Degreed – Lost Generation

När undertecknad träffade Degreed för drygt ett år sedan ansåg sig bandet vara inne i en bra formkurva. När man nu står med facit i hand, albumet “Lost Generation”, kan man konstatera att bandet hade rätt. 

Annons 

 

Underskatta aldrig den melodiösa rocken. Det borde bli en slogan för vad som, enligt mig, är Degreeds bästa album hittills. I en tid då det blir allt viktigare för rockmusiker att hitta ett eget uttryck, ett ID, och gärna sticka ut ur mängden, är det lätt hänt att gå vilse i sitt kreativa skapande. Visst är dagens teknologi häftig och jag har förståelse för alla musiker som vill utnyttja möjligheterna att experimentera med sitt sound. Det är dock lätt hänt att missa att de mest attraktiva musikaliska pusselbitarna i många fall finns mitt framför näsan på dig. Detta har dock inte missats av Degreed, vars 80-tals influerade sound, med kittlande keyboards och tydliga melodier, landar helt rätt i tiden för den nostalgitörstande hårdrockaren som vill hålla en älskad genre vid liv. 

En pessimist skulle kunna säga att “Lost Generation” inte andas 2019. Vad pessimisten dock missar är att det också är just det som gör “Lost Generation” till ett riktigt härligt album. Titelspåret som inleder hela albumet med sitt explosiva gitarr och trumspel kryddat med en kraftig allsångsrefräng kommer med stor sannolikhet bli en stor livefavorit på framtida Degreed-konserter, detsamma gäller för den medryckande singeln “Body Of Work” vars oerhört snygga melodislinga i refrängen även kan få den mest hårdnackade individen att bjuda på ett tillfredställt leende. 

Om vi bortser från en ganska omotiverad och onödig tolkning av “Blue Virgin Isles”, den engelska versionen av Ted GärdestadsHimlen är oskyldigt blå“, så bjuder verkligen detta album på ett flertal guldkorn. Förutom redan nämnda spår glänser även hemstads-anthemet “Ruins” med sin något vemodiga men berörande text och den dynamiska powerballaden “Dont let go” får hela bandet spela ut sitt musikaliska register till fullo. För att inte tala om albumets överlägset bästa låt, “Summer Of Love” där keyboarden och Ericsons sånginsats slänger tillbaka lyssnaren till valfri klubb på 80-talet, där besökarna förenas i eufori och lycka över att rockmusiken fört dem samman. 

Som sagt, underskatta aldrig den melodiösa rocken. Den kommer alltid tillbaka i nya och fräscha skepnader och framförs den av ett musikaliskt och hungrigt band som Degreed….ja, då kan det inte bli annat än bra. 

 

SKRIBENT: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
ALBUM: “Lost Generation”, Degreed
SKIVBOLAG: Gain
RELEASEDATUM: 2019-11-15
BÄST: “Summer Of Love”
SÄMST: “Blue Virgin Isles”

BANDFAKTA – DEGREED

MEDLEMMAR
Robin Ericsson – Vocals/Bass
Mats Ericsson – Drums
Micke Jansson – Keyboard
Daniel Johansson – Guitar/Backing Vocals

| FACEBOOK | INSTAGRAM | YOUTUBE | SPOTIFY |

 

Relaterade artiklar