Mustasch – Killing It For Life

Partybandet Mustasch tar till en mörkare och mer allvarsam ton på nya albumet “Killing It For Life” och väcker ett begär efter mer av den varan. 

Under 2019 har Mustasch synts flitigt i sociala medier med sin kampanj, “What Is Wrong”. En kampanj där de tillsammans med den ideella föreningen Mind tar upp frågan om psykisk ohälsa och självmord bland unga män. Det hedrar bandet att utnyttja sin genomslagskraft till något så viktigt, även om det vid första anblicken kan te sig lite oväntat att det är just det hårdrocksband som nog absolut flest svenskar förknippar med fest och glädje, som tar sig an denna tunga sakfråga. 

Men det ska sägas att de gör det med den äran. Inte bara för att det är ett ämne som är otroligt viktigt att uppmärksamma, utan också för att de bemästrar sitt musikaliska hantverk till fullo när de sprider sitt budskap. I just låtarna “What Is Wrong” och i “Before A Grave” där Ralf Gyllenhammar med en inlevelsefull uppgivenhet sjunger “Suicide is not the way” och “What is wrong, I can´t tell” kryper allvaret in en på bara skinnet och närmast bränner till. Smärtan som förmedlas, men också den strimma hopp som tänds till, under dessa låtar gör lyssningen oerhört mäktig och det kan vara bland det bättre som Mustasch har förmedlat, åtminstone under de senaste åren. 

De mörkare tongångarna märks även av i albumets dynamiska inledande käftsmäll “Where Angels Fear To Tread” och i den närmast instrumentala dängan “Go To Hell“. Det är befriande att höra Mustasch visa upp en mer “seriös” sida av sig själva och bevisa att de är så mycket mer än ett glatt partyband. 

Som helhet kan albumet förvisso uppfattas som något spretigt, där framförallt den närmast humoristiska “Ransacker” blir en ganska grov och skev kontrast i jämförelse mot de mer tunga och seriösa tongångarna som redan nämnts, men överlag är det en tillfredsställande lyssning och Mustasch är alltid Mustasch. 

Läs intervjun med Ralf Gyllenhammar här.


SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
BAND: Mustasch
ALBUM: Killing It For Life
RELEASEDATUM: 2019-11-15
SKIVBOLAG: Tritonius Records/Mustasch AB
BÄST: Before A Grave

MUSTASCH – MEDLEMMAR

Ralf Gyllenhammar – Sång, gitarr
David Johanesson – Gitarr
Stam Johansson – Bas
Robban Bäck – Trummor

 

 

Relaterade artiklar