Östersunds Rockfest 2019 – ytterligare en ljuspunkt i det annars kulturellt fattiga utbudet

Östersund, Republiken Jämtlands huvudstad, är väl kanske inte känt som den plats där livescenen lever och frodas, framförallt när det kommer till lite hårdare musik. Storsjöyran brukar ha något eller några lite tuffare akter, men förutom det så är det ganska dött. Men i år har det hänt något, mindre och större scener har haft besök av band som lever upp till epitetet hårdrock och punk. Östersund Rockfest är ett av dessa evenemang, och lördag den 30:e november fylldes Folkets Hus scen för andra gången i år av rykande tung hårdrock.

 

Första band att äntra scenen var Scarlet, och med inte ens en platta i bagaget så skulle man kunna tro att vore en övermäktig uppgift att öppna denna kväll. Men med basebollträn i nävarna äntrade frontfigurerna Scarlet Hunts och Thirsty scenen, och satte ribban högt för resten av kvällen. Med en blandning av industrirock, hårdrock och bitvis symfonisk rock gav dom den hittills rätt tunna publikmassan en show som sent kommer glömmas. Några låtar in i showen bjöds också på en överraskning, då en kedjad figur i vit blodig rock och huva över huvudet fördes in på scenen och placerades i en stol.  Detta visade sig vara frontmannen i Lok och Lillasyster, Martin Westerstand Skans, som också greppade micken efter han fått av sig huvan.

 

Andra band in på scenen var ett mycket energiskt Knogjärn, som verkligen tog över och spädde på stämningen efter Scarlet. Med brutal musik och texter på svenska så skulle man kunna säga att publiken fick en käftsmäll med ett, ja just det, knogjärn. Med energi likt inget jag sett på länge hetsades publiken med i ett högt tempo, som lämnade fler än bandmedlemmarna svettiga när dom till slut klev av scenen.

 

Efter det var det dags för det sju man starka Kill The Kong att kliva upp på scenen. Sju man som inte hade för avsikt att dra ner tempot sen tidigare akter. Fullt ös från första sekunden, där de båda sångarna kraftfullt kompletterade varandra. Att dessutom sju personer kan samspela på en så pass liten scen som det handlar om visar på ett samspelt band, som lätt skulle göra bra ifrån sig på en riktigt stor scen också.

 

Sparzanza från Karlstad var fjärde band på scenen, och nu ändrades musikstilen lite från tidigare band under kvällen. Utan att frångå den hårdare musikstilen blev den ändå lite mer melodiösa toner som strömmade ur högtalarna. Inget någon i publiken verkade ha något emot, och nu började det också vara riktigt fullt framför scenen. Trots att undertecknad totalt missat Sparzanza som band, så var det många som sett fram emot deras uppträdande. Och jag tvivlar starkt på att någon gick därifrån utan att ha fått valuta för sina pengar.

 

Att avsluta kvällen blev Hardcore Superstars uppgift, och med kvällens längsta show gjorde dom det med bravur. Publiken var med från första tonen, genom hits och mindre kända låtar. Den karismatiske sångaren Jocke Berg påpekade också att det var årets sista show dom bjöd oss på, vilket faktiskt också kändes, och absolut inte på något negativt sätt. Publiken var full av tröjor med budskapet ”You can´t kill my rock´n´roll”, vilket verkligen bevisades av nämnda band. Och när just den låten framfördes överröstades nästan bandet också av publiken, samtidigt som konfettikanonerna gick varma och fyllde hela salen och scenen. Ett bättre avslut på Östersund Rockfest kunde man nog inte önskat sig. Hardcor Superstar gjorde vad dom skulle och mycket mer, och bevisade verkligen att ”You can´t kill rock´n´roll”.

 

Östersund Rockfest ingår i Rockfest Events, som i Februari ger sig ut på turné med just Rockfest on Tour. 10 stopp är planerade, och med band som Kill The Kong, Corroded, Lillasyster, Smash Into Pieces och Dead By April så rekommenderar jag starkt att ni tar chansen att se dom.

 

SKRIBENT & FOTOGRAF: Magnus Wågström
EVENT: Östersunds Rockfest 2019
BAND: Hardcore Superstar, Sparzanza, Kill The Kong, Knogjärn, Scarlet
ARENA: Folkets Hus / Östersund
DATUM: 2019-11-30

Relaterade artiklar