Fuzz Festival #1 – Truckfighters egna Desertfest

Desertfest startade i London och Berlin under två olika helger april 2012. Desertfest Antwerpen drog igång 2014 följt av Athen 2016 och nu senast New York 2018. Jag har sedan några år tillbaka efterfrågat en Desertfest i Stockholm. Så mycket att jag till och med funderat på att ta initiativ till något själv. På sommaren finns Krökbacken i Leksand men fuzzvänner behöver även en återkommande festival under vinterhalvåret som fokuserar på tung och fuzzig rock/metal såsom stoner, doom, sludge och heavy psych. Tidigare i år fick Truckfighters den goda idén att dra igång en egen variant av Desertfest under namnet Fuzz Festival #1. Ettan i namnet indikerar redan i förväg att det kommer bli en fortsättning. En bra ambition!

Annons 

 

Förutom att headlina själva har man handplockat tre band från sitt egna stall Fuzzorama Records; Skraeckoedlan, Deville och Witchrider samt kryddat med österrikiska Parasol Caravan, tyska Motorowl samt blågula Greenleaf och Electric Hydra. Debaser huserar den större scenen och syskonkrogen Bar Brooklyn vägg-i-vägg den mindre. Electric Hydra kickar igång 18.15 på Bar Brooklyn och därefter avlöser gigen varandra mellan de två scenerna utan mellanrum. Det brukar ofta bli förseningar när det körs på utan pauser på festivaler men till allas glädje hålls tiderna föredömligt hela vägen in i mål efter Truckfighters defilering vid midnatt.

Electric Hydra
Festivalens punkigaste inslag är definitivt den här stonerpunk-kvartetten från Uddevala. Ett rivigt framförande med mycket attityd som ger mersmak. Med endast fem låtar ute (inklusive en vinylsingel) ser vi fram emot första fullängdaren som ska släppas i vår. Basisten Ellinor Andersson har tråkigt nog fått lämna ett sent återbud så en ny fyrsträngare har repats in samma dag och gör det med den äran. Utan Elinor på scenen blir sångerskan Sanne Karlsson ensam kvinna på Fuzz Festival’s scener, något hon också poängterar. Stonerscenen svämmar väl inte direkt över av kvinnor men exempelvis Besvärjelsen, Jex Thoth, Spiral Skies och Windhand får gärna komma nästa gång.

Parasol Caravan
Linz-bandet gör karriärens blott andra Sverigespelning. Den första görs kvällen innan på The Abyss i Göteborg och ikväll får man öppna Fuzz Festivals stora scen. Det andra studioalbumet Nemesis släpptes i slutet av oktober. Habil stoner med mycket groove som säkert vann många nya fans ikväll. Att gitarristen Richard Reikersdorfer kör med talk box är fantastiskt coolt. Inte alltför ofta man ser det instrumentet på en scen nuförtiden.

Motorowl
Nu har det blivit rejält med folk och när jag trycker mig in vid sidan av Bar Brooklyns scen är det fullsmockat i den lilla lokalen. Tysklands bidrag till festivalen laddar på med sin virvlande psychrock där den vilt bangande Daniel Detley’s orgel står i centrum. Livs levande på trång klubb blir det här många snäpp bättre än på skiva. Tyvärr hinner jag bara se några låtar innan det är dags att positionera om sig inför Skraeckoedlans spelning vid stora scenen.

Skraeckoedlan
Jag led verkligen med de här killarna tidigare i höstas när de en timme sent fick avsluta The Sign Fest inför ett ekande tomt Slaktkyrkan. Det blir en ordentlig kontrast ikväll med slutsåld klubb och många redan frälsta fans på plats. Det P3 Guld-nominerade Krökbacken-husbandet bjuder på kvällens överkörning och publikresponsen är enorm. Det trycket som är under avslutande Cactus har jag inte upplevt på länge i Debasers ruffiga lokaler. Sången är tyvärr grumlig till en början, speciellt trummisen Martin Larssons stämma i Creature of Doggerland, men det blir bättre längre in i spelningen. Extra kul att de jobbar mer med växelsång från 3/4 av bandet efter de troliga husgudarna Mastodon.

Den stora nackdelen med mindre nischfestivaler som enbart har bra band i line-up:en är att man vill se allt men inte riktigt hinner när spelningarna avlöser varandra. En del tid behöver trots allt läggas på merchinköp, socialisering, intag och uttag av vätska samt för en skribent – rapportering i sociala medier. Då det är så trångt borta vid Bar Brooklyn väljer jag att hålla mig i närheten av den stora scenen på Debaser för att inte hamna för långt bak när det vankas Greenleaf och Truckfighters. Kontentan blir att jag dessvärre missar både Witchrider och Deville.

Greenleaf
En band som bytt sångare nästan lika ofta som Truckfighters bytt trummisar. Frågan för kvällen var om Ozo från Truckfighters skulle gästa i något nummer från Agents Of Ahriman eller Nest Of Vipers. Nu blir det tyvärr inte så men Borlängegänget klarar sig finfint ändå. Den nuvarande sångaren Arvid Hällagård står för kvällens stora sånginsats med både själ, kraft och dist i pipan. Bandledaren Tommy Holappa har sisu så det sprutar svett och speglädjen från den ständigt leende Hans Fröhlich och trumslagaren Sebastian Olsson går inte att ta miste på. Allra bäst blir det i chain gang-sånger som Sweet Is The Sound och Good Ol’ Goat.

Truckfighters
Örebrotrion tog ett break efter år av intensivt turnerande men är nu tillbaka taggade till tänderna. Det här är enda Sverigegiget på den pågående Gravity X from finish to start world tour. Hela debutalbumet framförs alltså back to back men i omvänd ordning så man får den obligatoriska konsertavslutaren Desert Cruiser sist. Det tar inte många nanosekunder innan Dango’s tröja åker av och ut i publiken. Sedan är det all-in som gäller och jag undrar hur många kilo den galne gitarristen gör av med på ett gig, helt klart ett konditionspass av den svettigare sorten. Ozo och trummisen Toro tar det rätt chill i jämförelse men är rejält spelsugna de också. Det är lite teknikstrul till och från men inte ens detta kan stoppa Truckfighters från att ta hem den här segern. Det nästan keltiskt klingande riffet i In Search Of (The) sätter extra fyr på publiken och det är ett gungande hav av lyckliga människor hela vägen till dess att Desert Cruiser sätter punkt för Fuzz Fest #1. Vilket underbart liveband detta är!

En väldigt lyckad minifestival med genomgående vassa framträdanden där stämningen är glad och gemytlig hela tiden. Krökbacken-feeling som någon uttrycker det. Det bara måste blir en fortsättning nästa år och jag sitter redan och drömmer om en line-up med Asteroid och We Hunt Buffalo från Fuzzorama samt gärna några band från Heavy Psych Sounds som sällan/aldrig spelat i Sverige; Black Rainbows, High Reeper och Killer Boogie. Eller varför inte ett exklusivt framträdande av Salem’s Pot? Plus Truckfighters själva då såklart.

May The Fuzz Be With You!

 

BILDGALLERI TRUCKFIGHTERS

BILDGALLERI GREENLEAF

BILDGALLERI SKRAECKOEDLAN

BILDGALLERI MOTOROWL

BILDGALLERI PARASOL CARAVAN

BILDGALLERI ELECTRIC HYDRA

 

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Blid (kristin.blid@rockbladet.se)
KONSERT: Fuzz Festival #1
ARENA: Debaser + Bar Brooklyn / Stockholm
DATUM: 2019-12-07

Relaterade artiklar