In Cauda Venemum: Opeth levererar mästerligt album på svenska!

Som vanligt är det den där sorts Opeth-melankolin och mystiken som genomsyrar musiken. Att man styrt sig in på sitt eget progressiva spår sedan 2011 års Heritage och till mångas förtret bort ifrån dödsmetallen som innehöll growlande, är ändå i stort ett genidrag som har släppt fri ett Opeth som numer är i ständig utveckling. På senaste alstret levereras mer tung progressiv rock än metal/hårdrock, men jädrar vilken samling trollbindande stämningsfulla movements som Opeth har fått till denna gång.

Annons 

 

De som saknar gamla dödsmetallbandet Opeth kommer inte bli tillfredsställda dock då det är mer progressivt än någonsin men trots att det innehåller mycket tunga partier saknas det helt growling och renodlade dödsmetall partier. Det är mer ett album som bjuder på musikupplevelser som får känslorna att bölja fram kontinuerligt när man lyssnar. Det är som att alla regler om vad som bör låta Opeth har mer fått agera en stomme för materialet på albumet och att kreativiteten ovanpå det har byggt huset och dess alla rum (pun intended, se omslaget). Det upplevs uppöppnande samt befriande och känns väldigt ärligt. Kanske beror det även på att Mikael Åkerfeldt skrev albumet helt under radarn, där inte ens alla i bandet visste att han höll på med en ny samling låtar, under sin “lediga” period efter senaste turnén och på så vis var den vanliga pressen vid en albumproduktion helt frånvarande.

Albumtiteln kom till genom att Mikael hade funderat länge på en latinsk titel på skivan och efter lite googlande fastnade han vid In Cauda Venemum, som översätts till “Giftet finns i svansen“. Dvs “Genom att använda metaforen för en skorpion kan detta sägas om ett skeende som fortskrider försiktigt, men blir ont mot slutet – eller mer generellt väntar till slutet för att avslöja en avsikt eller uttalande som är oönskat i lyssnarens öron“, vilket Mikael tyckte var en passande titel som fick bitarna att falla på plats då den på många sätt relaterade både till skivomslaget och texterna.

Likt olika kemiska föreningar som har olika egenskaper, men som alla innehåller samma grundämne, är Opeths låtlista på In Cauda Venenum en samling låtar som alla har rötterna i progressiva rocken men där olika influenser förenas naturligt, naturskönt vackert och groovy vare sig det är jazz, metal, folkmusik, eller klassisk musik som förenas med progressiva inslag. Skulle man för sakens skull klaga på något, är det väl att albuminnehållet väger mer över på den lite mer lugna sidan än att balansera jämlikt mellan tyngd och finstämt, vilket drabbar dynamiken något, om än knappt. Albumet återfinns dessutom i två versioner med ett med sång på engelska och ett med sång på svenska. När låtarna framförs på svenska blir det än mer nära och känslosamt. Man känner att även om de engelska texterna är vältaliga så är det som att ytterligare en dimension som öppnas upp i Opeths uttryck i och med de framförs på svenska. Albumet var först tänkt att endast släppas på svenska men Mikael bestämde i sista minuten att det skulle även spelas in på engelska för att inte utländska fans eventuellt skulle skippa albumet om de inte förstod texterna. Det rapporteras till och med från journalister runt om i världen (undantaget USA) att de föredrar den svenska versionen vilket är kul. Tydligen bereder svenskan en mystik som går hem hos majoriteten i den utländska journalistkåren.

Rent ljudmässigt är det ett steg högre upp i både ambition, nivå och djup. Rubbet är knivskarpt mixat med en stor känsla för helheten där alla detaljer får komma till sin rätt där helt rätt del på rätt plats ligger i framkant. Det märks att hela bandet har fått sin tid att glänsa i olika partier på skivan och ta an förarsätet i omgångar, men det är tveklöst huvud-föraren Mikael Åkerfeldt som får mest förarsätes-tid och verkligen så med rätta. Dessutom, adderar de svenska samplingarna som är mestadels en dialog mellan en mamma och hennes barn en hel del till helhetsupplevelsen då de ofta ansluter till albumets textinnehåll. Även delar från ett nyårstal från Olof Palme hörs samplat på skivan som enligt Mikael adderar en ytterligare svenskstämpel på materialet och för att han som Olof även är en socialdemokrat, dock utan några större kontroversiella åsikter och han betonar speciellt att politik är egentligen något väldigt privat. Även hans döttrar, 12 och 15 år kan höras samplade på skivan.

Ända från albumets intro Livets Trädgård till dess att tonerna ekar ut i passande sista låten Allting tar slut är man fast i Opeths grepp där man inte vill att det ska ta slut. Ett mästerverk!

Höjdpunkter In Cauda Venenum:
– Den trollska och 80-tals-ljudande filmmusiks-liknande introlåten Livets trädgård.
– Vassa solot i början av Svekets Prins som senare landar i en finstämd akustisk passage från vilken låten växer in i en proggrocksextas.
– När den gudomliga Opethkompositionen Hjärtat vet vad handen gör börjar skämtsamt i samma anda som Mikael Åkerfeldts livesnack med “Det är för bedrövligt.. usch!” och det svaras på tal med “Vem fan är du!” och vi blir serverade en ny guldklimp i Opeth-diskografin.
– Stråkarna och de bombastiska passagerna i De närmast sörjande.
– Sköra och spröda tongångarna med Mikaels klarsång i Minnets yta.
– Basgången och jazzkeyboardslingorna i Charlatan.
– De episka tunga tongångarna som blandas med klassisk flöjt-folkmusik i Ingen sanning är allas.
– Jazz-på-svenska-inspirerade Banemannen.
– Från de textmässiga topparna noteras “Bortom krönet är du fri. Dedikerad tid förbi. Hur kan man lova bort sitt liv, om vägen är en vässad kniv?” i Kontinuerlig drift som går direkt in i ett blixtrande solo från vilket låten ekar ut i vackra tongångar och går in i samma trumtakt som låten började i.
– Vackra albumavslutet med hypnotiska verser och storslagen text i Allting tar slut.

Opeth spelar närmast i Sverige på Cirkus i Stockholm den 13:e och 15:e Januari, 2020.

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
BAND: Opeth
ALBUM: In Cauda Venemum
RELEASEDATUM: 2019-09-27
SKIVBOLAG: MODERBOLAGET
BÄSTA LÅTEN: Svekets Prins, och resten av låtarna…

 

Relaterade artiklar