JÖNKÖPING METAL FEST 2019

Efter förra höstens metal fest i Huskvarna var förväntningar stora på årets extrem metal fest. Annan plats men med de samma eldsjälar som förra gången. Det går alltid att ha åsikter om lokalen, och även om det var ett sämre ställe än förra gången, men aldrig på det jobb som görs för att få detta att funka.

 

Och funka gjorde det. Alltså, vilken line-up de fått ihop för både fredagen och lördagen. Det var som om julafton kom tidigt för mig att få se både ICE AGE, MÖRK GRYNING och CANCER på samma gång. Lägg sedan till en drös andra coola band och du får en riktigt gemytlig festival.

Det här börjar bli höjdpunkten på de tråkiga årstiderna innan sommarfestivalerna drar igång. Fullkomligt lysande och något jag kommer att återkomma till varje gång, kosta vad det kosta vill.

FREDAG
ANTICHRIST
Det är med ANTICHRIST som det är med Helvetets Port, jag är bekant med namnet men vete tusan om jag hört dem tidigare. Det är fullt möjligt att jag har en CD med dem någonstans i hyllan.

Så att få se dem live för första gången var en trevlig upplevelse. Eller var det verkligen det? Jag blev inte allt för imponerad av deras metal. Jag kanske börjar bli gammal och vek men jag vill ha en frontman som trollbinder mig något så in i bomben. Det räcker inte bara att han finns på scen för att jag ska gå igång.

Rent musikaliskt kan jag säkert falla för dem om jag lyssnar in mig rejält. Det finns en viss charm i deras metal som trots allt tilltalar mig.

ICE AGE
Sedan 2016 har jag haft förmånen att få se många gamla hjälteband uppträda live. Denna gången är det göteborska ICE AGE som bjuder mig på en nostalgitripp.

När det begav sig på 80-talet var ICE AGE det stora svenska thrashbandet tillsammans med Agony. Tyvärr blev det aldrig något album eller någon jättesucce för dem då men skam den som ger sig.

Debutplattan kom för några år sedan och den visade inte på några ålderskrämpor.

Inte heller visade sig några ålderskrämpor denna fredag. Det fyra personer starka bandet manglade thrash som om det var 1985. Det här gillar jag skarpt. Det är kul med gamla band som inte låter gamla och tråkiga.

LIK
Stockholmska LIK är ett band jag gillar skarpt. Jag gjorde det inte från början men efter att ha sett dem live har jag ändrat mig.

Det här riktigt bra dödsmetall som för 90-talets arv vidare. Gillar du Boss heavy metal-pedalens sound kommer du gilla att gilla detta. Men vad säger jag. Det är klart att ni alla gillar LIK. Hur kan man inte gilla detta band?

De är till och med roliga att se live. Ett fullkomligt death metal röj.

VADER
VADER är ett fenomen. Ett röjargäng utan dess like. Det här är tredje gången jag ser dem live inom spannet av ett år. Och varje gång knockar dem mig fullkomligt. Ända sedan jag hörde “The Ultimate Incantation” första gången har jag var en ivrig fan av detta polska gäng.

Det är svårt att inte ta åt sig av den energi de förmedlar på scenen. Det här är en fullkomlig orgie i metalrens. Blir du inte alldeles till dig i trasorna av detta då är du antingen fullkomligt döv eller så ligger du begravd 6 fot ner.

Hade enbart VADER lirat hade det ändå varit värt det 22,7 mil enkel resa vi gjorde för att ta oss till Jönköping och Norrahammars folkets hus.

Missade du detta är det bara att beklaga. Det här är för bra för att missas.

LÖRDAG
VOODUS
Det här är ett band som jag sett live en gång tidigare och som jag verkligen uppskattade när det begav sig.

Jag gillar när band bjuder på sig och inte bara går upp på scen i vilka trasor som helst. VOODUS har en klar image på scen som är helt i linje med den metal de lirar.

Det här är ett superduper coolt band att se live. Att sen musiken regerar totalt är inte helt fel.

Så att få se dem live ännu en gång är verkligen en höjdpunkt.

SOLBRUD
Danska SOLBRUD har jag bara hört på skiva en gång trots att de har tre släpp bakom sig. Men det jag hörde då var riktigt bra.

Inför mitt första bevittnande av dem live har jag köpt på mig övriga två plattor. Gillar du atmosfärisk black/doom är detta helt i din linje.

Jag är en stor sucker för denna sortens black. Långa låtar fyllda med atmosfär och melankoli är något jag gärna spisar dag som natt.

Live var de en upplevelse. I grönt bakljus steg de upp på scenen och började lira. Bortsett från att det såg snyggt ut, men säkert ett helvete att fota i, var det väldigt stämningsfullt.

Nu är det lätt att tro att detta var ett tråkigt uppträdande men så var inte fallet. De var roliga att se live, särskilt trummisen, som bankade skiten ur sitt trumsätt.

Helt klart ett toppframträdande.

CREEPING FLESH
Efter att ha hört deras senaste platta, som jag gillar skarpt såg jag verkligen fram emot att se CREEPING FLESH live.

Och jag blev inte besviken. Bandet levererade ett death metal mangel som kändes gott i magen. Det är så här death metal skall låta, rått, tungt och jävligt svängigt. Jo, svängigt är bra. Det är inte bara dansband som får lov att svänga. Även brutala death metal band har tillåtelse att svänga utav bara den.

Det här var lika bra live som det är på skiva. En klar höjdpunkt på helgen.

MÖRK GRYNING
Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle få se MÖRK GRYNING live. De två första plsttorna är ju klassiker inom svensk extrem metall. Ja, faktiskt inom extrem metall världen över.

Detta framträdandet var ett av de jag såg fram emot mest. Och jag blev inte besviken. Det här var riktigt jäkla bra.

Tyvärr var scen alldeles för låg för att det skulle gå att se bandet riktigt bra men det jag såg av dem gillade jag.

Det blir ju så mycket roligare om bandet bjuder på sig själva även om det är black metal.

Helt klart helgens höjdpunkt, kanske till och den största.

CANCER
Men för helvete. Brittiska CANCER på svensk scen för första gången. Hade jag trott på tomten hade jag trott att det var julafton.

När det begav sig på 80-talet var CANCER ett av de första death metal banden jag lyssnade på. Låtar som “Death shall Rise” och “Cancer Fucking Cancer” och “Hung, Drawn and Quartered”  är ju alla klassiker. Och även om jag inte lyssnat på dem på 30 år fanns de i minnet och kom fram snabbt när bandet lirade dem.

Något som slog mig, och som jag inte tänkt på tidigare, är hur mycket CANCERs sound påminde mig om Venom i all som enkelhelt.

Old school är aldrig fel. Särskilt när bandet är lika gammalt som soundet. Det här var en riktigt jäkla käftsmäll till framträdande. Jag blev helt varm inombords av detta.

TRIBULATION
Trots att bandet varit med ett tag är jag fortfarande kluven inför hur jag känner för dem. Egentligen borde jag vara värsta fanet eftersom deras metal stundtals är helt jäkla fantastisk.

Men det finns något med dem live som gör att jag inte riktigt blir övertygad. Det ser snyggt ut, det låter bra och de är trevliga att titta på. Ändå känns det stundtals till för långdraget och, ja faktiskt, tråkigt för att jag riktigt skall övertygas.

Även ENVIG, GRAVESTONE och NAZGHOL lirade men då hade jag annat för mig som vid tidpunkten verkade mer givande.

 

SKRIBENT: Anders Ekdahl
FOTOGRAF: Jelena Sulce (jelena.sulce@rockbladet.se)
EVENT: Jönköping MetalFest 2019
DATUM: 2019-11-01 – 2019-11-02

 

Relaterade artiklar