Lykantropi: Gillar inte det uppenbara

Lördag den 28 september firar Despotz Records 12-årsjubileum på Debaser Strand i Stockholm. Medverkande band är bland andra Corroded och FKU men också det värmländska bandet Lykantropi, relativt nysignade till Despotz.

Lykantropi är en sextett som spelar psykedelisk rock med folkinslag, där låttexterna skiftar mellan svenska och engelska. De har två kritikerrosade album bakom sig, som inom kort kommer återutges av just Despotz Record, det skivbolag där Lykantropi nu hamnat.

– Det känns jättebra med Despotz. Tidigare har vi gjort väldigt mycket av allt arbete själva, något som kan vara svårt att få ihop med vardagslivet. Flera av oss har småbarn och man har ”vanliga” jobb som förpassar det musikaliska till fritiden. Nu hoppas man dock på att nå ut till fler och få nytta av en större plattform, säger Martin Östlund, en av två sångare i bandet.

Förutom de två albumen kommer även musikvideos läggas ut på Despotz Records officiella Youtubekanal, något som redan skett med låten ”Black Old Stone”, debutsingeln från Lykantropis första album från 2017. Martin nämner att det är en låt som betyder mycket för bandet och passar även på att bjuda på en anekdot ifrån just musikvideons inspelning.

– Vi gjorde videon helt själva ute i en skog, i november. Det var väldigt kallt ute och det fick framförallt vår basist Tomas Eriksson erfara. I videon följer man en liten landsväg ur ett ”point of view” perspektiv, en sekvens som Tomas filmade uppe på ett biltak där han låg och frös tills han tappade känseln medan jag körde. Flera gånger fick vi ta om det för att jag inte körde tillräckligt långsamt och nästan glömde bort att jag hade någon på taket, säger Martin och skrattar.

Sedan Lykantropi bildades 2013 har ett antal förändringar skett. Medlemsbyten har skett men även rent musikaliskt har saker och ting rört på sig.

– Från början var vi mer countryinfluerade, även om melankolin fanns där. Jag hade varit med i ett annat band tidigare och man kan väl säga att jag plockade ut några pusselbitar av gamla alster ifrån den tiden och de låtar som kom till utifrån den processen blev sedan Lykantropi. Sen får man tänka på att allt är färskt i början och att man mognar med tiden. Vi utvecklas som låtskrivare och bidrar allihop till att få ihop en helhet som vi kan vara nöjda med, förklarar Martin.

som Martin återkommer till under samtalet är 60-tals influenserna. Beatles nämns som hastigast men även influenser som Coven och Blue Öyster Cult. Martin berättar att under uppväxten var det just 60-tals musik som spelades i hemmet och att han tidigt fattade tycke för musik som gick utanför ramarna och inte var för tillrättalagt.

– Jag gillar inte det uppenbara, utan är mer intresserad av nyskapande. Jag vill gärna ha ett lite råare sound och melankoli. Det blir en annan puls då. Av ungefär samma anledning har vi valt att blanda svenska och engelska i våra låtar. Vi vill överraska och få folk att reagera, säger Martin.

På lördag spelar Lykantropi på Debaser Strand i Stockholm under Despotz 12-årsjubliem, vilket kommer bli bandets andra spelning någonsin i Stockholm. Martin avslöjar även att arbetet med ett tredje album sakta men säkert börjar ta form.

 

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.)
Intervju: Martin Östlund, Lykantropi

BANDFAKTA – LYKANTROPI

| FACEBOOK | SPOTIFY |

Relaterade artiklar