Tenacious D – Tungt magplask

Sweden Rock Festival välkomnade under torsdagskvällen den skojfriska amerikanska duon i Tenacious D. De inte oförskämt vältränade men gärna åldrande amerikanska killarna gav publiken ett friskt och roligt framträdande med en jämn ström av tonårsskämt, precis som förväntat, tyvärr.

Jack Black och Kyle Gass i Tenacious D spelade, de sjöng, de skämtade, de skojtjafsade, de var barnsliga och de svor på scenen. Det var på det sättet de stormade in i hjärtat hos många fans världen över. Deras inledande skivor Tenacious D, The Pick of Destiny och Rize of the Fenix var alla fulla av inte bara roliga inslag utan även väldigt bra rockmusik. Men skulle det räcka år 2019? Den enda frågan jag hade inför denna spelning var om de kanske hade fastnat i sin egen vinkelvolt och blivit alldeles för trötta för min smak. När jag såg dem precis innan Metallica gick på scenen på Rock am Ring 2012 var de fantastiskt roliga och underhållande men det var ju sju år sedan nu. Det är nästan en hel evighet ju och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och den senaste skivan Post Apocalypto som släpptes förra året hade inte gjort något större väsen av sig. Jag befarade det värsta men hoppades på att jag hade helt fel.

Få spelningar, om någon alls denna dag, kan matcha det publiktryck som var framför scenen när amerikanerna började sin föreställning. Dessvärre räckte inte det och det blev platt fall för Tenacious D – både engagemangsmässigt och ljudmässigt. Dagens Tenacious D visade sig dessvärre inte från sin bästa sida på Sweden Rock Festival. Jag hoppas det i iallafall. Det vi fick uppleva var en blasé repris av tidigare års framträdanden och det började gå upp för mig att detta kunde vara på grund av att Tenacious D faktiskt inte har någon nämnvärd fortsättning på den rockiga, spralliga och roliga historien som en gång startade deras resa i rockvärlden.  Ljudet var dessutom stundtals bedrövligt men det kan såklart inte lastas bandet. Att man väljer att göra en tjugo minuters bandpresentation med diverse solon tyder dock på alldeles för blekt material.

Allt var inte en tillvaro i moll under spelningen då bandet faktiskt ändå har en del riktigt bra rocklåtar i bagaget. Kickapoo, Beelzeboss och den fantastiska Tribute fick mig fortfarande att riktigt smälta. De alla tillhör en skara superbra låtar som jag gärna lägger in i varje spellista. Det räckte inte denna kväll utan konserten lämnades med en bitter eftersmak och jag är fortfarande väldigt tveksam till om Tenacious D kommer lyckas vinna tillbaks mitt hjärta.

Game on, boys! Visa mig vad ni går för! Förtrolla mig igen. Jag behöver det, jag vill ha det och jag längtar efter det – för det här var verkligen inte bra!

 

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
FOTOGRAFER: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se) och George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: Tenacious D 
ARENA: Sweden Rock Festival / Sölvesborg
DATUM: 2019-06-06

Relaterade artiklar