Bildgalleri: Mortiis @ Hus 7, 2019-10-04

Fantasimusik, det var vad vi bjöds på. Men de som hade sökt sig till Hus 7 i Stockholm för att se på en underhållande konsert fick nog stå där med, tja, lång näsa…

Annons 

 

I en nästintill av kolsyrerök fylld industrilokal i slakthusområdet i Stockholm samlades ett troget gäng mörkerdyrkande fans för att ta del av en tillställning av det snävare laget vad det gäller musik som räknas till den skandinaviska metalscenen. Det var som en uppvisning av vem som bar de mest obskyra bandnamnet som patch på den obligatoriska skinnjackan eller svarta jeansvästen. “Svårast vinner”, kändes det som…

Svårt var det även för oss fotografer, för när banden på scen stod så gott som blickstilla hela kvällen lång var det mer action framför baren än det var på scen. Inledande Grift bjöd på ödesmättad sång tillsammans med en akustisk gitarr där svårmod var ledordet. Gripande texter och musik, men det var svårt att se hur man inte kunde ta del av detta på samma sätt hemma i soffan. Visst skall man komma ut och stötta sina artister, men då ser jag gärna att man även bjuder tillbaka från scenen mer än att man bara står rakt upp-och-ner och inte säger ett enda ord mellan låtarna.

Ge oss åtminstone något tecken på att vi är uppskattade för att vara på plats. Men jag kan inte säga att jag hörde minsta knyst från något av bandet under kvällens gång utöver när de faktiskt sjöng.

Att, likt både Vetraheimr och Mortiis, dessutom stå halvt dold bakom en synt och inte röra sig nämnvärt under hela föreställningen gjorde det till en ganska långdragen historia, även om musiken i sig var mäktig och storslagen. Jag har lyssnat på Mortiis sedan hans debut för en herrans massa år sedan, men aldrig sett honom live förrän nu, så jag var redigt peppad på att få ta del av hans scenframträdande, men när det enbart bestod av musik framför från ett klaviatur var det svårt att få någon “feeling” av att man faktiskt var på en livekonsert. Vill jag lyssna på “Tolkien möter Legenden om Zelda” gör jag det nog hellre hemifrån nästa gång.

[GRIFT]

[VETRAHEIMR]

[MORTIIS]

 

TEXT/FOTOGRAF: Mattias “Madcap” Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Mortiis+ Grift + Vetraheimr
ARENA: Hus 7 / Stockholm
DATUM: (2019-10-04)

Relaterade artiklar