Kaxig Howlin Pelle sätter tonen med sitt The Hives

The Hives är kända för att vara ett liveband av stora mått, dock hade jag själv aldrig sett dem innan Lollapalooza. Såhär i efterhand kan jag inte göra annat än att tänka: Hur fan har jag med gott samvete kunnat missa detta i så många år?

Med sina klassiska vita fracks, sina instrument och framförallt med ett självförtroende som heter duga så erövrar The Hives, med Howlin Pelle Almqvist i spetsen, Lollapalooza-publiken fullständigt redan från första låten “Come On!“. Det sparas minst sagt inte på krutet och energin är hög vilket smittar av sig på publiken som hoppar, klappar takt och jublar omedelbart. Ännu mer euforiska blir de när Pelle i ett tidigt skede hoppar ner från scenen och sticker ut i publikhavet, med sin traditionella meterslånga mikrofonsladd hängandes efter sig. Det är omöjligt för att inte jubla och stampa med foten till detta energiska och explosiva sound. 

I mellansnacket utnämner The Hives sig själva till Lollapaloozas första rockakt (en sanning med modifikation men fortfarande härligt kaxigt) och Pelle vet precis hur han ska linda åskådarna runt sitt finger. Han har ju trots allt mycket lång erfarenhet, vilket han mer än gärna framhäver. Den kaxiga attityden kulminerar när han kammar sig mellan låtarna och konstaterar att han “Bara behöver kamma sig för att få högre jubel än någon annan på festivalen”. Även när han frågar om publiken vill se The Hives spela resten av kvällen får han ett rungande “Ja” av publiken som dock tystnar när han i nästa mening säger “Men då missar ni ju Foo Fighters”. Tystnaden viftar han lätt bort med ett “Ja, nu blev ni tveksamma”. Den här härliga självdistansen och samtidigt så övertygande rockposerandet stärker verkligen bandet mellan The Hives och publiken, vilket såklart är mycket kul att se. 

Ett band med en bra publikkontakt spelar alltid bättre och The Hives röjer verkligen på för allt vad de är värda, hela setlisten igenom. I “Take Back The Toys”, “Go Right Ahead” Hate To Say I Told You So” är energin och glädjen som allra högst och den timme som The Hives får med publiken verkligen flyger förbi. 

Äntligen har jag fått se det som bara måste vara ett av Sveriges vassaste liveband. Det här gör vi om en dag. 

 

RB-Betyg-8_10

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: The Hives
ARENA: Bay Stage, Lollapalooza/ Gärdet, Stockholm
DATUM: 2019-06-29
BÄST: “Hate To Say I Told You So”
SÄMST: Det tog slut för fort.

 

Relaterade artiklar