Graveyard lyser upp i höstmörkret

Mörkret och kvällen lägger sig som ett täcke över oss på Gröna Lund. När Graveyard äntrar scenen lyses dock tillvaron upp, betydligt starkare än alla blinkande lampor på diverse karuseller i omgivningen. 

Graveyards senaste album “Peace” var ett av fjolårets bästa album samt det starkaste alstret hittills i bandets egna katalog. Det är därför glädjande att de spelar mer än hälften av alla låtar från just “Peace” på Gröna Lund, för med den setlisten kan det helt enkelt inte gå fel. Redan i inledande “Walk On” sätter Graveyard tonen för kvällen med ett riktigt intensivt “Håll käften” framförande, som får förväntningarna på kvällens konsert att stegra. Direkt efter det följer den tunga och mäktiga låten “Cold Love” som med sin förföriska ljudbild omfamnar en och stänger ute den ganska bitande höstkylan. I “Hisingen Blues” blir det dock ombytta roller och istället blir det publiken som omfamnar bandet under deras intima, tonsäkra och mycket vackra framförande av just nämnda låt. Interaktionen mellan bandet och publiken får luften att tätna.

Graveyard är ett av Sveriges mest intressanta rockband just nu. De har funnits med i bilden sedan just “Hisingen Blues” gjorde succé 2011 och om vi bortser från bandets tillfälliga korta uppbrott så har verkligen formkurvan pekat spikrakt uppåt. De har blivit mer och mer tajta för varje år, vågat spänna sina musicerande muskler och ta ut svängarna mer och deras album blir inget annat än bättre för varje gång. Denna kväll visar de också med all önskvärd tydlighet att de även är ett liveband att räkna med. 

Graveyard vet precis hur de på mest effektiva vis ska lägga upp en dynamisk setlist, som möjliggör för åskådaren att båda digga i takt till en hård och intensiv ljudbild i låtar som “Please Dont” och kraftfulla “It aint Over Yet“, för att i andra stunden istället sakta förföras av den stämningsfulla “Hard Times Lovin” som kommer till sin absoluta rätt i mörkrets timme. Gåshuden är återkommande vid flera tillfällen under konsertens gång. 

När bandet dock är i absolut symbios med både varandra och ljussättningen och med glödhet inlevelse avslutar konserten med “The Siren” där Joakim Nilsson utnyttjar sina röstresurser åt det grövsta och rent ut sagt tar i så rösten spricker på det mest hjärtskärande sätt man kan tänka sig, då finner jag inte längre ord. Det enda man kan göra är att applådera och tacka för en mycket bra kväll. 

 

 


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Graveyard
ARENA: Gröna Lund / Stockholm
DATUM: 2019-09-19
BÄST: “The Siren”, “Hard times lovin” och “It aint over yet”.
SÄMST: “No Good Mr Holden” är enda låten som faller i glömska. 

 

 

Relaterade artiklar