Wacken Open Air 2019 – 30-års jubileumet kan nu dra igång

Wacken har blåst igång sitt 30 års jubileum. 75 000 metalheads har vallfärdat från jordens alla hörn för att gå in i en sagobubbla av metal, brödraskap och öl. Vädret är fantastiskt även denna dag, med underbart solsken och en något tryckande luftfuktighet. Kl. 14.00 idag öppnar det stora Innerfieldområdet och festivalen kan starta på riktigt. Köerna utanför området ringlar sig långa av förväntansfulla festivalbesökare.

Festivalen öppnas traditionsenligt av tyska covergänget Skyline. Bandet har öppnat festivalen under merparten under alla de 30 åren som festivalen existerat. Skyline underhöll den festsugna festivalpubliken men sköna hårdrocks-klassiker. Ett sämre öppningsband får man leta efter denna underbara torsdag på Wacken.

Det är bedårande att vandra ner på Innerfieldområdet, med en öl i handen, solen i ögonen och skåda den magnifika Fasterscenen, där Krokus just nu spelar. Krokus tillhör numera veteranerna på festivalen. Det svängde gott av deras bluesbaserade Ac/Dc-doftande rock’n’roll och publiken sjöng och dansade. Wacken är i full gång och publiken på ett särdeles gott humör.

Wacken är ensam festival i världen om att ha installerat ett, hör och häpna nedgrävt pipelinesystem för all ölförsäljning inne på festivalområdet Innerfield. Undertecknad kan dessutom tillägga att pipelineölen rinner ned ypperligt lätt.

Henry Rollins underhöll med sin hysteriskt roliga spoken-word show uppe i Welcome To The Jungle– tältet. Med stor inlevelse och underbar humor, höll han låda med allehanda rock’n’roll-anekdoter. Publiken vek sig av skratt och fascination. De underhållande historierna handlande bl.a. om hur Henry kom i kontakt med det världsomspännande och universella språket musik, genom en låt av Jackson 5, om hur han blev inbjuden hem till Ozzy och Sharon, om Lemmy i Motörheads små personliga egenheter, om rasism och orättvis amerikansk politik och om upplevelsen när Van Halen 1978 spelade skiten ur Ted Nugent. Uncle Ted, som han även kallas, var ett av Amerikas största rockband vid den tiden.

Det fantastiskt svängiga livebandet Crobot lirade på Biergarten. De bokstavligen exploderade på scenen, med ett magiskt groove. Dessutom hade de otroligt bra låtar med feta hooks i refrängerna. Hela publiken gungade och headbangade. De vann förmodligen många nya fans idag inklusive mig själv. Det var länge sen jag såg ett så fundamentalt kompetent liveband på en så liten scen som Biergarten. Förmodligen var de även dagens bästa band på Biergarten.

En sak som slår mig är att, trots att det är hela 75 000 personer inne på festivalområdet, tar det inte många minuter förrän man har en öl i handen, kan besöka pissoaren eller få en bit mat i magen. Säkerheten är i det närmaste 100 % och alla festivalbesökare tar hand om alla. Crowdsurf och cirklepits är vanligt förekommande men festivalbesökare skadar sig sällan. Allt är enastående välorganiserat och logistiken fungerar med knivskarp skärpa och uppstyrning. Allt kräver givetvis 1000-tals frivilliga och naturligtvis är 30 års erfarenhet av festivalarrangerande, en avgörande faktor i det hela.

En stor eloge till all securitypersonal och sjukvårdare framför scenerna. De hand om alla som crowdsurfar i publiken och de ser till att ingen skadar sig. Detta enorma hästjobb gör de med stora leende på läpparna och en del vakter t.o.m. dansar till musiken. Vilka fantastiska föredömen de är. Varje år tar festivalen upp säkerheten som högsta prioritet. Möte hålls med festivalledningen, vakter, polis, security, sjukvårdare och ambulanspersonal. Crowdsurf och cirklepit är en del av festen och den stora utmaningen blir givetvis att hålla säkerheten på högsta möjliga nivå, vilket Wacken i stora drag, otroligt nog lyckas med.

Det utbröt totalt kaos i publiken när Airbourne ställde sig på stora Harder-scenen. Crowdsurf och cirklepit utbröt i publiken och dammet bokstavligen yrde i luften. Jag fattar inte hur Joel O’Keeffe orkar springa röjarundor, headbanga, skriksjunga och spela gitarr samtidigt. Dessutom häller han i sig öl och Jack’n Coke, för att sen hoppa rakt ut i publiken. Hela konserten är så intensiv att man får gåshud och krupp. Det grymma ljudet och de feta videoskärmarna är makalöst snyggt synkade och det gör att euforin är total. Airbourne levererar alltid och gör ingen i publiken besviken. Alla älskar Airbourne och de ger publiken allt de har och lite till. Airbourne gjorde tveklöst dagens bästa konsert på Wacken.

Det blev givetvis succé när Sabaton höll sin show på BÄGGE de gigantiska Harder och Louder scenerna.  Jag är inget större fan av deras musik, men showen var fullständigt magnifik. Herregud vilken galen show, det kan ha varit ett av de fetaste framträdande jag har sett på Wacken någonsin. Jag lyssnar aldrig på Sabaton på platta, men live är de fullständigt genialiska. Det är så fett, så stort och så magnifikt, att jag höll på att smälla av. Sabaton är gigantiska här på Wacken och jag förstår varför man valde att sätta dem som headliner på torsdagen.

Efter konserten blev det till att coola ner med några kalla och mysig lägereld i loungen. Imorgon är det redan fredag och nu laddar vi om batterierna till en ny dag på Wacken.

 

BILDER FRÅN DAG 2

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsén (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2019 – DAG 2
DATUM: 2019-08-01

Relaterade artiklar