Sleep behåller världsmästartiteln i tungvikt

Moon Landing Radio Transmission kan vara ett av rockhistoriens längsta konsertintron med sina 15 minuters Apollo 11-nostalgi. Den sätter spelplanen perfekt för Marijuanaut’s Theme som är början på en 90 minuters riffvägg som inte kompromissar med något.

Annons 

 

Förutom singelsläppet Leagues Beneath förra våren har det inte kommit något nytt från Sleep sedan de var här i maj förra året. Risk för en repris alltså? Nja, det har hänt en del i låtlistan och framförallt är det längre än senast, inte fler låtar men mer utdragna sådana. The Sciences, Aquarian och Antarcticans Thawed ut; Giza Butler, Leagues Beneath och The Botanist in. Tyvärr får vi inte höra något från Dopesmoker den här Stockholmskonserten heller och Volume 1 förblir ett nonchalerat album.

Al Cinceros och Matt Pike har båda hunnit gigga i Sverige med sina respektive band OM och High On Fire sedan förra Sleep-besöket. Kvällens huvudakt ligger musikaliskt någonstans mitt emellan OM’s psykedeliska doom-drone och High On Fires punkiga sludge.

Cinceros får rejäl feeling några gånger och går in i sig själv under trippiga basutflykter medans Pike och Jason Roeder får fördriva tiden med något annat backstage. Stundtals är det så tungt att man får tryckutjämna och helvete vad det låter mycket och häftigt om nygifte herr Pikes gitarr med tillhörande kontrollstation värdig NASA. Förutom ett ‘Hello Stockholm!’ och ‘Thank You Stockholm!’ sägs det inte ett ord från scenen, den här trion kommunicerar med sin publik på andra sätt.

Det var mer in your face på obeskrivligt varma Debaser senast och publiken känns inte heller lika mycket på tå. I The Botanist står jag nästan och väntar på att förspelet ska vara över och vi ska nå klimax i form av mer direkta Dragonaut med sina ikoniska riff. Men faktum kvarstår – Sleep försvarar tungviktsbältet och långsammare ÄR hårdare.

BILDER FRÅN FÖRRA SVERIGEBSÖKET PÅ DEBASER:

 

RB-Betyg-7_10
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se)
KONSERT: Sleep
ARENA: Münchenbryggeriet / Stockholm
DATUM: 2019-10-12
BÄSTA LÅTEN: Dragonaut

LÅTLISTA – SLEEP- MÜNCHENBRYGGERIET

Marijuanaut’s Theme
Holy Mountain
The Clarity
Sonic Titan
Giza Butler
Leagues Beneath
The Botanist
Dragonaut
 

Relaterade artiklar