Rexoria släpper nya albumet “Ice Breaker”

Idag släpper småländska Rexoria sitt nya album ”Ice Breaker”, bandets andra album. Rockbladet har pratat med Rexorias sångerska och keyboardist Frida Ohlin.

Rexoria är ett melodiskt metalband med folkinfluenser. En inspirationskälla är exempelvis Eluveite. För Frida Ohlin har det dock inte alltid metal varit det primära när det kommer till musik. Under första delen av tonåren var hon, enligt egen utsago, en ”musikalpoptjej” och hårdrocken kom in i hennes liv på allvar först under gymnasiet.

– En killkompis som jag hängde med var ett stort fan av rockmusik och en dag spelade han upp Skid Row för mig, och där någonstans fastnade jag. Det blev naturligt för mig att fördjupa mig inom hårdrock och jag har med tiden blivit fan av band som Arch Enemy och Overkill, säger Frida.

Trots en annan musikalisk bakgrund har det alltså inte varit något annat än naturligt för Frida att ta steget in i ett eget rockband, det som idag är Rexoria. Denna kvartett bildades under 2016 och har hittills släppt flera singlar, debutalbumet ”Queen Of Light” i fjol och även varit på turné. Alldeles runt hörnet står nu alltså också album nummer två, ”Ice Breaker”.

– Det här albumet är mer genomarbetat. När vi skrev albumet var det väldigt mycket grejer att hålla koll på samtidigt så det var lite oklart hur det skulle bli under en period. Men nu känns det väldigt bra att släppa albumet. Vi har haft en större produktion nu än tidigare plus att vi som band blivit bättre. Det ska bli kul att få visa upp Rexorias utveckling., säger Frida.

Något som varit tacksamt för Rexoria under arbetet med ”Ice Breaker” är att man nu har med sig erfarenheten av att spela live inför publik, något som varit ett stort hjälpmedel avslöjar Frida.

– Det hjälper att spela live med nytt material. Det är på konserter man märker vad som lyfter och vilka låtar som skapar ett större tryck hos publiken. Man inser var det kan behövas justeras och var det kan behövas lite mer hookar och vad som går att göra något kreativt med.

På frågan om hur Rexoria egentligen utvecklats under senaste åren så är det just liveupplevelsen som Frida lyfter fram som en komponent till bandets formkurva och utveckling, med alla erfarenheter det innebär.

– För min egen del har jag under de senaste två åren lärt mig att sjunga på ett snabbare och mer annorlunda sätt än vad jag gjorde innan. Man lär sig att behärska rösten på ett annat sätt och som band som helhet blir vi tajtare desto mer tid vi tillbringar ihop, vi synkar och lär oss att tillsammans skapa en bra helhet där vi får ut mörkret i både text och riff. Nu när albumet släpps ska vi fortsätta jobba på och även se till att spela lite igen. Drömspelningen är Sweden Rock och därefter Wacken Open Air, säger Frida och skrattar.

“Ice Breaker” släpps fredag 18 oktober.

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
INTERVJU: Frida Ohlin, Rexoria.

Relaterade artiklar