Kvelertak – Hårdast på Lollapalooza

Mycket kan Lollapalooza i Stockholm hyllas för. Dock inte för deras utbud av hårdare rockmusik, som givetvis kunde ha varit lite större. I och med detta blir norska Kvelertak i sammanhanget en välkommen käftsmäll. 

Tanken från början var att Chevelle skulle spelat men efter att de tvingats ställa in fick vi istället Kvelertak. En uppgradering i min bok. De här tokstollarna vet precis hur man ska ta en publik och den nye sångaren Ivar Nikolaisen är något av en duracellkanin på scenen, ivrig (men också mogen) uppgiften att fylla sin företrädare Erlend Hjelviks skor och bevisa för publiken att han behärskar detta. Det känns knappt som konserten hunnit starta förrän Nikolaisen hunnit med att springa några maratonlopp längst den lilla scenkanten, drypande av svett och även hunnit ner i publikens moshpit, där vissa åskådare välkomnar honom med idel glada miner och öppna armar, medans andra snudd på tycks ta lite avstånd från den svettiga best de plötsligt har framför sig. 

Förutom Nikolaisen har även gitarristen Bjarte Lund Rolland en härlig energi på scenen och hans suveräna gitarrspelande omfamnar både honom själv, publiken och bandet. Trots att han i de flesta låtar försöker se gravallvarlig och lite farlig ut så spricker han då och då upp i ett stort leende, tagen av det maffiga publikmottagandet. Det märks verkligen att rockpubliken hungrat efter dessa tongångar under den gångna festivalhelgen på Gärdet. 

När man som band bjuder på en sådan här energisk och kraftig urladdning så spelar det faktiskt ingen roll att det är snudd på omöjligt att förstå sig på det basdränkta norska språket. 

 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Kvelertak
ARENA: Park Stage, Lollapalooza / Gärdet, Stockholm
DATUM: 2019-06-30
BÄST: Bandets energi

Relaterade artiklar