VIDEOPREMIÄR: F.K.Ü – 1981

Trashmetalbandet F.K.Ü släpper ny singel + musikvideo, 1981, och åker på turné med TESTAMENT.

Annons 

 

 

I November 2017, under Halloween, släppte F.K.Ü deras senaste album 1981 som är en hyllning till decenniet som var det ultimata året för skräckfilmer och genren “slashers”. 

 

1981 (Singel)
Sedan bandet släppte deras senaste albumet, har bandet varit på stor turné genom Sverige och har spelat på stora festivaler så som Sweden Rock Festival och Gefle Gas Festival. Bandet har också varit ute på turne som support till bandet Entombed A.D. Nu förbereder sig bandet på deras kommande Europaturné som startar Sverige då bandet ska vara support till världskända thrashmetal bandet TESTAMENT. Men först vill F.K.Ü. värma upp deras hängivna fans genom att släppa en remastrad version av låten 1981, titelspåret på deras senaste album. 

 

 
Såhär säger bandet om singeln: 
“Kärnan av vad vi ville förmedla med vårt senaste album, 1981, allt summerat i en låt, det passande namngivna titelspåret. Med lyriskt innehåll som ”Body count classics in an endless row” och ”We need reel violence to spice up the show” är den perfekta introduktionen av resten av albumet. Låt oss festa som om det vore 1981!” – F.K.Ü. 

Singeln släpps den 28 Juni via Despotz Records.

ALBUM (Släppt 2017)
Med sitt senaste album valde bandet att fokusera på filmer släppta just 1981, som i deras ögon är det ultimata året inom genren. Mindre kända favoriter som ”Nightmares in a Damaged Brain”, ”Corpse Mania” och ”Night School” samt tidlösa klassiker som ”Halloween II”, ”Friday the 13th Part 2” och ”Evil Dead” släpptes alla detta år och betraktas än idag som några av de bästa slasherfilmerna.

Målet med det albumet är att ta lyssnaren tillbaka till de dagar när man gick till den lokala videobutiken för att hyra de senaste videosläppen fyllda med ikoniska skurkar, stora knivar, zombies, kannibaler och kreativa dödsscener, alltid på jakt efter det råaste och blodigaste att förgylla hemma-videohelgerna.

Kommande livespelningar:
30/6 Sundsvall – Club Deströyer /w. Testament (SWE)
02/7 Malmö – KB /w. .Testament (SWE)
18/10 Rostock – M.A.U. Club Rostock (DE)
19/10 Billstedt – Bambi Galore (DE)
20/10 Berlin – Bi Nuu (DE)
24/10 Silja Galaxy – Close-Up Båten (SWE)
Mer datum kommer. 

Band History
1987 bestämde sig fyra unga monsterdiggare för att hylla sina två huvudintressen, skräckfilmer från 1980-talet och thrashmetal, så de bildade bandet F.K.Ü., men efter bara en handfull repetitioner föll bandet i dvala. Tio år senare bestämde de sig för att återuppliva monstret. 20-låtarsdemon “Beware of the Evil Underwear” spelades in och det överväldigande gensvaret på demon resulterade i inspelningen av debutskivan “Metal Moshing Mad” som släpps 1998. En 22-spårig orgie i skräck och energifylld thrash där klassiska skräckfilmer som ”Maniac”, ”Halloween”, ”Friday the 13th”, ”Hellraiser” och “The Texas Chainsaw Massacre” hyllades.

2004 var det återigen dags för ytterligare en dos av bandets redan då patenterade Horror Thrash Metal. Plattan ”Sometimes They Come Back… To Mosh” släpptes och största inspirationen var återigen 80-talets skräckfilmer. Filmerna som hyllades denna gång var ”Christine”, ”Shockwaves”, ”C.H.U.D”, ”Maniac Cop”, ”Motel Hell” och ”Dimman”.

Efter ett flertal framgångsrika liveframträdanden inklusive en kort men intensiv turné på amerikanska västkusten gick bandet in i studion för att spela in album nummer tre. Sommaren 2009 släpptes albumet ”Where Moshers Dwell” till en intet ont anande publik. Ett album fyllt med förstklassig all-sångs-thrash, ett flertal skräckinspirerade låtar och ren galenskap. Denna gång passade de på att hylla filmerna ”The Town That Dreaded Sundown”, ”Dead and Buried”, ”The Return of The Living Dead”, ”Creepshow”, ”The Toolbox Murders” samt ”The Exorcist”.

Under 2010 och 2011 turnerade bandet flitigt runt om i Sverige och ett flertal stora svenska festivaler betades av så som Sweden Rock Festival, Metaltown, Getaway Rock Festival och House of Metal för att nämna några.

2013 släppte bandet sitt fjärde album med titeln ”4: Rise of the Mosh Mongers” via Napalm Records. 17 spår ren och skär Horror Thrash Metal-magi. Filmer som avverkades på skivan är ”Event Horizon”, ”The Amityville Horror”, ”Madman”, ”Terror Train”, ”Near Dark”, ”The Boogey Man” och ”Videodrome”.

Efter att ha signat till det svenska skivbolaget Despotz Records våren 2017, gick Larry, Pete, Pat och Emp in i The Overlook Studio, stationerad i Gävle, för att spela in 1981 som blir bandets femte album. Albumet är producerat av F.K.Ü., inspelad av William Blackmon, mixad av Lawrence Mackrory & Daniel Bergstrand på Dugout Productions, mastrad av Lawrence Mackrory på Obey Mastering och med tidsenlig layout av den engelske konstnären Tom Hodge – The Dude Designs.

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
NYHET: F.K.Ü nya singel och video 1981
RELEASEDATUM: 2019-06-28
SKIVBOLAG: Despotz Records

BANDFAKTA – F.K.Ü

MEDLEMMAR
Larry Lethal (Lawrence Mackrory) – Vocals
Pete Stooaahl (Peter Lans) – Guitar 
Pat Splat (Patrik Sporrong) – Bass
Unspeakable Emp (Emil Berglin) – Drums

| FACEBOOK | SPOTIFY

Relaterade artiklar