The White Buffalo pumpar i mitt blod

Första gången Jake Smith eller The White Buffalo, som han kallar sig som artist, var på besök i Stockholm hade den kyligaste sommaren på 155 år nyss tagit slut. Jag hoppas att det inte är ett tecken, även om det är grå och regntunga skyar över den svenska huvudstaden i dag. Kvällens utsikt är däremot något utöver det vanliga. Fast den syns inte från scenen eller från publiken.

Vi befinner oss på Fåfängan, som är en utsiktsplats med restaurang och kafé som ligger på berget nära Danviken så långt österut man kan komma på Södermalm i Stockholm. Tuktade lindar ramar in platsen och det är ett karaktäristiskt inslag i Stockholms stadslandskap. När restaurangen är öppen hissas de fyra flaggorna på toppen av berget. Från och med i sommar huserar även en utomhusscen med utsikt över Djurgården, Gröna Lund, Södermalm och inloppet till vackra Stockholm här.

Det var knappt två år sedan The White Buffalo gjorde sin första magiska spelning i Stockholm. Den gången med enbart tre veckors framförhållning. Han kom sedan tillbaka under våren 2018 för spelningar i Stockholm och Malmö och nu är han här för tredje gången.

Det startar starkt med “Hide and Seek” och ”One Lone Night” innan trummisens intensitet fått hans stol att gå sönder. Stolen är inte trasigare än att den går att fixa med silvertejp och vi är på banan igen med en rockig ”The Bowery”. ”Go The Distance”, en vacker ”The Observatory” och ”Don’t You Want It” tar oss vidare. Nu är det dags för lite kärlek i ”Love Song #1”.

Vi flyger ”Into the Sun” innan den underbara “Oh Darlin’ What Have I Done” dyker upp. Den följs av ”This Year” och dryckessången ”John Jameson” som belyser både positiva och negativa sidor av drickandet. Nu har vi kommit till ”Stunt Driver” och “Rocky”. Nu är det dags för låten Bob Thiele och Kurt Sutter skrev och som The White Buffalo gjorde i Sons of Anarchy. Det är publikfavoriten ”Come Join the Murder”.

En hjärtskärande “Home is in Your Arms” är det som bjuds nu. Den följs av ”Joe and Jolene”, ”I Got You”, ”The Whistler” och “The Pilot” innan bandet går av scenen. Extranumren drar igång med Jimmy Webb-covern ”Highwayman”. Då är Jake Smith ensam på scenen, men i ”Damned” återvänder bandet. Kvällen slutar med berättelsen om ”How the West Was Won”.

Det märks att det finns en intensitet i The White Buffalo, som möjligen går att spåra tillbaka till hans tid i punken. Måndagskvällen på Fåfängan är ett minne jag kommer att bära med mig länge. Inte minst för den otrolige trummisen Jake Smith har med sig. Basisten har humor och är en starkt bidragande orsak till att musiken känns som att den pumpar i mina blodådror. Trummorna och basen förstärks av Jake Smiths hjärtskärande och underbara röst som sjunger morbida texter. Helheten hittar raka vägen till mitt hjärta och det går inte annat än att stå och applådera länge när kvällen tar slut.

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
KONSERT: The White Buffalo
ARENA: Fåfängan / Stockholm
DATUM: 2019-07-08
BÄSTA LÅTEN: I Got You
BÄSTA MINNET: Det finns många bra minnen från den här kvällen och det underbara gunget i ”Oh Darlin’ What Have I Done” är min egen personliga favorit.

 

LÅTLISTA – THE WHITE BUFFALO – FÅFÄNGAN
Hide and Seek
One Lone Night
The Bowery
Go The Distance
The Observatory
Don’t You Want It
Love Song #1
Into the Sun
Oh Darlin’ What Have I Done
This Year
John Jameson
Stunt Driver
Rocky
Come Join the Murder
Home is in Your Arms
Joe and Jolene
I Got You
The Whistler
The Pilot
Highwayman
Damned
How the West Was Won

Relaterade artiklar