Wacken Open Air 2019 – Den avslutande dagen bjöd på brutal metal och ett fullständigt mayhem

Dammet yr, publiken flyger, hoppar och crowdsurfar i en enda stor sinnessjuk soppa av totalt mayhem. Kaosartade scener av anarki utspelar sig, alla skriker för fulla halsar “Fuck you i won´t do what you tell me..fuck you i won´t do what you tell me”. Ett långfinger rakt upp i luften emot etablissemanget, rasismen och kapitalismen. Exakt där satte Prophets of Rage standarden för hela Wacken 2019. Men vi tar allt från början! 

Det är något speciellt med att vandra ner på festivalområdet idag den sista dagen på Wacken Open Air för i år. Men en kall i handen och paganmetal-bandet Subway to Sally som uppträder på stora Harder-scenen. Man gör allt för att absorbera tillfället maximalt, för i morgon är allt över. Det hela blir faktiskt en liten lektion i livets förgänglighet. Slutsatsen är att leva i nuet och vara lycklig. Det är en stark förnimmelse och den kramar vi musten ur idag.

Finländska Reckless Love underhöll med sina melodiösa sleeze-popvisor på Headbangers-stage. Det visade sig otippat att mjukisrocken med tuggummirefrängerna, även gick hem på Wacken. Sångaren H.Olliver Twisted eller Olli Herman Kosuen som han egentligen heter, tillhör förmodligen Wackens mest bildsköna sångare. Det var dessutom för den delen, inget större fel på hans pipa heller .

Of Mice and Men blåste igång på Faster. Jag gillar verkligen brutal och energigivande metal med melodisk sång. Dessutom hade Of Mice and Men gott om bra låtar och gjorde sig ypperligt bra live.

Även denna dag är det underbart festivalväder med strålande sol och svala vindar. Bättre väderförhållanden kan man inte önska sig på Wacken. Som brukligt tog jag mig en liten shoppingrunda på det s.k. Metalmarkt-området. Gemensamt är att allt som säljs, givetvis har med metal att göra. Det slank ner några plattor, lite merch och några coola smycken i påsen även denna gången.

På Wacken finns det ett stort utbud av förlustelser. Man har alltid något att ockupera sina sinnen med. Att enbart att hinna med de konserter man vill se, kan vara något stressande ibland. Tricket är att ta det hela lite som det kommer. Hela idén med Wacken är att upplevelsen ska vara så maximal som möjligt och det lyckas festivalen med. Man stöter på likasinnade människor hela tiden och det pratas musik och konserter. Det är ingen konst att få nya vänner på Wacken. Alla håller på samma lag, nämligen den gemensamma och ovillkorliga kärleken till musik.

På vissa av de stora konserterna stod det, hör och häpna, en teckenspråkskommunikatör och gestikulerade texterna för hörselskadade. Det är första gången jag ser detta i konsertsammanhang och enastående gjort av festivalen. Det hela blev synnerligen komiskt, då Ice T och Bodycount skulle spela, varvid Ice T presenterade teckenspråks-kommunikatören som bandets nyaste medlem. Han frågade henne (kommunikatören) om hon ville att Ice T skulle kommunicera med publiken på engelska eller tyska? Jag citerar min gode vän Folke Lundgren från Slavestate Magazine, ”Hon hade förmodligen en av de roligaste dagarna på jobbet någonsin”

Galenskaperna skulle snart komma upp i orimligt höga proportioner när Prophets of Rage ställde sig på Faster-scenen. Prophets of Rage består av kultförklarade f.d. Rage against the machine-medlemmar, minus den karaktäristiska sångaren Zak De La Rocha. Sångare i bandet är numera både Chuck D (Public Enemy) och B-real (Cypress Hill). Före bildandet av Prorphets of Rage 2014, spelade bandmedlemmarna tillsammans med den tragiskt framlidne ikonen Chris Cornell, i av uppenbara skäl avsomnade Audioslave  

Med ett av de mest makalösa groove som spelats på Wacken någonsin och på en ljudvolym som kunde få fan själv, att stiga upp ur helvetet, demolerade Phopets of Rage festivalen ner till molekyler. Kaoset förvandlades till ett sällan skådat kaos av damm, cirklepits, slamdance och crowdsurf. Djävulen flög i mig och plötsligt var jag mitt inne i kaoset. Någon sekund senare även uppe på publikens bärande armar.

Det låter extremt motsägelsefullt, men den underförstådda kutymen är att ta hand om varandra i den mest extrema av kaosartade situationer på konsert. Faller någon, hjälps genast personen upp igen, crowdsurfar någon, bärs denne upp av maximalt antal händer och armar. På Wacken är vi alla systrar och bröder, även i den mest extrema av situationer. Scenvakterna gör givetvis ett enormt hästjobb genom att bära publiksurfarna över kravallstaketet. De flesta av scenvakterna och ambulanspersonalen, har stora leenden på läpparna och en del t.o.m. dansar till musiken. Prophets of Rage blev Wackens totala höjdpunkt 2019.

