Wacken Open Air 2019 – Fredagen bjöds på WMB-Final, åskoväder och blytunga Slayer

En ny dag på Wacken startar med briljant, tysk blues-rock’n’roll av The New Roses. Dagen kunde inte ha börjat bättre. The New Roses har rönt stor uppmärksamhet i Tyskland, genom ett intensivt turnerande och fantastiska liveframträdande. Låtmaterialet är starkt och bandet låter uppseendeväckande amerikanskt.

Publiken har börjat vakna till och sänker sina första kalla för att bota efterverkningarna av nattsudderiet. Stämningen är underbart skön, vilket är mer eller mindre allmänt vedertaget på Wacken. Jag älskar den nya bredden på festivalen. Givetvis är metal,ett stort fundament hos festivalen och starkt förknippat med Wacken. Men det har blivit mycket mer hårdrock, blues, folkmusik och rock’n’roll. Det är ett steg helt i rätt riktning. Festivalen har exploderat i popularitet och marknadsförs nu för musikälskare som gillar totalupplevelser.

Även detta året hålls Wacken Metal-Battle för osignerade metalband. I år var det deltagare från över 30 länder och Wacken Metal-Battle har fått en helt egen scen, nämligen History-Stage. Det tävlas i dagarna fyra, inför en specialutvald jury av musikrepresentanter. De fem finalisterna som väjs ut av juryn, får sponsorpengar från Wackens supporterklubb (Wacken-Foundation) plus fina sponsorspriser. Vinnaren får dessutom en spelmöjlighet på Full Metal Holiday, som i år hålls på Mallorca i Oktober.

Resultatlistan i Wacken Metal Battle

  1. Varang Nord (Lettland)
  2. Archaic (Österrike)
  3. Drunken Buddha (Spanien)
  4. Chumatskyi (Ukraina)
  5. Vane (Polen)

 

Olyckligtvis dök det upp en åskstorm, mitt under festivaldagen. Arrangörerna hade ingen annat val än att avbryta alla konserter och stänga av hela Innerfield-området. Det var givetvis ett helt rätt beslut, att sätta festivalbesökarnas säkerhet i första rummet. Åska ska man största respekt för.

Man uppmanade även publiken att evakuera sig i sina bilar och fylla alla överblivna platser med festivalbesökare. Mardrömsscenariot är att åskan skulle slå ned, mitt i publikhavet, hade varit en oproportionerlig katastrof. Wacken hade förmodligen aldrig någonsin kunnat återhämta sig den typen av katastrof. Tyvärr verkade inte publiken förstå allvaret i situationen. Detta är tyvärr ett alldeles för vanligt fenomen, hos stora folksamlingar.

I vilket fall blåste åskstormen över snabbt och festivalen kunde återupptas endast med några få förseningar. Festivalen har en enorm organisationsförmåga vid alla tänkbara möjliga scenarion. Jag misstänker att det finns en väl repeterad och färdig katastrofplan alla möjliga eventualiteter. Organisationen på Wacken är givetvis knivskarp och i yttersta världsklass.

Black Stone Cherry kunde således börja spela endast 40 min försenade. Jag verkligen älskar det bandet på platta och live är Black Stone Cherry inte mycket sämre. Med en massa fet attityd, skitbra låtar och skönt sydstatssväng, gav de en välbehövlig vitamininjektion till festivalen. Efter regn kom solsken och Black Stone Cherry stod således för dagens hittills bästa konsert.

En sak jag har observerat är hur galet trevliga och tillmötesgående, vaktstyrkan är, som sköter säkerheten. Under konserterna har de fullt sjå, med att rädda alla crowdsurfare, från att slå huvudet i kravallstaketet och lyfta över dem. Men vakterna står ändå, med stora leenden och ibland dansar de t.o.m. till musiken. Scenvakterna är förmodligen, minst lika die-hard fans som publiken, men väljer att förena nytta med nöje. Vilka skolexempel och fantastiska förebilder de är.

Jared James Nichols höll låda med sin blues-power på Biergarten. Gissa om publiken strömmade till så fort supergitarristen äntrade scenen. Med otrolig karisma och passion ända in i benmärgen frälste han publiken. Jared James Nichols var förmodligen festivalens vassaste gitarrist. Publiken stod som fågelholkar och brevlådor till det makalösa gitarrspelet. Han har en enorm karisma och spelar som det vore den sista dagen på jorden.

