Refused släpper ny singel och video – REV001

Med sångaren Dennis Lyxzén’s berömda scennärvaro i fokus släppte Refused i fredags den nya singeln ”REV001”. I videon, som är regisserad av bandets egna Kristofer Steen, dansar Lyxzén sin väg mot revolution, i kamp mot neo- fascister i en ljus cabaret av klarhet och elegans. ” REV001” är uppföljaren till singeln ”Blood Red” från det kommande albumet ’War Music’ som släpps globalt på Spinefarm/Search & Destroy den 18 oktober. 

Låtens mix av kraft, budskap och ögonblicklig dansvänlighet visar Refused’s fulländade talang för att mobilisera oss alla för den revolutionära saken. Med svenska singer/songwritern Mariam The Beliver på gästsång är ”REV001” ett medryckande upprop som lovar att få världen i rörelse 2019. 

 

  “45 revolutions playing on the stereo. Not one revolution on the street” – Blitz

När första världskriget bröt ut på initiativ av den totalt världsfrånvände kejsar Franz Josef I hade dubbelmonarkins undersåtar inte den blekaste aning att imperiet i princip skrivit under sin egen dödsdom. Det var över på några år. Sånt händer. “Empires rise and empires fall.” Många totalt frånvända kejsare i världen just nu som äter sina egna, deras högra händer plundrar deras vänstra, en majoritet av deras undersåtar sliter som djur för att få sina liv att gå ihop, infekterade med bristens gift, nödens gift, utförsäkrade, ställda mot varann av ignoranta, samvetslösa, barna-mördande torskar till tyranner, medan en minoritet badar i ett kantrat klimats eviga sol, en domedagsklocka som vridits upp av den sinnessjuka kapitalistiska rovdrift som länge plågat detta det mest dysfunktionella av däggdjur.

REV001 är en protestsång, en punkdänga, en slags otroligt våldsam popmusik. Vad du än kallar den så hoppas vi att den kommer få ditt blod att koka och att du kommer vilja dansa till den (som Dennis Lyxén gör i videon till låten), för vad annars kan man göra i dessa tider? Vi här på botten skulle ju i och för sig kunna beväpna oss och sikta in oss på de i toppen, och varför inte demolera ett par banker i farten? Det kommer. Sånt händer, som sagt. Vi ger sista ordet till Ursula K Le Guin:

“We live in capitalism, its power seems inescapable–but then, so did the divine right of kings. Any human power can be resisted and changed by human beings.” 

 

Den omåttligt begåvade Mariam The Believer har välsignat REV001 med sin röst och videon är regisserad av bandets egen Kristofer Steen, fotad av Adam Nilsson och klippt av Johan Söderberg.

“War Music släpps 18:e Oktober. See you in the pit.” – Dennis Lyxén

 

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

BANDFAKTA – REFUSED

| FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | TOUR |

Relaterade artiklar