Refused – War Music

Där satt vi beredda: Jag, en hardcore-youth-crew-person, och två hårdrock-to-the-bone-personer. Refused skivrelease, Stockholm 17 oktober. ”War Music”, en skiva som med stor sannolikhet kommer dela Refused fans.

Annons 

 

Refused med sina fem bandmedlemmar, med både gemensamma nämnare och egna personliga musikinfluenser, något som hörs tydligt i ”War Music”. Även om det oftast känns ointressant att genrebestämma band och deras musik så vittnar skivans dynamik om en resa till både hardcore- och hårdrock-land med melodiösa inslag som kompass. Skivan är som livet själv, en blandning av det mesta och tar en dit man först kanske inte trodde. En oberäknelig resa med 10 ljudspår.

Texterna i ”War Music” fäster bland annat blicken mot Sveriges och världens rådande dystopier som tonsatts med nyckfulla gitarriff marscherande i takt med trumslagen. Samplingar, som har varit bandets identitet sen 1990-talets golden years inom svensk hardcore, tillsammans med Dennis Lyxzéns kännetecknande sång.

”REV001” och ”Blood Red” vs. ”Turn The Cross” och ”Economy of Death”, med några obeslutsamma låtar som ”I Wanna Watch The World Burn” och ”Malfire”. En flirt åt vardera håll, harcore vs. hårdrock. Men det är i låten Violent Reaction som de två genre-världarna möts, och även vi som sitter och lyssnar den här kvällen. ”War Music” bjuder på en ljudbild, om än något spretig, så är det svårt att motstå tunggunget, körsången, gitarriffen och den karakteristiska rösten, oavsett vilken genre man tror sig tillhöra.

”War music” är ett tidsdokument och ett soundtrack till världsmedborgaren som ännu inte förlorat tron på att en förändring är möjlig.

 

SKRIBENT: Elina Lööw
BAND: REFUSED
ALBUM: WAR MUSIC
RELEASEDATUM: 2019-10-18
SKIVBOLAG: Search and Destroy Records / Spinefarm / Universal
BÄSTA LÅTEN:Violent Reaction

LÅTLISTA – WAR MUSIC

  1. REV001
  2. Violent Reaction
  3. I wanna watch the world  burn
  4. Blood Red
  5. Malfire
  6. Turn the cross
  7. Damaged III
  8. Death in Vännäs
  9. The Famous Left
  10. Economy Of Death

BANDFAKTA – REFUSED

MEDLEMMAR

Dennis Lyxzén — lead vocals
David Sandström — drums
Kristofer Steen — guitars
Magnus Flagge – bass
Mattias Bärjed — guitar

DISCOGRAPHY

This Just Might Be… the Truth (1994)
Songs to Fan the Flames of Discontent (1996)
The Shape of Punk to Come (1998)
Freedom (2015)
War Music (2019)

 

 

Relaterade artiklar