Dennis Stratton (Ex-Maiden) aktuell med nya projekt

Med utsålda världsturnéer och över 100 miljoner sålda skivor så är det såklart ingen som missat vilka Iron Maiden är. Någon som inte riktigt lika många kanske har koll på är Dennis Stratton, som var en av gitarristerna på Maidens debutalbum. Trots att han uteblev från Maiden redan 1980, efter meningsskiljaktigheter med bandets manager, turnerar han än idag med just låtarna från Maidens debutalbum ”Iron Maiden” och är verksam inom flera andra musikaliska projekt.

När undertecknad talas vid med Stratton befinner han sig i Sverige för en musikvideoinspelning med bandet Eksjö-bandet Lucidor, vars singel ”Beer Hell” gästas av just Stratton.

–  Jag bor på en gård i en liten ort ute på landsbygden utanför London, där vi inte ens har något internet. För några år sedan befann sig Otto från Lucidor i samma trakter där jag bor och när han fick höra av några på den lokala puben, som jag nästan bor granne med, att jag bodde i närheten så tog han kontakt med mig och frågade om jag kunde tänka mig att gästa på hans bands låt och göra ett gitarrsolo, förklarar Stratton.

Dennis Stratton konstaterar att det nog är ganska ovanligt att få till ett samarbete under de premisser som rådde i hans första möte med Lucidor, men att det samtidigt inte rådde någon tvekan om att tacka ja till gästspelet.

–  Jag vill aldrig göra människor besvikna så säger jag att jag ska göra något, då gör jag det. Vanligtvis tackar jag dock nej, eftersom jag har så mycket att göra. Jag har mitt ”vanliga jobb” här hemma i England där jag spelar på olika barer och klubbar, jag gör Iron Maiden-shower runtom i Europa och jag jobbar på med mitt band Lionheart. När jag dock fick frågan om att gästa Lucidor var jag inne i en ganska lugn period, så då spelade jag in gitarrsolot hemma i stugan och skickade sedan iväg det.

Att Stratton nu, nästan tre år efter att låten ”Beer Hell” släpptes, befinner sig i Sverige för att också medverka i musikvideon till samma låt, var verkligen ingenting han hade kunnat förutse.

– Jag hade skickat min inspelning, jobbet var ju klart så att säga, skrattar Stratton, innan han fortsätter: Man vet ju aldrig vad som väntar en. Jag kan inte säga säkert att jag gör något mer tillsammans med Lucidor, men jag är absolut öppen för det. Att jag skulle sitta här nu fanns inte på världskartan eftersom vi har mycket på gång med Lionheart, som snart ska släppa nytt album, men januari är vanligtvis en ganska tom månad hemma i England, så då hade jag tid för att åka till Sverige och göra detta.

Framöver ska Stratton fortsätta med sina klubbgig på hemmaplan och färdigställa det nya albumet med sitt band Lionheart.

– Albumet är så gott som färdiginspelat, det är bara vissa småsaker som ska produceras klart innan release, som jag tror är planerad till maj. Sen är tanken att turnera, framförallt på festivaler. Det är mycket bättre att spela på en festival med 80 tusen i publiken istället för ett mindre gig under eget namn där man med lite tur kan få tusen. Jag har dock fortfarande mina Maiden-shower ute i Europa att tänka på och de andra i Lionheart har också egna projekt, så vi får se hur schemat går ihop, säger Stratton innan han mer optimistiskt fyller i: Men några gig ska vi få till!

Trots att Stratton inte haft med Maiden att göra sedan 1980 och endast medverkat på bandets debutalbum så har han fortsatt spela låtarna från just debuten i närmare 30 år och man anar ingen som helst bitterhet över att han inte fick fortsätta spela med det som blev kanske världens största metal-band.

– Det var inte mitt beslut att lämna Iron Maiden, jag hade gärna fortsatt. Dock ska vi inte glömma bort att bandet har utvecklats och blivit något helt annat än vad det var under min tid. Det är så oändligt mycket större nu och de tycks aldrig sluta växa. Enligt min övertygelse är det Steve Harris som gjort det möjligt, han har verkligen lagt ner sitt hjärta och stjäl i Maiden och drivit dem framåt. Jag unnar dem all framgång och njuter av att jag varit en del av det. Den erfarenheten har varit till stor nytta för mig i min fortsatta karriär, säger Stratton.

 

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Intervju: Dennis Stratton

Relaterade artiklar