Tenacious D – Tungt magplask

Sweden Rock Festival välkomnade under torsdagskvällen den skojfriska amerikanska duon i Tenacious D. De inte oförskämt vältränade men gärna åldrande amerikanska killarna gav publiken ett friskt och roligt framträdande med en jämn ström av tonårsskämt, precis som förväntat, tyvärr.

Jack Black och Kyle Gass i Tenacious D spelade, de sjöng, de skämtade, de skojtjafsade, de var barnsliga och de svor på scenen. Det var på det sättet de stormade in i hjärtat hos många fans världen över. Deras inledande skivor Tenacious D, The Pick of Destiny och Rize of the Fenix var alla fulla av inte bara roliga inslag utan även väldigt bra rockmusik. Men skulle det räcka år 2019? Den enda frågan jag hade inför denna spelning var om de kanske hade fastnat i sin egen vinkelvolt och blivit alldeles för trötta för min smak. När jag såg dem precis innan Metallica gick på scenen på Rock am Ring 2012 var de fantastiskt roliga och underhållande men det var ju sju år sedan nu. Det är nästan en hel evighet ju och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och den senaste skivan Post Apocalypto som släpptes förra året hade inte gjort något större väsen av sig. Jag befarade det värsta men hoppades på att jag hade helt fel.

Få spelningar, om någon alls denna dag, kan matcha det publiktryck som var framför scenen när amerikanerna började sin föreställning. Dessvärre räckte inte det och det blev platt fall för Tenacious D – både engagemangsmässigt och ljudmässigt. Dagens Tenacious D visade sig dessvärre inte från sin bästa sida på Sweden Rock Festival. Jag hoppas det i iallafall. Det vi fick uppleva var en blasé repris av tidigare års framträdanden och det började gå upp för mig att detta kunde vara på grund av att Tenacious D faktiskt inte har någon nämnvärd fortsättning på den rockiga, spralliga och roliga historien som en gång startade deras resa i rockvärlden.  Ljudet var dessutom stundtals bedrövligt men det kan såklart inte lastas bandet. Att man väljer att göra en tjugo minuters bandpresentation med diverse solon tyder dock på alldeles för blekt material.

Allt var inte en tillvaro i moll under spelningen då bandet faktiskt ändå har en del riktigt bra rocklåtar i bagaget. Kickapoo, Beelzeboss och den fantastiska Tribute fick mig fortfarande att riktigt smälta. De alla tillhör en skara superbra låtar som jag gärna lägger in i varje spellista. Det räckte inte denna kväll utan konserten lämnades med en bitter eftersmak och jag är fortfarande väldigt tveksam till om Tenacious D kommer lyckas vinna tillbaks mitt hjärta.

Game on, boys! Visa mig vad ni går för! Förtrolla mig igen. Jag behöver det, jag vill ha det och jag längtar efter det – för det här var verkligen inte bra!

 

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTOGRAFER: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se) och George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: Tenacious D 
ARENA: Sweden Rock Festival / Sölvesborg
DATUM: 2019-06-06


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar