At The Gates – THE TIVOLI (Helsingborg)

I lördags var det dags för lite metal i Helsingborg, närmste bestämt At The Gates tillsammans med Vanhelgd besökte The Tivoli. De gav verkligen publiken en rejäl käftsmäll. Med all rätt med tanke på att det bara var första gången de besökte både The Tivoli och Helsingborg.

Annons 

 

Jag vill inte vara för negativ men Helsingborg suger något enormt. Särskilt när det gäller live musik. Vilket egentligen är konstigt med tanke på vilka band som kommit från denna staden. Så det är extra roligt när det väl dyker upp band som lirar live i vår stad. Och när banden kommer, kommer folket för vi är ju svältfödda på bra band som lirar för oss. Självklart finns det eldsjälar även i denna staden men de jobbar i stark motvind. Men så har det alltid varit här.

Med ett spelställe som The Tivoli som i sig är perfekt för mindre spelningar är det skitroligt när ett band som AT THE GATES dyker upp. Att de sedan har med sig VANHELGD som förband gör ju det hela så mycket roligare. Har du inte sett VANHELGD live tidigare, eller ens hört dem har du gått miste om ett av Sveriges bästa band. I mina öron är de death metal men det finns andra nyanser i deras musik som gör att de aldrig är tråkiga att se live.

Som förband är inte alltid förutsättningar de bästa men det hindrade inte VANHELGD från att röja loss ordentligt. Och det är från ett band vars musik i sig inte alltid är den snabbaste. Varje gång jag hör dessa fyra herrar far tankarna till norska Hades Almighty. Ännu ett band som spelar episkt tung extrem metall. Det här är i mitt tycke ett av Sveriges just nu bästa band.

1996, på en liten festival i Ängelholm såg jag AT THE GATES avsluta vad som var en fullkomlig revolution inom death metal. Där och då lirade de sitt sista gig. Det var ett vemodigt avslut samtidigt som det var ett sjuhelvetes gig. Då trodde jag inte att jag skulle få se dem live igen någonsin. Men ödet ville annat. AT THE GATES kom tillbaka, släppte en sjuhelvetes bra platta och jag fick se dem live igen på Malmöfestivalen. Efter det har jag sett dem live på KB i Malmö.

För ett band som hållit på så länge som dessa fem herrar har är det märkligt att de inte lirat i Helsingborg förrän nu men det bevisar ju bara vilken tråkig stad detta är för live musik. Köpenhamn och till och med Malmö är mer attraktivt att spela i. Men nu var de äntligen på plats i Helsingborg. Och vilken jäkla käftsmäll det var. Jag fullkomligt älskar AT THE GATES. Har gjort så enda sedan den först 12:an kom. Och innan dess Grotesque.

Att ha en frontman som verkligen vet hur man hanterar en publik är A och O för ett roligt uppträdande. Och Tompa vet verkligen hur man domderar en publik. Något som också är roligt är att de inte enbart kör låtar från de senaste plattorna utan mixar upp med låtar som ”Under A Serpent Sun”, ”Suicide Nation”, ”Blinded By Fear” (vilket är AT THE GATES ”hit”), ”Kingdome Gone” och andra klassiker. Den här spännvidden gör det hela mer spännande.

Den låt som fick störst ovation var självklart ”Blinded By Fear”. Den är ju på sitt sätt signaturen för AT THE GATES och egentligen hela den svenska death metal explosionen i mitten på nittiotalet. Nationalsången för hela det göteborgska soundet. Mitt fjärde gig med AT THE GATES visade sig bli ännu en fullträff. Jag fullkomligt golvades av detta framträdandet. Så in i helvetes bra var det att jag gick hem med ett smajl på läpparna som endast stoppades från att gå hela vägen runt av mina öron.

AT THE GATES

 

VANHELGD

 

RB-Betyg-8_10
SKRIBENT: Anders Ekdahl
FOTOGRAF: Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
KONSERT: AT THE GATES (support: Vanhelgd)
ARENA: The Tivoli / Helsingborg
DATUM: 2019-11-09
BÄSTA LÅTEN: bäst var nog ändå att de lirade låten Kingdom Gone
SÄMST:  ljudet är tyvärr inte det bästa på The Tivoli, det lämnar lite mer att önska.

 

 

Relaterade artiklar