vi totalt sätt på sju kortare intervjuer med olika band. Under första avsnittet så får du träffa Björn Strid från The Nightflight Orchestra och Soilwork, Jocke Wallgren, trummis från Amon Amarth och den nya heta metalartisten Scarlet, som tidigare varit gäst i Rock Dudes.

Det här och mycket mycket mer kommer du kunna lyssna på i Rock Dudes #89, som släpps torsdagen den 28 juni 2019.

Follow Rock Dudes via:
http://rock-dudes.lnk.to/podd

Support our podcast Rock Dudes through buying our exclusive merch:
Webshop: http://bit.ly/rockdudeswebshop

#srf2019 #swedenrock2019 #rbsrf2019 #björnstrid #nightflightorchestra #soilwork #amonamarth #scarlethunts #festivalliv #rockfestival #rockdudes #podcast #backstage #stories #musikvärlden #musikbranschen #musikindustrin #interviews jleafs despotz rockbladet rockdudespodden nightflightorchestra amonamarth scarlethunts swedenrockfestival rockbladet
...

27 1

Alissa White-gluz of Arch Enemy at Sweden Rock Festival 2019. Shoot for rockbladet as always! .
alissawhitegluz archenemyofficial #alissawhitegluz #archenemy #theeaglefliesalone #fujifilm #fujifilmnordic #xf1655#fujifilmglobal #fujifilmxt2 #repostmyfujifilm #myfujifilm #swedenrockfestival #swedenrock2019 #rbsrf2019 #srf19 #photographer #sonelius #metal #concertphoto #rockphotography #audioloveofficial #htbarp #bestmusicphoto #bestmusicshots #livemusiccollective #concertcollectors #music #musicphoto
...

70 3

Sweden rock va helt underbart! Längtar redan till nästa år! Tack alla som vart med! ❤️🤘🏼🤘🏼🔥 #rbsrf2019 #srf2019 ...

43 0

Thanks for a great show at #swedenrock2019 🤘🏼❤️🤘🏼#slayerbandofficial #rbsrf2019 ...

29 3

Rockbladet.se nästan fulltalig på plats i Norje! Nu kör vi!
Följ oss på Instagram rockbladet #rbsrf2019 #rbfesttour #rockbladet jleafs jimpawaphoto friggeb cliffinourminds
...

51 0

Tenacious D at Sweden Rock Festival 2019. Shoot for rockbladet as always! .
jackblack tenaciousd kylegassband #jackblack #tenaciousd #tribute #thepickofdestiny #swedenrockfestival #swedenrock2019 #rbsrf2019 #srf19 #photographer #sonelius #metal #concertphoto #rockphotography #audioloveofficial #htbarp #bestmusicphoto #bestmusicshots #livemusiccollective #concertcollectors #music #musicphoto #fujifilm #fujifilmnordic
...

133 5

Välkommen till vårt dubbelavsnitt från Sweden Rock Festival 2019.
I år skulle jag köra ihop tillsammans med Per Soläng från Corroded, men han fick en skada på knät precis dagen innan av festivalen, så han hade för svårt att röra sig.
Men jag fick tag på en reserv, en av mina kollegor från Rockbladet.se, Fredrik Brolin. Förutom jobbet som reporter på Rockbladet.se, driver han en egen podd tillsammans med barndomsvännen och kollegan Fredrik Blid som heter Patchtrollen. En riktigt nördig podd inom hårdrock.
Det blir mycket spännande snack oss emellan då detta var Fredriks debut på Sweden Rock.
Förutom vårt snack så bjuder vi totalt sätt på sju kortare intervjuer med olika band. Under andra och sista avsnittet så får du träffa Martin och Daniel från LOK, Adam från Royal Republic, Guernica och Emelie från Thunder Mother och till sist Erik och Jona T från H.E.A.T.

Det här och mycket mycket mer kommer du kunna lyssna på i Rock Dudes #90, som släpps torsdagen den 28 juni 2019.

Foto:
LOK: Fredrik Olofsson
Royal Republic: George Grigoriadis
Thundermother: Fredrik Olofsson
H.E.A.T: Suzan Kverh

Follow Rock Dudes via:
http://rock-dudes.lnk.to/podd

Support our podcast Rock Dudes through buying our exclusive merch:
Webshop: http://bit.ly/rockdudeswebshop

#srf2019 #swedenrock2019 #rbsrf2019 #lokpest #royalrepublic #thundermother #heatsweden #festivalliv #rockfestival #rockdudes #podcast #backstage #stories #musikvärlden #musikbranschen #musikindustrin #interviews jleafs despotz rockbladet rockdudespodden heatsweden royalrepublic thundermother lok_officiell friggeb swedenrockfestival
...

27 0

Det är nu det händer... #kissarmy #kiss #srf2019 #rbsrf2019 ...

40 0

Sweden Rock Festival 5-8 Juni 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival mittsolvesborg 24blekinge swepressphoto #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #24blekinge #rbsrf2019 #swepressphoto #apmediafoto ...

29 2

Lillasyster på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival mittsolvesborg 24blekinge swepressphoto #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #24blekinge #rbsrf2019 #swepressphoto #apmediafoto ...

23 0

Lillasyster på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival lillasysterofficiell mittsolvesborg 24blekinge swepressphoto #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #24blekinge #rbsrf2019 #swepressphoto #apmediafoto ...

22 0

Denna vansinnesroliga kvinnan jobbar jag ihop med till vardags 🤣🤘❤ #srf2019 #srf #hornsup #hårdrock #heavymetal #metalpose #headbang #rocker #rockerchick #rockbrud #swedenrockfestival2019 #swedenrock #swedenrockfestival #wideangle #colorportrait #lightroom #gladastpårocken #rbsrf2019 #wideangleportrait #peopleofsrf #skönamänniskor #behindthescenes #bakomkulisserna ...

28 0

Lillasyster på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival lillasysterofficiell mittsolvesborg swepressphoto #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #rbsrf2019 #swepressphoto #apmediafoto ...

13 0

Def Leppard på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival defleppard mittsolvesborg 24blekinge #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #rbsrf2019 #24blekinge #apmediafoto ...

17 0

Deamon på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival mittsolvesborg deamon 24blekinge #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #rbsrf2019 #24blekinge #apmediafoto ...

11 0

Def Leppard på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival mittsolvesborg defleppard 24blekinge #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #mittsölvesborg #24blekinge #rbsrf2019 #apmediafoto ...

16 0

Def Leppard på Sweden Rock Festival 2019. Foto: Andreas Persson: www.apmediafoto.se swedenrockfestival defleppard mittsolvesborg 24blekinge #swedenrockfestival #srf2019 #swedenrockfestival2019 #rbsrf2019 #24blekinge #apmediafoto ...

17 0

 

Relaterade artiklar