Monolord – No Comfort

Att Monolord är Sveriges tyngsta band fastställde man redan i öppningslåten tillika titelspåret Empress Rising på debutplattan. Ett album som blivit en monumental koloss till modern doom klassiker. På tvåan Vaenir fick vi mer av samma lyckade formel medans trion på tredje plattan Rust inte vräkte på lika rejält utan blandade upp fuzzbonanzan med mer progressiva och luftiga tongångar. Att i låten Rust inleda med orgel och sång innan man hör en endaste nedstämd sträng ljuda är smått revolutionerade inom den här genren.

Annons 

 

Annons 

 

Annons 

 

Fjärde given No Comfort tar vid där Rust slutade och är bandets första släpp där en extern part (Kim Javander) fått hålla i produktionsarbetet. Thomas Jäger, Mika Häkki och Espen Willems har alltid haft en förmåga att skapa ett sanslöst fläsk både live och på platta men här visar man tydligare än någonsin att man har flera strängar på sin lyra. Det malande riffandet smyckas med drömska arrangemang, akustiska gitarrer och vemod.

Då många andra band inom doom och stonerscenen har en förkärlek för det 70-talsmurriga soundet har Monolord istället alltid låtit modernt och fräscht samtidigt som rötterna såklart finns i Sleep och en viss kvartett från Birmingham. Soundet på No Comfort låter stundtals en del Windhand, speciellt i de knattrande introna till Skywards och The Last Leaf. Det hypnotiskt vackra varvas smakfullt med cementkrossande sludge, speciellt bra lyckas man i meditativa niominuterseposet Larvae som kanske är det bästa göteborgarna satt till världen hittills. Monolord fortsätter vara New Wave Of Swedish Dooms stora fanbärare.

Missa inte den stundande turnén med vapendragarna Firebreather som når Göteborg 17/10, Malmö 18/10, Linköping 23/10 och Stockholm 28/10.

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
BAND: Monolord
ALBUM: No Comfort
RELEASEDATUM: 2019-09-20
SKIVBOLAG: Relapse Records
BÄSTA LÅTEN: Larvae

LÅTLISTA – NO COMFORT

  1. The Bastard Son
  2. The Last Leaf
  3. Larvae
  4. Skywards
  5. Alone Together
  6. No Comfort

BANDFAKTA – MONOLORD

MEDLEMMAR

Tomas Jäger – vocals, guitar
Mika Häkki – bass
Espen Willems – drums

DISCOGRAPHY

Empress Rising (2014)
Vaenir (2015)
Rust (2017)
No Comfort (2019)


Stöd ROCKBLADETFACEBOOK
Klicka på LIKE i den högra kolumnen eller besök oss på FACEBOOK


Fredrik Blid

Vinylnörd med en aldrig sinande låga för den skitiga, ruffiga och rotnära rocken.Är det ett eller många stänk av smutsig blues så är det oftast väldigt bra. AC/DC, Creedence, Led Zeppelin och Status Quo är några av de gamla hjältarna och Rival Sons, Blues Pills, Uncle Acid och The Temperance Movement några av de nya. Mer munspel och polisonger åt folket helt enkelt!

Svenska singer/songwriters med stora doser hjärta och smärta är en annan passion med Lundell som obestridd kung och husgud följd av kronprinsarna Plura, Thåström, Winnerbäck och Per Persson.

The Boss är för övrigt världens bästa liveartist genom tiderna, den som tycker något annat har givetvis fel 😉

Relaterade artiklar