Ralf Gyllenhammar: Vi kan inte blunda för att så många unga killar tar sitt liv

Fredagen 15 november släppte Mustasch sitt nya album “Killing It For Life”, bandets första release under eget bolag och även ett album med ett betydligt mer allvarsamt budskap än vad man kanske är van att förknippa Mustasch med. 

Rockbladet träffar Ralf Gyllenhammar på Mustasch releasefest på Hard Rock Café i Stockholm, bara minuter innan nya albumet “Killing It For Life” för första gången ska spelas upp offentligt. Ralf konstaterar att han vanligtvis tycker det är jobbigt att spela upp sin musik, ofta på grund av att bandet i ett flertal fall fått rätta sig efter skivbolagens direktiv. När Mustasch nu för första gången släpper ett album, helt på egen hand, så känns det dock mer bekvämt. 

–  Nu har vi fått bestämma allt själva, då blir det roligt! Vi har till exempel en låt på skivan som nästan är helt instrumental och en annan som har en upfading på nästan en minut. Sådant hade ett majorbolag aldrig tillåtit! Sen om det är bra eller inte, det vet jag inte men det ska bli roligt att få höra vad folk tycker, förklarar Ralf. 

Det går inte att värja sig för Ralf Gyllenhammars entusiasm när han beskriver resan från Sony, som Mustasch låg på under förra skivsläppet, till att nu stå på egna ben. Ralf berättar att den utmaning man behöver brottas med är att nå ut till publiken utan all marknadsföring som kommer automatiskt med ett större skivbolag men att fördelarna med eget företagande väger upp. 

 –  Jag hade tidigare trott att det skulle vara lättare att sig in i amerikanska centralbanken än på Spotify, men efter ett enda telefonsamtal så fick jag komma upp på ett möte på Spotify, som inte såg några problem alls med att vi släppte musik själva. Jag höll på att tappa hakan! Så nu har vi kunnat styra själva och göra musik utan några tyglar och även själva fått tjäna pengar på streams, vilket man ju inte fått ens en krona för innan. Det ska mycket till för att gå tillbaka in i bolagsträsket, för det slutar egentligen med att de förser dig med pengar till skivinspelningen men allt jobb gör du fortfarande själv. “Killing It For Life” har vi spelat in med egen utrustning, bland annat i min grannes gillestuga och ett billigare vandrarhem. Så länge du spelar i ett rum med bra akustik så funkar det, säger Ralf. 

Han understryker också vikten av att bandet idag får bestämma själva hur de vill lägga upp framtida album och avslöjar att det finns en vision om att släppa ett album per år. 

– I Tyskland säger de “Ni är fan ett riktigt band, som släpper musik så ofta”. Då säger vi “Jaha, men vårt bolag tycker vi släpper för mycket”. “Nej, de pratar smörja” säger tyskarna. Det är så gött att få höra det! Vi skriver musik hela tiden och att då nu ha möjligheten att släppa ett album mellan 5 och 7 låtar per år, det är definitivt ett mål. EP har vi velat släppa tidigare men våra bolag har sagt nej, eftersom de säger att ingen kommer köpa det. “Det är ju bättre att släppa ett lite billigare album som bara har bra låtar” föreslog vi då men då har vi bara fått höra att vi inte förstår hur det funkar. Men vi förstår precis och det är just därför det nu blir så gött att köra sitt race. 

Något annat som utmärker “Killing It For Life” är att på ett flertal låtar tacklar Mustasch ämnet om psykisk ohälsa bland män och tillsammans med föreningen Mind, har de även bedrivit kampanjen “What Is Wrong” som syftar till just förebyggande arbete kring psykisk ohälsa bland män. Något som för Ralf var självklart att uppmärksamma.

–  Det här med att “spela för klimatet” eller att “spela för att rädda en staty”, det är inte riktigt vi. Vi är känslomänniskor. Vi har ju sett det som en bedrift att inte vara ett politiskt band, men det går inte att blunda för att så många unga killar tar livet av sig. När vi hade kontakt med Mind var jag mycket tveksam till att jag, som inte är det minsta suicidal, verkligen skulle passa som galjonsfigur för “What Is Wrong” kampanjen. De underströk dock att det var just sådana som mig som de behövde, som förhoppningsvis kan uppmuntra folk till att släppa ut sina känslor. 

“What Is Wrong” är inte bara namnet på Mustasch och Minds kampanj utan så heter också en av dem åtta låtar som finns med på “Killing It For Life” och även senaste singeln “Before A Grave“, med textrader som “Suicide is not the way” lyfter upp detta tunga och viktiga ämne. Ralf hoppas att låtarna och deras budskap ska nå ut till alla som mår dåligt och på något vis vara till hjälp. 

–  Det är så viktigt att allt ska vara bra hela tiden. Världens mest slitna fras är “Tjena, hur är läget?”. Då vet du ju vilket svar du får. “Ja, det är bra, hur är det själv då?”. Jag är så trött på hela den grejen, “Ja, det är bra”. Hur befriande vore det inte om någon bröt det där idealet och faktiskt någon gång sa ärligt “Nej, det är faktiskt inte så bra just nu, men jag kämpar på”. Det är det jag vill vi ska komma åt. Få folk att prata med varandra. För mig är det så självklart, men det är det ju inte för alla andra, särskilt inte för män. Jag hoppas verkligen hela den grejen dör ut, säger Ralf. 

Läs albumrecensionen Killing It For Life här.

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
FOTO: George Grigoriadis (george.grigoriadis@rockbladet.se) Bild tagen från Falun Bowling 2018
INTERVJU: Ralf Gyllenhammar, Mustasch 

 

Relaterade artiklar