Killswitch Engage – Atonement

Killswitch Engages 8:e fullängdsalbum Atonement är äntligen ute. Det är ett mer varierat album med något tyngre sound än de skivor som de släppt på senare år. Det finns både arga, glada, stilfulla och allsångsfrämjande låtar på albumet, fast allt genomsyras av Killswitch karakteristiska ton.

Atonement är ett album som är thrashigt både här och där. Ibland tar de ner det lite till skönstämmiga gitarrdelar och allt som oftast är det riktigt tungt och groovy. Allt levereras taktfast och direkt fast med den klassiska Killswitch-touchen. Den här gången har de dock i Atonement fått ihop ett varierat och dynamiskt album där låtarna hänger ihop på ett grymt sätt, med något enstaka undantag. Det är som att låtordningen är nästan perfekt strömlinjeformad. Skivans låtar och texter växer för varje genomlyssning och det känns som om att man vill ha fler låtar när skivan är slut. Framför allt finns här gott om framtida klassiker att addera till Killswitchs live-reportuar. Trots att de lyckas bra med att leverera och presentera en ny bunt med högkvalitativa Killswitch-låtar med bra texter så skulle de kunna ta ut svängarna ännu mer rent musikaliskt, för då hade detta garanterat varit en av utmanarna till att titulera sig som årets skiva.

Atonement – the action of making amends for a wrong or injury – eller på svenska gottgörelse, försoning. Det är ett ord som verkligen sammanfattar låtmaterialet rent textmässigt då innehållet handlar mycket om hur man kan hjälpa andra och sig själv. Som vanligt är det inga plojtexter från Killswitch vi får, utan det är gott om pekpinnar mot dagens samhällsklimat, segregation och politiker. Från den kusliga början i Unleashed hamnar i vi en tung och vacker målande låt om missbruk och att försvara någon som blir misshandlad. I stenhårda och lite thrashiga The Signal Fire diskuteras att trots världens nuvarande skick med hyckleri och mänsklighetens förfall finns hopp bara vi hjälps åt att kämpa. I I Am Broken Too återspeglar sångaren Jesse Leech sina problem med sin mentala hälsa, som bl a var huvudorsaken till hans avhopp knappt efter bandets andra skiva Alive or Just Breathing, där han delar med sig av och man kan nästan känna att skrivandet av låten själv är ett sätt för självbehandling samt att öka medvetenheten kring att de som har problem med mentala hälsan inte är ensamma och att det finns hjälp att få. Under de första fyra raderna i Take Control är det blytungt och nästan anthem-varning trots att det handlar om nedstämdhet och sorg samt hur man tar kontroll över de känslorna. I Can’t Be The Only One ger oss en nästan glad allsångslåt där splittringen i världen står i fokus men att det är svårt att göra något på egen hand så mänskligheten behöver enas tillsammans för att lösa problemen. Resten av låtarna behandlar likvärdiga ämnen som passar bra under samlingsnamnet Atonement.

Under The Signal Fire och Know Your Enemy hörs dessutom klara Pantera-influenser och det är precis så bra som man vill att det ska vara. Att de har tidigare Killswitch-sångaren i Howard Jones på sång i The Signal Fire och Chuck Billy från Testament på sång i The Crownless King, som båda gör mycket bra ifrån sig, har inget med den halsoperation som sångaren Jesse Leach tvingades att genomgå mitt under produktionen p g a ärrvävnad som en polyp orsakade i hans hals. Därigenom är cirka hälften av låtarna inspelade före och efter hans operation samt tre månader långa röst-rehabilitering. När Jesse kom tillbaka till studion hade han lärt sig att sjunga på nytt i sin sång/tal-rehabilitering och det visade sig att han hade mycket bättre uthållighet och pitch.

Atonement är i sammanfattning ett solitt album från Killswitch Engage som jag placerar i min topp 2 på deras fullängdssläpp hittills. Inför släppet av Atonement hade jag äran att få intervjua Killswitch lead-gitarrist och tillika producent, Adam Dutkiewicz. Kolla in intervjun här.

 

SKRIBENT: Tony Asplund (tony.asplund@rockbladet.se)
BAND: Killswitch Engage
ALBUM: Atonement
RELEASEDATUM: 2019-08-16
SKIVBOLAG: Metal Blade Records
BÄSTA LÅTEN: The Signal Fire

BANDFAKTA – KILLSWITCH ENGAGE

MEDLEMMAR

Adam Dutkiewicz – lead guitar, backing vocals 
Joel Stroetzel – rhythm guitar, backing vocals 
Mike D’Antonio – bass 
Justin Foley – drums 
Jesse Leach – lead vocals 

DISCOGRAPHY

Killswitch Engage (2000) 
Alive or Just Breathing (2002) 
The End of Heartache (2004)
As Daylight Dies (2006)
Killswitch Engage (2009)
Disarm the Descent (2013) 
Incarnate (2016) 
Atonement (2019)

 

Relaterade artiklar