ZZ Top låter musiken tala för sig själv

Det finns flera band, framförallt av det äldre gardet, som av naturliga orsaker inte besitter den energi de en gång hade och i många fall inte gör sin musik rättvisa. Så är inte fallet med ZZ Top.

Nej, jag vet vad ni tänker. ZZ Top har aldrig varit i behov av energi. Det är faktiskt helt sant men det som är poängen med ZZ Top är ju att det är musiken som talar för sig själv. Det ser närmast skrattretande ut att ZZ Top med sina tre bandmedlemmar spelar på Festival Stage, när de utnyttjar minimalt utrymme av scenen och rent hypotetiskt hade passat in i självaste Rockklassiker-tältet. Ett optimalt val för ett band som dem med en ikon-status och bred målgrupp hade förmodligen varit Rock Stage eller Sweden Stage men nu är det alltså komiskt nog Festival Stage som valet fallit på. Det ska dock sägas att publiken är förvånansvärt stor och därmed fyller väl ändå utrymmet framför scenen sin funktion, trots den skrattretande synen av en enorm scen som knappt används. 

ZZ Top är förmodligen ett av de mest musikaliska banden som vi har i årets startfält. Långt ifrån det mest spännande och mest roliga bandet att bevittna på årets festival but still en av de mest musikaliska. Som sagt, musiken talar för sig själv under ZZ Top. Vi har att göra med ett band som inte behöver en anmärkningsvärd scenshow för att imponera utan det är endast musikaliteten som får utrymme. Det är precis det som kännetecknar ZZ Top och därmed också det enda rätta att göra. Det här är ett band med ett låtmaterial starkare än explosioner och konfettikanoner och det är i ärlighetens namn extremt häftigt och imponerande att se ett band som besitter denna pondus och säkerhet, som en kontrast emot många andra band i Sweden Rocks lineup. 

Som allra bäst låter det under “Tush”, Gimme All Your Lovin“, “La Grange“, “I Gotta Get Paid” och Elvis-covern “Jailhouse Rock“. I och med att den relativt stora publiken dessutom står och njuter, sjunger med och dansar så är jag knappast ensam om att imponeras av de skäggiga gubbarnas glödande musikalitet. 

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se)
KONSERT: ZZ Top
ARENA: Sweden Rock Festival / Norje
DATUM: 2019-06-07
BÄST: “Gimme All Your Lovin”
SÄMST: Att se tre bandmedlemmar vandra runt på stora Festival Stage är inget annat än skrattretande.

 

Relaterade artiklar