The Night Flight Orchestra – flyger högre och bättre än någonsin!

“Det finns sångare, och så finns det Björn Strid.” Jag fick chansen att säga det till mannen med den gyllene rösten himself backstage på fredagen på Swedenrock, varpå han svarade “Oj, det är till att slå på stora trumman” och jag svarade “Men, det är ju sant!”. Och det är så jävla sant. Han kan ju sjunga vad som helst och få det att låta hur bra som helst, vare sig det är i melodiösa dödsmetallarna Soilwork, i AOR-supergruppen Gathering Of Kings eller just i The Night Flight Orchestra. Denna fredag när de öppnar på Sweden Stage med sin partymusik med rötterna i classic rock/AOR från 80 och 90-talet med något stänk av 70-tals-hårdrock är inget undantag. Tillsammans med en supertight ensemble presenterades svängig dansant partyrock från start till slut som kulminerade i en partystinn publik dansandes congatåg.

Sedan höstens tokhyllade konserter, var förväntningarna på fredagens konsert med The Night Flight Orchestra högtflygande. Sharlee D’Angelo var tyvärr tvungen att lämna Swedenrock dagen innan då han skulle till Tyskland med Arch Enemy, och det blev alltså Rasmus Ehrnborn som även spelade på höstens Sverigekonserter som återigen fick agera ersättare. I övrigt var hela orkestern på plats och rivstartade igång setet med titelspåret från en av förra årets klarast skinande stjärnalbumen på musikhimlen, nämligen deras Sometimes The World Ain’t Enough. Partyt kickstartades direkt och när första refrängen nås suddades all oro ut i och med The Airline Annas och Björn Speed Strids utomordentliga leverans av de höga tonerna. Det var verkligen en grym partystämning som de hade med sig som de verkligen lyckades att nå ut med. Dessutom fick även en glatt påhejandes Björn få publiken att dansa med mer och mer under konsertens gång. 

The Airline Annas spexade dessutom på mer än tidigare konserter. Förutom att vinka och le på flygvärdinnemanér på deras karaktäristiska sätt som alltid samt att sjunga delar i deras rosa telefoner, skålade de i champagne med några påfyllningar av crew:et. Dessutom serverade de Björn en drink i en stor drinkkupa vars innehåll liknar en tequila sunrise innan han startade upp låten 1998, ett av favoritspåren från första skivan Internal Affairs. Leveransen av favoriten var en av de bästa i dagens set, vilket gjorde mig om möjligt ännu mer glad. 

Inför sista låten West Ruth Ave fick Björn publiken att köra ett hejdundrandes långt congatåg framför scenen. Vi som gick i tåget bildade nya tåg som sedan kopplades på varandra så att vi till slut knöts ihop till ett enda långt oändligt tåg som bara ökade under hela låten. När så de olika ormarna i tåget passerade varandra high five:ade vi varandra i takt med stora skinande leenden på våra läppar glatt sjungandes med i texten. Det var ett lyckorus som spred sig genom hela publiken och Night Flight Orkestern utökade garanterat sin fanskara denna tidiga eftermiddag. En härligare start på dagen kunde man inte ha fått. Tack för en ytterligare nöjsam och glädjande flygtur på Night Flight Air – Fråga: Var kan man boka en jorden-runt-biljett?

The Night Flight Orchestra levererade en unik mix av classic rock med en nutida klang och sound som gav en fräschör till hela musikupplevelsen. Detta gjorde det till något som man kände igen men även något som upphöjde de nostalgiska tongångarna till nästa nivå. Sen att de tar med flygupplevelsen och partyt in i sitt koncept fullt ut med sin framtoning på scenen och i sin merchandise, höjer bara upplevelsen ytterligare. Tyvärr hade de bara blivit tilldelade en timmes speltid så vi blev nästan serverade samma set som under höstens konserter så när som på 3-4 låtar mindre, men de hade dock adderat This Time, öppningspåret på senaste plattan, mitt i setet till min förtjusning då detta var en av de låtar som jag saknade under mitt förra nattflyg med NF Air.

För de som vill höra mer nytt med The Night Flight Orchestra så släpper de sin nya singel Sattelite på fredag den 14:e Juni. Det blir en ny rökare i samma fräscha rockparty-tongångar som vi är vana lovar bandets gitarrist och huvudsaklige låtskrivare David Andersson.

 

 


SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Solenius (jimmie.solenius@rockbladet.se)
KONSERT: The Night Flight Orchestra
ARENA: Sweden Stage, Swedenrock Festival / Norje
DATUM: 2019-06-07
BÄSTA LÅTEN: 1998 och Can’t Be That Bad
BÄSTA MINNET: Congatåget under avslutande West Ruth Ave, så kul vi hade!
SÄMST: För kort! 

LÅTLISTA – THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA- SWEDENROCK FESTIVAL

Sometimes the World Ain’t Enough
Living for the Nighttime
Speedwagon
Midnight Flyer
Gemini
Something Mysterious
Paralyzed
Can’t Be That Bad
1998
This Time
Lovers in the Rain
West Ruth Ave
 

Relaterade artiklar