Killswitch Engage på halvfart

Killswitch Engage senaste album “Atonement” är ett av gruppens starkaste och ett album som just nu klättrar på min lista över 2019:års bästa. På Klubben i Stockholm gick dock Killswitch endast på halvfart. 

Det är onsdagkväll, den bitande kylan börjar tillta där ute och vintern kommer krypande. Det är den tiden på året då jag uppfattar att folk i allmänhet inte är så pigga på att gå på konserter och röja, trots att det kanske egentligen är just det som skulle behövas. Fryshuset har inför Killswitch Engage trots allt fyllts på ganska hyfsat och när “The Final Countdown” ekar ifrån högtalarna som intro så tänder något till i blicken hos en majoritet av kvällens åskådare. Killswitch Engage gör sedan entré och rockar loss direkt med “Unleashed” från senaste plattan. Sångaren Jesse Leach skriker rakt ut med sprickande röst, “Welcome to the madness!” medans gitarristerna Adam Dutkiewicz och Joel Stroetzel håller låda med sitt förföriska spelande och livliga scenspråk. 

Men sen då? Vad är det som händer egentligen? Tyvärr inte särskilt mycket. 

Killswitch är just nu uppe i en mycket intensiv turné, med flera spelningar i veckan, och under kvällen blir det faktiskt svårt att värja sig för tanken om tempot ändå inte är lite för intensivt för bandets bästa. Med Adam Dutkiewicz som undantag (den karln är en robot som får sin livslust från just musiken) så känns nämligen hela bandet ganska trötta. Detta märks inte minst på Jesse, vars röst låter ansträngd vid ett flertal tillfällen under konsertens gång. Den där explosiva leveransen som behövs för att göra det minst lika råa och explosiva låtmaterialet rättvisa uteblir något och istället får vi nöja oss med ett band, som visserligen kämpar för att ge fansen valuta för pengarna, men som dessvärre inte riktigt orkar hela vägen fram. I låtar som “Always” och “The Crownless King” lider jag faktiskt fullt ut med Jesse som nästan låter plågad när han sjunger och övriga bandmedlemmar tycks inte heller hålla tempot. 

Givetvis finns det dock fortfarande ljusglimtar. Med stark draghjälp av den trogna publiken så går det inte att ducka för de intensiva klassikerna “The Signal Fire“, “My Curse”, “The End Of Heartache” där gemene man headbangar i symbios med det mäktiga soundet samt den nya och känslosamma låten “I Am Broken Too” där Jesses svärta snarare förstärker inlevelsen. 

Överlag fick vi alltså ett Killswitch på halvfart, men det är faktiskt bättre än inget Killswitch alls. 

Killswitch Engage: 

Revocation: 

Tenside: 

 

RB-Betyg-6_10

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTOGRAF:  Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
KONSERT: Killswitch Engage
ARENA: Fryshuset, Klubben/ Stockholm
DATUM: 2019-10-30
BÄST: “The End Of Heartache”
SÄMST: Bandets energi.

Relaterade artiklar