Dead Express – Brain Damage

Dead Express senaste album “The Noble Art Of Self Destruction” var ett trovärdigt och kompetent album, som faktiskt väckte en lusta efter mer. Tyvärr blir jag inte lika uppspelt av uppföljaren “Brain Damage”. 

Annons 

 

Dead Express förtjänar fortfarande att prisas för förmedlandet av sitt sound. Det lyser igenom att punken inte är något att kompromissa med och bandets inlevelse är minst lika stark på denna platta som på föregångarna. Men även om vi har att göra med ett musikaliskt talangfullt och lovande band så går det tyvärr inte att blunda för att på “Brain Damage” känns själva låtmaterialet lite….ihåligt. 

Det är såklart lockande att smida medan järnet är varmt. Särskilt som nykomlingar och det finns många exempel på band och artister som faller i glömska för att de helt enkelt tar för lång tid på sig mellan sina releaser. Det finns dock alltid en risk med att spotta ur sig nya alster och det är såklart att man till slut står där med något som är av dalande kvalité och att då istället framstå som en ojämn musikakt. Det känns lite som att så är fallet med “Brain Damage”. 

Låtarna är ganska simpla. Varenda låt behöver inte ha en tung historia och varje album behöver inte vara en explosiv revolt mot livets oegentligheter. Dock vill man gärna ha lite dynamik och inte att allt ska låta exakt likadant, särskilt inte när man, som i detta fall, ägnar sig åt en genre som redan från början balanserar på en hårfin linje till att börja låta som copycats av genrens gamla fanbärare. Den dynamiken saknar Dead Express på sitt tredje album och flera låtar är identiska med varandra men också repetitiva och framstår lätt som hastverk, gjorda utifrån en mall utan att ge bandet möjlighet att lägga ner sin stjäl i låtarna. Framförallt låtar som “S.W.E.A.T” där refrängen artikuleras på ett helt omotiverat sätt och den monotona “Snowblind” vittnar om att Dead Express förmodligen skulle vunnit på att ge sig själva mer tid med arbetet för nästa album innan release. Simpla refränger och en snarlik ljudbild ett helt album rakt igenom gör tyvärr lyssningen ganska förutsägbar och ointressant. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Dead Express
ALBUM: Brain Damage
RELEASEDATUM: 2019-09-27
SKIVBOLAG: Sound Pollution
BÄST: Dead Of Night

 

 

Relaterade artiklar