Paul Cauthen – Room 41

Rosornas huvudstad i USA ligger i nordöstra Texas och har drygt 100 000 invånare. Staden heter Tyler och är huvudort i Smith County. Staden fick sitt namn efter USA:s tionde president, John Tyler. Du kan även hitta två universitet i staden, University of Texas at Tyler och University of Texas Health Center at Tyler. Det är också här Paul Cauthen föddes och växte upp. Mannen med en röst som liknats vid sammet.

Annons 

 

Paul Cauthen har passande nog fått smeknamnet ”Big Velvet”, vilket också är namnet på det femte spåret på hans nya skiva ”Room 41”. Det var i det rummet han checkade in på Dallas Belmont Hotel när resten av livet brakade ihop. Han ägnade sig åt ett eskalerande och självdestruktivt beteende när han medicinerade ett brustet hjärta och ångest med alkolhol och andra droger. Under två år levde han i rum 41 och skrev sångerna som till slut hamnade på det här albumet.

Inledningsspåret dök upp på strömningstjänster i slutet av juli och Cauthen spelade den också live på STHLM Americana redan i mitten av juni. Hettan i Cauthens röst märks också direkt. Hans barytonröst smeker trumhinnor när han ber en bön om att inte bli sviken. ”Holy Ghost Fire” har ett tungt och skönt gung. Den får en lugnare och saktmodigare avlösare i inledningen av  den något hoppfullare ”Prayed for Rain”. I tyngsta countryfunkstil kommer Cauthen i sin Cadillac och rullar fram till klubben när han letar efter nattens nöjen i ”Cocaine Country Dancing”. Efter nattens klubbliv stirrar han ut i natten vid kvart i fyra på morgonen och tempot är ett annat i ”Slow Down”. Han står på knä och ber.

Det är lätt att förstå de många jämförelserna med Elvis Presley och Johnny Cash när det gäller rösten. I ”Big Velvet” möter tequila kokain och vi får också träffa den äkta sammetsrösten. Tempomässigt är det dags igen att lugna ner det i ropet efter hjälp och sällskap som finns i ”Can’t Be Alone”. Det börjar med en pratande Cauthen i ”Freak”, som berättande fortsätter beskriva sina kamrater i fängelset.

Med lätt studsande rytm och kärlek i blicken tar vi oss ut till kusten för att möta henne. Den vackraste ”Angel”. ”Give ’em Peace” skulle kunna vara en Tom Waits-låt med den avslöjande skillnaden i Cauthens och Waits röst. Tom får gärna göra en cover av den här för min skull. Det inledande och olycksbådande pianot i ”Lay Me Down” placerar mig på en kyrkbänk. När sedan Paul Cauthen vädjande ber oss besöka honom på andra sidan är det begravningskänsla i den sista psalmen på det här albumet.

Det är nere vid strandens kant den här resan kommer till ett slut. Texterna har tagit oss med på en resa bland dödssynder som avundsjuka, lust och högmod via förtvivlan och undergång till försoning. Det är inte tio budord som bjuds, men väl tio utomordentliga låtar.

 

SKRIBENT: Anders Nyström (anders.nystrom@rockbladet.se)
BAND: Paul Cauthen
ALBUM: Room 41
RELEASEDATUM: 2019-09-06
SKIVBOLAG: Velvet Rose Records/Lightning Rod Records
BÄSTA LÅTEN: Från en sorts förtvivlan och mörker i ”Cocaine Country Dancing” till hoppet och kärleken i ”Angel” där regerar Paul Cauthens fantastiska röst och texter.

LÅTLISTA – ROOM 41

  1. Holy Ghost Fire
  2. Prayed For Rain
  3. Cocaine Country Dancing
  4. Slow Down
  5. Big Velvet
  6. Can’t Be Alone
  7. Freak
  8. Angel
  9. Give ’em Peace
  10. Lay Me Down

 

DISCOGRAPHY

My Gospel (2016)
Have Mercy [EP] (2018)

 

 

Relaterade artiklar