 Vi fick höra:

 1. Prophets of Rage (Public Enemy)
 2. Testify (Rage against the machine)
 3. Unfuck The World
 4. Guerrilla Radio(Rage Against The Machine)
 5. Made With Hate
 6. Know Your Enemy(Rage Against The Machine)
 7. Heart  Afire
 8. Take The Power Back(Rage Against The Machine)
 9. Hand On The Pump/Can´t Truss It/Insane In The Brain/ Jump Around ( Cypress Hill)
 10. Sleep Now In The Fire (Rage Against The Machine)
 11. Living On The 110
 12. Bullet In The Head (Rage Against The Machine)
 13. How I Could Just Kill A Man(Cypress Hill)
 14. Bulls On Parade(Rage Against The Machine)
 15. Killing In The Name (Rage Against The Machine)

Efter det var jag var bara tvungen att skåda det alla pratar om, nämligen det tunisiska metal-bandet Myrath. De bildades under 2001 och var tidigare kända under namnet X-Tazy. Myrath har satt ihop en show som är den enda i sitt slag i världen. Det hela är en orgie i persisk historia, forntida egyptisk kultur och pagan-metal. Vi får se en teaterliknande föreställning bestående av magdansöser, jonglörer, eldkonstnärer och illusioner.

Under den sista låten, får publiken se något, som förmodligen få har sett tidigare i konsertsammanhang. Sångaren Zather Zorgati svävar upp i luften i ett häpnadsväckande illusionsnummer. Det var inte svårt att totalt smälta för den magnifika showen. Myrath fick en välförtjänt plats i mitt musikälskande hjärta. 

Den uppseendeväckande och ofta chockerade fakiren Mårten The Maniac, underhöll publiken i en bur uppe på Wasteland-området. Detta område huserar mestadels eldshower, uppvisningar och allehanda Mad Max-uppvisningar. Mårten fascinerade publiken med diverse eldnummer och fakirtrick. Hans fru violinisten Visobel Black, ackompanjerade showen på fiol. Lägg namnet Mårten The Maniac på minnet för ni kommer att få hör mer av honom.

Jag han tyvärr inte se Parkway Drive som skulle föreställa en av lördagens större akter. Där får jag helt enkelt hänvisa till utvalda fotografier av min fotograf Karolina Vohnsen. Hörsägen berättade i vilket falla att showen var magnifik.

En av festivalens avslutningsband blev Saxon. Klockan hade hunnit passera midnatt och publiken var givetvis trötta som spadar, av en förklarlig anledning. Men de försökte ändå att krama den sista musten ur Wacken 2019. Saxon levererar alltid live och så även denna avslutningsafton. Det var givetvis ett synnerligen vist drag av Saxon, att satsa på att spela enbart klassiker denna afton. Bättre avslutningskonsert på Faster-scenen, får man leta efter och man njöt in i det sista.

Det har varit en makalös Wacken 2019 i vanlig ordning. Festivalen satsar ett brett och stort mittfält och det är så rätt på alla plan. Nu för tiden handlar Wacken inte bara enbart om metal. Wacken är numera ett världsomspännande nätverk för upplevelse och musikälskare. Detta faktum gör Wacken numera till ensam herre på täppan. 

Det blev således dags att åka hem till gamla Svedala igen. Något slitna men fyllda utav lycka. Ett hysteriskt roligt fenomen som uppträder på motorvägarna till och från Wacken, består utav att tejpa bokstäverna W.O.A på bagagerutan.

När således någon festivalbesökar-bil kör förbi eller blir omkörd, blåses det i signalhornet, rutan vevas ned och hornen åker upp i luften. Det är en fantastisk hälsningssymbol, som talar om att vi alla är bröder och systrar i detta världomspännande nätverk. I djupet av benmärgen älskar vi vårat Wacken.

See you in Wacken 2020..Rain or Shine

 

 

Summering Wacken 2019:

Bästa band: Prophets of Rage

Tårar i ögonen: Uli John Roth i Wackens kyrka

Bästa festivalmaten: : Den himmelskt smarriga Dönerkebaben

Nytt perspektiv : Myraths osannolika show av magdansöser, eldjonglörer och trolleri.

Roligast: Hoppa i publikhavet, crowdsurf och hänga med alla nya fantastiska vänner

Underbarast : De dansande vakterna och den crowdsurfande rullstolsburna, leende mannen.

Galnast: Killen som står på magen på en crowdsurfare under kaoset på Prophets of Rage

Jobbigast: värmen

Blues Power: Bästa gitarristen på Wacken..Jared James Nichols

Hysteriskt roligt: Henry Rollins

Nattsudd: När hela shuttlebussen stämde upp i unison körsång kl 04:30 på morgonen

Mest barnförbjuda: Nashwille Pussy

Skratt: Hornen i luften på motorvägen, vid förbi-passering utav likasinnade.

Underbarst 2 : Wackens grundare och högsta chef, Thomas Jensen grillar knackwurst till arbetande personal och bandmedlemmar.

Underbarast 3. Inlevelsen hos teckenspråks-kommunikatörerna under de stora konserterna.

Nästan framme men ändå inte: Bai Bang-bussen som fick motorstopp 3 km utanför Wacken.

osv..osv..osv………………..

 

BILDER FRÅN DAG 4

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsén (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2019 – DAG 4
DATUM: 2019-08-03

Relaterade artiklar