Jared James Nichols ger publiken allt han har och lite till. Hela ansiktet på honom lider när han attackerar gitarren. Det är ett under att strängarna håller för Jareds hårda hantering av gitarren. Den enorma energin smittar av sig. Tillslut har Jared James Nichols samlat en publik som dansar och sjunger med i låtarna. Det var länge sen jag såg en artist någon frälsa en publik på det sättet.

Svenska melodifestivalen-hjältarna Eclipse avlöste på Headbangers-stage. Vilket underbart rutinerat liveband de är. Låtarna tycker jag är Eclipse största styrka. De är lättillgängliga och har gott om hooks i refrängerna. Det är inte svårt att förstå, de senaste framgångarna hos detta band. Den lättflörtade publiken, tog dem till sina hjärtan.

Slängde ett getöga på Nashwille Pussy och gosse vad överraskad jag blev. Vilket hysteriskt roligt party-band. Texterna var generellt sett något barnförbjuda. Men eftersom Nashwille Pussy gjorde allt med glimten i ögat, gick det hem i drivor hos publiken. Undertecknad har en liten svaghet för sydstats-rock’n’roll. Det var inte enbart lattjo-lajbans, utan Nashwille Pussy var ett riktigt underhållande liveband.

Malmöpågarna i Crazy Lixx fick äran att spela i ett knökfullt History-Stage. Krocken med Slayer på stora Harder-Scenen, bekom inte målgruppen ett skvatt. Det säger ganska mycket om hur stor fanbase bandet har egentligen. Crazy Lixx har spelat en hel del runt om i världen under senare tid. De har utvecklats rejält som liveband. Numera är Crazy Lixx ett riktigt rutinerat liveband. Nya plattan Forever Wild går dessutom inte av för hackor.

Det var givetvis närvaroplikt på Slayers magnifika show ute på Innerfield. Alla 75 000 skulle givetvis se showen. Det blev bitvis riktigt trångt ute på fältet. Ljusshowen och videoskärmarna på Wacken är enastående i sitt slag.

Det är inte många festivaler därute, som ens kommer i närheten av pampigheten hos Wackens shower Innerfield. Ljudet sprids ut snyggt över hela området och jag räknar till ett 10-tal videoskärmar samtidigt. Det är fullständigt magnifikt och enastående i sitt slag.

Tyvärr var publiken ganska trötta under Slayer efter en hel festivaldag och det är minst sagt förståeligt. Detta är för övrigt Slayers sista turné och sista framträdande i Tyskland någonsin. Här gällde det att supa in tillfället och njuta. Men allt gott har tyvärr också ett slut. Det är livets fundamentala villkor. Det gäller att njuta exakt där man är och leva i nuet.

D-A-D var sista bandet ut på Louder-Scenen. Men i ärlighetens namn tyckte jag inte det var riktigt lika kul idag, som det brukar vara. Visst är Stig Pedersen alltid hysteriskt rolig att titta på. Idag spelade han på ännu en nybyggd bas, vilken skulle föreställa ett malteser-kors. Men så mycket mer var det inte. Det kändes oinspirerat och tröttsamt.

Jag har sett D-A-D betydligt mer vitalt och inspirerat live.  Dessutom var ljudet på tredje största scenen, Louder på tok för svagt och grötigt. På Wacken är man bortskämd med att ljudet ska vara bra och kännas i magen, för att den rätta känslan ska infinna sig.

Då var det betydligt roligare att gå till W:E:T-stage och kolla på thrash-metalbandet Legion of the Damned. Bandet bildades i Holland under -92 men hette då Occult, men ändrade namn 2006 till Legion of the Damned. Döds-metal kan vara extremt energigivande och det var exakt vad som behövdes i denna sena timme.

Efter det blev det dags för lite underbart nattsudd och kollektiv allsång i baren. På Wacken är alla vänner eller blir nya vänner. Tröttheten förvandlades till energi och det är det som är så fantastiskt med Wacken.

Musik förenar och förbrödrar människor från alla möjliga världsdelar, kulturer och raser. Om vi kan ta detta fantastiska fenomen och indoktrinera på resten av världen. Då behövs inga krig och alla kan leva i harmoni och kärlek sida vid sida. Det är sannerligen styrkan hos musik!!

 

BILDER FRÅN DAG 3

 

SKRIBENT: Thorbjörn Skogh (thorbjorn.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Karolina Vohnsén (karolina.vohnsen@rockbladet.se)
EVENT: Wacken Open Air 2019 – DAG 3
DATUM: 2019-08-02

Relaterade artiklar