The HU – The Gereg

Under 1200-talet bredde mongolväldet ut sig över Asien och östra Europa. Ett av historiens största imperium. Nu skriver vi 2019 och Mongoliet vinner mark igen, denna gång i musikalisk skepnad. 

The Who? säger ni. Nej, The HU, säger jag. 

De kom från ingenstans. Det fanns ingen efterfrågan på ett band som friskt blandar mongolisk folkmusik med metal och strupsång. Marknaden är ju dock lika oförutsägbar som börsen och det kan svänga minst lika fort som i en svensk regeringsbildning. Det är inte minst The HU ett bevis på, som efter de blev virala på Youtube med sina musikvideos plötsligt gått och blivit ett band vars debutalbum “The Gereg” varit lika efterlängtat som nikotin för en kedjerökare. 

I grund och botten har ju alla världens länder egna kulturella preferenser. Det är därmed inte troligt att något nationellt som exempelvis folkmusik ska sprida sig och få fäste utanför hemlandets gränser. Det behövs något mer än så. Mixtra genres är i sig inget nytt, men resultaten och framgångarna kan självklart variera. För 30 år sen var det nog inte särskilt många som hade förväntat sig att Symphonic Metal skulle bli en av metalens mer populära subgenres, men det ändrades av band som exempelvis Nightwish, Within Temptation och Rhapsody Of Fire. Kan det nu vara så att mongolisk “Hunrock” är den nya oväntade skapelsen som kommer revolutionera metal-genren? 

Det är nog tveksamt. Det tål att upprepas att The HU låter, milt uttryckt, unika och “The Gereg” ÄR ett av årets mest spännande och intressanta skivsläpp. Hela konceptet med mongolisk folkmusik och strupsång är svår att beskriva. Det är helt enkelt något som det egna örat måste få uppleva. Jag kan nästan garantera att The HU inte låter som något du har lyssnat på innan och ur den aspekten verkligen älskar jag detta album. Det behövs inte fler dussinprodukter, utan något originellt som får en att haja till. 

Det som dock grämer mig, är att trots min lycka över att ett band med ett helt otroligt häftigt och unikt sound blivit ett namn på allas läppar, så finner jag mig själv något besviken på albumet efter första lyssningarna. Första gången jag hörde The HU med krigsfanfaren “Wolf Totem“, (för övrigt albumets bästa låt) så flög jag nästan av stolen. Det liknade som sagt ingenting jag hört förut och att säga att jag var “imponerad” är egentligen en underdrift. Men trots allt så kan man ju egentligen aldrig återuppleva ett första intryck. Övriga singlar bandet släppt har också tilltalat mig och låtarnas närmast filmiska ljudbild sätter lyssnaren runt lägerelden ute i Mongoliets skogar och låter gnistorna spraka mot händerna. Denna, nästan religiösa, upplevelse infinner sig dock inte på albumformat, med nio låtar på raken. 

Det tar sig efter några lyssningar och låtar som medryckande “Yuve Yuve Yuve“, nedtonade “The Great Chingis Khaan” och starka “The Same“, där The HU med bravur spelar ut hela sitt musikaliska register, får kropp och sinne att slappna av. Det hade dock inte skadat med lite mer dynamik för att råda bot på det som till slut blir ett mycket kompetent men möjligen repetitivt album. Ett album där den filmiska stämning som låtarna byggt upp, var för sig, helt enkelt skulle ha bestått. Vem vet, kanske The HU:s koncept inte riktigt var redo för albumformat ännu? 

Det är en fråga som framtiden får utvisa. Jag vet i alla fall att inget annat band låter såhär och den enorma potential som The HU besitter är därmed inte att leka med. 

 


SKRIBENT:
André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: The HU
ALBUM: “The Gereg”
RELEASEDATUM: 2019-09-13
SKIVBOLAG: Dashka Productions
BÄSTA LÅTEN: “Wolf Totem”

LÅTLISTA – SKIVANS NAMN

  1. The Gereg
  2. Wolf Totem
  3. The Great Chinggis Khaan
  4. The Legend Of Mother Swan
  5. Shoog Shoog
  6. The Same
  7. Yuve Yuve Yuve
  8. Shireg  Shireg
  9. Song Of Women

BANDFAKTA – The HU

MEDLEMMAR

Gala – Sång och morin khuur 
Enkush – Morin khuur och sång
Jaya – Munharpa, tsuur, flute och sång
Temka – Tovshuur

 

 

Relaterade artiklar