Turnéavslutning med Plura och gäster på Mosebacke

Plura har både diskbråck och nackspärr och blir därför sittandes på en stol likt en östgötsk B.B. King. Men Mauro Scocco får honom på fötter när han gästar under Jag Saknar Oss (versionen med Eldkvarn-tischan såklart). Det är sista giget på sommarturnén och då ska det vara gästartister där även Julia Frej och brorsan Carla dyker upp på scenen. Julia gör en fin version av Huvudet Högt med Plura och bandet på kör och Carla framför sin finurliga Å’hej å’hå samt blir kvar med gitarren i Ett Hus på Stranden.

Det är en ljuvlig sensommarkväll på Stockholms finaste utomhusscen och välfyllt med människor som gärna kramar ur det sista(?) av sommaren, dricker vin och skriker efter Alice. Ytterligare fem konserter är inbokade innan Little Jinder stänger sommarsäsongen på Mosebacketerrassen.

Bandet är samma som Plura turnerat med ett tag nu och som även spelade på hyllade föreställningen En Man Av Hjärtat. Merparten av låtarna är såklart Eldkvarn’s men de har nu fått ny puls och energi av den här unga kvintetten ledda av Pluras gitarrspelande son Axel Jonsson-Stridbeck, för övrigt väldigt lik sin far i samma ålder. De allra flesta låtarna har arrangerats om en del och på gränsen till sönderspelade pärlor som Kärlekens Tunga låter fräscha och pigga. Låtlistan bjuder på både hits och konnässör-material från de många Eldkvarn-åren, än så länge outgivet solomaterial samt några covers (däribland John Holm‘s Ett Enskilt Rum På Sabbatsberg). Det är hyfsat oförutsägbart där man inte är riktigt säker på vad som komma skall. Bäst ikväll är Vill Inte Förlora Igen, Älskaren Från Det Öde Landet och ovan nämnda Ett Hus På Stranden.

Mellansnacket är underhållande även om vi hört en del förut och huvudpersonen glömmer bort texter samt sjunger fel på sitt charmigt disträa vis. Speciellt under andra halvan av kvällen glöder det till några gånger men de där riktig förtrollande stunderna som man blivit så bortskämd med under ett stort antal Eldkvarn-spelningar nås inte riktigt. Nu hoppas jag Plura sätter ihop ett soloalbum av sina outgivna låtar, i så fall sitt blott andra efter den självbetitlade debuten från 1996, samt att han ger sig ut på en ordentlig avskedsturné med sina gamla vapendragare i Eldkvarn. Både publiken och Sveriges längsta rock-institution är väl värda det.

 

 

RB-Betyg-7_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Plura
ARENA: Mosebacketerrassen / Stockholm
DATUM: 2019-08-26
BÄSTA LÅTEN: Älskaren Från Det Öde Landet
BÄSTA MINNET: Gästartisterna och hur de gamla låtarna får nytt liv.
 

Relaterade artiklar