Movement – nytt album från Among Lynx

Among Lynx är ett band som ibland presenteras som blues och syns i bluessammanhang. Själva kallar de sig för ett rootsrockband. Medlemmarna i bandet har också olika ursprung där till exempel Evami Ringqvist sjungit i hårdrocksbandet Thundermother och Elin Öberg inspirerades till sitt munspelande av Led Zeppelin. Har man sett Evami plöja genom publiken med meagfonsirenen på för att kliva upp och i megafon ropa ut introt till Revolution så är det rock ’n’ roll så det förslår – med en punkig attityd och ett budskap.

Annons 

 

 

Den nya skivan Movement är en naturlig efterföljare till Revolution. Liksom förra skivan öppnar med den starka singeln Revolution inleds Movement med mäktiga Shameless. Shameless handlar om att göra upp med skammen över att inte passa in i mallar någon annan satt upp för dig på grund av något som borde vara irrelevant för hur du ska få lov att vara, till exempel kön. Låtens jag tänker vara opassande och upprörande utan att skämmas. Många av ramarna för hur vi förväntas bete oss handlar inte om att samhället ska fungera eller att vara goda medmänniskor utan om kontroll. Dessa tänker låtens jag bryta ned. Ett tema som även fanns med på förra skivan, Revolution. Detta förmedlas med näven höjd till ett we-will-rock-youliknande tempo och stil.

 

Med Enable me saktar tempot ned något och blir ett studsigt gung men ändå med sug, mycket tack vare Amandas trummor och Evamis sång. Enable me innehåller även ett kul växelspel mellan gitarr och munspel. Tempot saktar ned ytterligare i tredje låten, Blame Game. Det är dock fortfarande ett skönt gung med nog så viktigt budskap. En låt om att inte låta någon oförtjänt placera skulden hos dig utan att vända tillbaka det och ställa frågan varför det skulle vara ditt fel eller din skuld. Skivan fortsätter att lugna sig tempomässigt men utan att tappa suget i låtarna. Fine gungar på i lugnt tempo med ett uppmuntrande mantra att det må komma jobbiga perioder med sår och ärr men det finns ljus i slutet på tunneln om man försöker hålla ut. Låten känns emellanåt lite dyster med tydliga bastoner men det lyfter i refrängen. Ljusa munspelsmelodier i bakgrunden tillsammans med sång och gitarr i refrängerna lyfter till gladare känslor. Time hugger tag lite rejälare i lyssnaren igen med den för Among Lynx lite typiska inte så snabba men tuffa och medryckande stilen. Det är ett bra samspel mellan instrument och sång i att skapa den här känslan. Pay & Forget har ett skönt gung och snygga matchande melodier mellan munspel och sång. Den innehåller också ett härligt stilla gitarrsolo. Även Jailbird håller ett ganska lugnt tempo, om att vara fångad i sin kropp och vad som följer av det. Det är jobbigt men man plockar upp bitarna av sig själv och tar sig vidare. Låten innehåller även ett bassolo av Tove Brandt vilket gläder mig. Tove gör sköna solon och har live en förmåga att börja i låten, lira iväg ut i periferin för att återvända och snyggt glida tillbaka in i låten. Dog Days är en av mina favoriter på skivan och bandet krokar mig redan med de skallriga inledningsakorden, så där tuffbluesigt som kan bli så fantastiskt. Evamis röst glider in snyggt och förstärker lugnt tuffheten och när trummor och bas faller in är jag redan såld. Ibland i bakgrunden, ibland i förgrunden gör det ruffiga munspelandet låten komplett. Dog days blir en låt med ett fantastiskt sug utan att göra det med ett svinhögt tempo.

Skog överraskar med en svensk text. En fin text om att även ta det lugnt, inte bara upprätthålla den fasad som ibland behövs. Att kunna slappna av och finna styrka hos någon annan. Någon som kan vara ens skog där ens rötter kan finna ro. Här kommer en annan sida av Evamis sång fram, inte lika tuff, finare men fortfarande fyllig tillsammans med drillande toner från munspel och gitarr. Nog med finstämdhet, med Too good for you, dras tempot upp igen. Härligt tempo och gung som egentligen inte är så högt men ändå med ett fantastiskt sug som gör att man vill sugas in i låten och rida på tonerna. Det förstärks nog lite av stillsamma Skog innan men har ändå med en jäkla attityd. Texten har en snygg referens till förra skivans Howl with You. Howl with you handlar om någon som verkligen ville ha en relation med en viss person. Refrängen lyder där I just wanna howl with you. I Too good for you deklarerar sångens jag I ain’t gonna howl for you cause, damn, I’m way too good for you i stället för howl with you. Skivan anslutas med en sorglig stillsam bluesig låt om ett trasigt förhållande. Refrängen säger nog allt It’s such a shame that you walk away because I’m the one that should walk away. Känslan förstärks av rena sorgliga toner från Elins munspel. Ett schysst munspelssolo ersätter det så vanliga gitarrsolot i rock och blues. Movment varierar från fina rena toner till ruffiga rockiga tongångar, både i musik och sång. Albumet och låtarna är dynamiska, både i övergripande stil på albumet och enskilda låtars upplägg. Det finns ofta en punkig attityd oavsett om en låt är bluesigare eller rockigare. Jag tycker att det här är en, inte bara naturlig utan även, värdig efterföljare till Revolution. Kanske att jag personligen gillar helheten aningen mer på Revolution men topparna på bägge skivor är likvärdiga och jäkligt bra. Bäst tycker jag Among Lynx är när tempot kommer upp något och med en lite ruffig ljudbild. Jag ser fram emot att få höra låtar från Movement live i sommar och höst.

 

 Skribent: Kristoffer “Illern” Holmén
Band: Among Lynx
Album: Movement
Släppdatum: 2019-09-13 
Favoriter: Shameless och Dog Days
Bandfoto: Sarah Thorén

Bandfakta, Among Lynx

Evami Rinqvist: sång och slagverk
Elin “Luffar-Lo” Öberg: munspel och körsång
Tove Brandt: ståbas, elbas och körsång
Moa Brandt: gitarr och körsång
Amanda Savbrant: trummor
Officiell hemsida: http://www.amonglynx.com
Facebooksida: https://www.facebook.com/amonglynx/

 

Relaterade artiklar