Greta Van Fleet – Fanbärare med egen touch

Få aktiva band vet hur man imiterar ett sound utan att låta som kareoke-versionen av sina husgudar. Det tre bröderna Kiszka + trummisen Wagner i Greta Van Fleet bockar av allt vi gillade med Led Zeppelin och The Who, och lägger till sin egna touch. 

Det tröttaste man kan göra på en rock-konsert är att spela solon. Just don’t. Tid går till spillo med detta band som är i högform, ämnade för världens största arenor.

Robert Plant har till och med sagt i en intervju “They are Led Zeppelin. Beautiful little singer, I hate him! He borrowed it from somebody I know very well!” på ett sarkastiskt sätt. För kanske rockvärldens genom tiderna bästa sångare är det ingen dålig komplimang från den numera rätt bittra Robert Plant. Så att vakna upp och vara rockstjärnor och få beröm av sina influenser, vilken riktning tar man sen utan att stagnera? Stor risk för prestationsångest, urvattning och one hit wonder. Men so far, so good. Greta Van Fleet är en ny akt på rockhimlen och gör sig bra live, såvida bandet stryker vissa poserande rock-klyschor. 

Prestationsmässigt är bandet nästan klanderfritt, och jämför man med på skiva så är trummisen Danny Wagner den som utmärker sig själv mest. Han går från sitt sparsamma jag till en extra skicklig och fokuserad version av sig själv. En trummis med potential som vågar ta plats. Men det är sången och därefter gitarren som utmärker sig mest i ljudbilden, så som det även var med Led Zeppelin och The Who.  

Bandet passar verkligen en festival som denna och den något lilla men diggande publiken verkar hålla med. Det är lika retro och välsmakande som sockarvadd på Gröna Lund en varm sommardag. Hoppas Greta Van Fleet kommer tillbaka snart.

 

 

SKRIBENT: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (Mattias.Nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Greta Van Fleet
ARENA: Tower Stage / Lollapalooza Stockholm
DATUM: 2019-06-29
BÄST: Josh röst och Jakes riff                                                                                                                                            SÄMST: Trumsolon och slöseri med tid                                                                                                                                               

Relaterade artiklar