Necronomidol på NärCon 2019

Necronomidol är ett band vars stil brukar beskrivas som kawaii metal, en blandning av gladare melodiös japansk pop med tyngre, dystrare och hårdare metal. Det är en för mig ovan stil och det var intressant se ett band i genren live.

Annons 

 

Tidigare i sin karriär hade Necronomidol livemusiker men när de framträdde på NärCon i Linköping var all musik förinspelad vilket verkar vara så bandet framför sin musik nu. De fem medlemmarna dansade och sjöng live. Detta är en skillnad mot ett annat band i genren, Babymetal som har ett liveband med sig. Trots att det var intressant att se den, för mig, ovanliga blandningen av stilar så blev utbytet av konserten lite blandat. Även om Necronomidol gjort flera internationella turnéer så var det en ovanligt stor scen de fick på NärCon. Det var bra ur en publiksynpunkt då de uppenbart hade fans på plats och det verkade fylla på med en hel del folk strax efter att fans och undertecknad (som alltid vill vara långt fram) sprungit in. Ur en koreografisk synpunkt så kan jag dock misstänka att bandet kanske gjorde ett misstag i att utnyttja den ovanligt stora scenen.

En hel del av koreografin var sådan att den uppenbarligen var väl inövad men delar av den kändes samtidigt inte riktigt sammanhållen. Det kändes som att koreografin justerats för den större scenen men inte med tillräcklig vana eller tid för anpassning. Kanske blir det även svårt att ha koll de fyra andra dansarna när man plötsligt är längre ifrån varandra än vad man är van vid. En bekant tyckte också att de hanterade mikrofonerna lite halvbra vilket kanske också var en effekt av att dansen blev svårare eller ovan. Jag spekulerar ovan men något med dansen kändes inte riktigt mitt i prick och bandet har hållit på sedan 2014 så de är inte helt nya på det de håller på med. De har dock haft en del medlemsbyten och några medlemmar var nya för i år vilket säkert också an bidra.

På det hela taget var det ändock en intressant upplevelse och det är nyttigt att kliva ur sin hemvana låda då och då. För den som vill nosa på genren så är nog Babymetal i nuläget ett bättre alternativ. Det är å andra sidan ett band med högre biljettpris. Babymetal kommer till Sverige i februari i fall man är nyfiken på kawaii metal eller just det bandet.

ROCKBLADET.se 5 out of 10Skribent: Kristoffer “Illern” Holmén
Fotograf: Kristoffer “Illern” Holmén
Event: Necronomidol på NärCon 2019
Arena: Stora scenen, NärCon 2019, Linköping
Datum: 2019-07-25

Relaterade artiklar